Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Tunjuklah bakat seni kamurang, puisikah, cerita pendek, pantun dan yang sewaktu dengannya.

Moderator: Moderators

Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby asrul amanda » Tue Nov 03, 2009 5:41 pm

Image
Ada sesiapa yang boleh bagi tau, bunga apa kah diatas ni?
hehe.. bukan..
Ini bunga dari ubi kentang ini ba..
Cara membuatnya ada dibawah
p/s: Saya ambil dari satu webpage Indonesia.


1. Hiris potato bagi jadi nipis nipis itu..
Ikut selera
[spoiler]Image[/spoiler]
[spoiler]Image[/spoiler]
2. Gulung sampai jadi seperti di bawah.. :)
[spoiler]Image[/spoiler]
3 .lapisi lagi gulungan pertama dengan gulungan kedua (sesuai gambar) :grin:
[spoiler]Image[/spoiler]
4. Gunakan pencungkiL gigi untuk mengikat dan menguatkan bentok bunga.. :grin:
[spoiler]Image[/spoiler]
5. [spoiler]Image[/spoiler]
6. [spoiler]Image[/spoiler]
7. Gorengkan ros kentang sampe kering dan rangup.. ;-)
[spoiler]Image[/spoiler]
8. Hasilnya.. Teng Teng Teng,,,
[spoiler]Image[/spoiler] ;-) :clap2: :thumbup1:

Kegunaan Lain.
1. Jambangan bunga
Image
2. hadiah birthday
3. hantaran kawen
4. Sendiri makan.. :slaugh:
Image.

Amacam? :clap2: Seklamat mencuba
User avatar
asrul amanda
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 328
Joined: Fri Jul 25, 2008 4:33 pm
Credit in hand: 0.55

Advertisement

Re: Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby Bukit_Padang_Roller » Tue Nov 03, 2009 5:45 pm

:hmmm:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 35,997.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby syamsul » Tue Nov 03, 2009 8:13 pm

kreatif oh :thumbup1:
i LiKe iT..!!
User avatar
syamsul
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 262
Joined: Fri Jul 31, 2009 7:44 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Re: Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby Salou » Tue Nov 03, 2009 8:52 pm

Saya pindahkan topik ke forum Creative Channel
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,299.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby Shu Khi » Tue Nov 03, 2009 8:55 pm

part goreng tu nda susah,yg susah sa rasa mo hiris halus2 tu..kecuali kalau ada pemotong khas.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,944.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Cara cara membuat kerepek potato (he hehe)

Postby melati malam » Wed Nov 04, 2009 12:16 pm

melati dulu rajin gak buat barang hantaran kawin...anak ku kawin melati buat gak..so kerepek ni bagus lah untuk hantaran ..mesti letak dalam bekas yang ada tutup rapat tak bolih kena angin..kan tak ragup...

i buat bunga dari wang maskawin anak kakak melati .. macam kerepek ni lah bentuk dia...20thn yang lalu I active ...so suka yang gini2..masa sekolah lagi sejak belasan tahun minat kraftangan terutama untuk hantaran bertunang or kawin....

syabas kalau bolih buat duit...

salam mesra

*kalau dah umur 55+ ni kan banyak lah yang kita lalui...semua best...ada yang tak best tapi itu I lupakan...yang besst aja kita ingat..
Image

ku kan bercinta dengan puisi
User avatar
melati malam
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5913
Joined: Fri Jan 09, 2009 3:31 pm
Credit in hand: 42.32
Bank: 10,979.13
Location: di bumi Allah..Papar/KK/Sandakan/SM/Melbourne


Return to Creative Channel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.