Apa software paling best untuk edit video??

Bincang pasal perisian seperti Vista, updates & patches, drivers, Microsoft Office, antivirus, IM dan sebagainya

Moderator: Moderators

Apa software paling best untuk edit video??

Postby Tingau_Gansau » Tue Sep 09, 2008 5:45 pm

Bah sepa2 yg sampin2 & luas ilmu IT ni tulung2 gia sia apa software untuk edit video paling best? kalau buli kasi add link dia k... :biggrin:
"..dibawah panas diatas sujuk. Sabah ba ni.."
Hrp2 kamurang paham kio..bah, jgn kuning kama..
User avatar
Tingau_Gansau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 204
Joined: Sun Mar 23, 2008 3:52 pm
Credit in hand: 14.45
Location: Negeri yg ada gunung kinabalu saja bah..

Advertisement

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Insan Tercicir » Tue Sep 09, 2008 5:49 pm

After Effects.
You can do wonders with this software.
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby vader » Tue Sep 09, 2008 9:16 pm

Kalau mau yang bagus - Adobe Premiere Pro. Tetapi kalau mau guna ni PC kena power. Sekurang2nya 512MB RAM atau lebih, dan HD 80GB atau lebih ...

Selain itu, boleh lah guna software seperti Roxio atau Ulead Video Editing Software jika ingin yang lebih mudah ... Saya kurang pasti versi apa yang apa sekarang.

Pinnacle Studio pun ok ... Dia punya interface untuk edit nampak kemas dan mudah ...

Kalau mau, boleh cari di kedai komputer yang menjual software-software pc sebab kalau mau dapat online memang kena beli dengan harga yang mahal ...
vader
 
Posts: 13
Joined: Wed Mar 05, 2008 10:29 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Tingau_Gansau » Wed Sep 10, 2008 9:45 pm

oh bnyk juga gia ni software edit video ni kn..sbnrnya sia skg pakai HT Video Editor v.6.0..ok jugala..tapi,disbbkn sia mau pakai yg labih hibat..jadi sia pn tanya2la disini..jadi,tengkiu kio insan_tercicir sama vader.. :thumbup1:
"..dibawah panas diatas sujuk. Sabah ba ni.."
Hrp2 kamurang paham kio..bah, jgn kuning kama..
User avatar
Tingau_Gansau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 204
Joined: Sun Mar 23, 2008 3:52 pm
Credit in hand: 14.45
Location: Negeri yg ada gunung kinabalu saja bah..

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Insan Tercicir » Wed Sep 10, 2008 10:58 pm

:thumbup1: ok saja maah, kalau ko mau buat efek2 macam supernatural tu ka smallville ka yang level2 holiwud ko start la study after effects (AE). GUI dia mimang kompleks pastu mau buat efek kena paham betul2 proses..tapi kalau ko suda pandai biasa pakai photoshop, ada advantage la guna AE sebab konsep hampir sama ja. Pastu bole la ko buat taouch up di Adobe Premiere, yang stail macam windows movie maker ada preset2 tu.

kalau pandai 3d lagi siok...kasi sampur2...
pastu ada juga vegas pro la....itu la ini la...

:blabla:
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Mr_Penampang » Wed Sep 10, 2008 11:30 pm

Insan Tercicir wrote::thumbup1: ok saja maah, kalau ko mau buat efek2 macam supernatural tu ka smallville ka yang level2 holiwud ko start la study after effects (AE). GUI dia mimang kompleks pastu mau buat efek kena paham betul2 proses..tapi kalau ko suda pandai biasa pakai photoshop, ada advantage la guna AE sebab konsep hampir sama ja. Pastu bole la ko buat taouch up di Adobe Premiere, yang stail macam windows movie maker ada preset2 tu.

kalau pandai 3d lagi siok...kasi sampur2...
pastu ada juga vegas pro la....itu la ini la...

:blabla:


whaaddupp Insan... sini kk ada tempat bg training/cert kah utk adobe punya produk mcm photoshop,premier,after effects..etc?? dulu sia ada blajar benda2 ni time study Multimedia.. tapi skrng lupa abis. Ndak konfiden sia mo gi interview kerja graphic designer.. :sad:
Image
User avatar
Mr_Penampang
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 456
Joined: Thu Aug 28, 2008 12:20 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Dracula's Castle, TRANSYLVANIA

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Dig » Thu Sep 11, 2008 11:20 am

Aku pencinta Sony Vegas, Adobe Premier Pro, AE dan yg terbaru mo suba suba belajar ialah Avid Media Composer.
Saya guna Sony Vegas Studio 4 dulllu sampai sekarang guna Sony Vegas Pro 8 sebagai editor utama. Saya ada guna Adobe Pro and AE, tinggu apa video la yg mo di edit. Manakala Avid masih lagi di peringkat pengenalan :grin:

Semua editing software bagus dan hebat2 belaka di dalam kelasnya tersendiri. Tapi the main factor untuk menghasilkan video yg menarik bagi saya ialah si editor sendiri. So Apa software paling best untuk edit video? itu tergantung pada kemampuan kita guna software tersebut dan itu ikut cita rasa kita masing masing. Ada org kata Adobe Premier Pro is the best for it's level. But at the same time i may say that Sony Vegas Pro 8 is the best just because i use them a lot.

Tapi pada dasarnya dua2 bagus dan hebat, so tergantung pada kita mana yg dirasakan terbaik maka itu lah yg terbaik pada pandangan kita. Tapi kalau cerita grea8 editing software untuk video effect ialah AE ;-)
User avatar
Dig
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 28, 2007 3:56 pm
Credit in hand: 9.06
Bank: 104.57
Location: JB

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby ej7000 » Fri Sep 12, 2008 9:00 am

Allo Dig...long time no see ur Sir Alex tu.....warkkk warkk..... :lol2:

Mr.Penampang, kalau sia tidk silap anak buah sia belajar tu photoshop sana Kosmopoint..kalau tdk silap laaa...... :hmmm:
User avatar
ej7000
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1430
Joined: Mon Jun 09, 2008 3:28 pm
Credit in hand: 44.18
Bank: 661.29
Location: Telipok - Gebeng - Telipok

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby vusak » Sat Sep 13, 2008 1:57 pm

Software editing yang paling bagus, senang diguna, murah lagi dan stable lagi mestilah Final Cut Pro. Kalau PC ada yang pakai AVID... tapi harga dia indak logic. sangatlah mahal... Tapi bergantung kepada level si pengeditlah... ada yang suka pakai layering dan ada yang saja suka direct cut.. but for me... aku masih prefer Final Cut Pro.... kebanyakkan production house, New York Film Academy pun pakai Final Cut Pro.
Image
vusak
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 338
Joined: Sat Aug 23, 2008 10:27 am
Credit in hand: 20.03
Bank: 0.73

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Mr_Penampang » Sat Sep 13, 2008 8:53 pm

ej7000 wrote:Allo Dig...long time no see ur Sir Alex tu.....warkkk warkk..... :lol2:

Mr.Penampang, kalau sia tidk silap anak buah sia belajar tu photoshop sana Kosmopoint..kalau tdk silap laaa...... :hmmm:


bah thanx ahh bos... nnt sia cek tu cosmopoint :)

anyway.. kamurang ni sia tgk mcm terer2 guna ni softwarez ohh :clap2: ... bikin sia rasa "terancam" ja... haha j/k
Image
User avatar
Mr_Penampang
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 456
Joined: Thu Aug 28, 2008 12:20 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Dracula's Castle, TRANSYLVANIA

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Tingau_Gansau » Sat Sep 13, 2008 10:52 pm

Insan Tercicir wrote::thumbup1: ok saja maah, kalau ko mau buat efek2 macam supernatural tu ka smallville ka yang level2 holiwud ko start la study after effects (AE). GUI dia mimang kompleks pastu mau buat efek kena paham betul2 proses..tapi kalau ko suda pandai biasa pakai photoshop, ada advantage la guna AE sebab konsep hampir sama ja. Pastu bole la ko buat taouch up di Adobe Premiere, yang stail macam windows movie maker ada preset2 tu.

kalau pandai 3d lagi siok...kasi sampur2...
pastu ada juga vegas pro la....itu la ini la...

:blabla:


aii..bnyk juga step2 kalau mau edit video ni kn..bnyk juga ko tau ni insan_tercicir..misti ko ada buat edit video ni kn..ada sample ka??hihi.. :lol2:
"..dibawah panas diatas sujuk. Sabah ba ni.."
Hrp2 kamurang paham kio..bah, jgn kuning kama..
User avatar
Tingau_Gansau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 204
Joined: Sun Mar 23, 2008 3:52 pm
Credit in hand: 14.45
Location: Negeri yg ada gunung kinabalu saja bah..

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Tingau_Gansau » Sat Sep 13, 2008 11:02 pm

Dig wrote:Aku pencinta Sony Vegas, Adobe Premier Pro, AE dan yg terbaru mo suba suba belajar ialah Avid Media Composer.
Saya guna Sony Vegas Studio 4 dulllu sampai sekarang guna Sony Vegas Pro 8 sebagai editor utama. Saya ada guna Adobe Pro and AE, tinggu apa video la yg mo di edit. Manakala Avid masih lagi di peringkat pengenalan :grin:

Semua editing software bagus dan hebat2 belaka di dalam kelasnya tersendiri. Tapi the main factor untuk menghasilkan video yg menarik bagi saya ialah si editor sendiri. So Apa software paling best untuk edit video? itu tergantung pada kemampuan kita guna software tersebut dan itu ikut cita rasa kita masing masing. Ada org kata Adobe Premier Pro is the best for it's level. But at the same time i may say that Sony Vegas Pro 8 is the best just because i use them a lot.

Tapi pada dasarnya dua2 bagus dan hebat, so tergantung pada kita mana yg dirasakan terbaik maka itu lah yg terbaik pada pandangan kita. Tapi kalau cerita grea8 editing software untuk video effect ialah AE ;-)


wahh..buli jadi video editor suda ko ni dig..masam2 suda ko pakai..apapn nanti sia suba mana2 software yg kamu prefer tu..thnx.. ;-)

oya..ada satu lagi bah..ada software khas ka untuk edit video yg kasi hilang suara ja?yg sound efek,music tida hilang..contoh dia masam tayangan2 yg kana kasi alih suara tu..masam katun noruto/doraemon/shin chan.... :hmmm:
"..dibawah panas diatas sujuk. Sabah ba ni.."
Hrp2 kamurang paham kio..bah, jgn kuning kama..
User avatar
Tingau_Gansau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 204
Joined: Sun Mar 23, 2008 3:52 pm
Credit in hand: 14.45
Location: Negeri yg ada gunung kinabalu saja bah..

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Dig » Tue Sep 16, 2008 12:43 pm

vusak wrote:Software editing yang paling bagus, senang diguna, murah lagi dan stable lagi mestilah Final Cut Pro. Kalau PC ada yang pakai AVID... tapi harga dia indak logic. sangatlah mahal... Tapi bergantung kepada level si pengeditlah... ada yang suka pakai layering dan ada yang saja suka direct cut.. but for me... aku masih prefer Final Cut Pro.... kebanyakkan production house, New York Film Academy pun pakai Final Cut Pro.

Betul tu geng, semuanya tergantung kepada level si pengedit. Kalau level beginner mo pakai Final Cut Pro sebab software ini bagus, tidak masuk akal juga :grin:

Final Cut Pro memang bagus, salah satu film di Malaysia yg sa tahu di edit mengunakan Final Cut Pro is Pontianak Harum Sundal Malam. Setahu saya ada dua Brand yg bersaing sengit untuk merebut taktah pengedit video yg paling bagus dan professional di dunia, ia itu Avid Media Composer dan Final Cut Studio. Di ikuti dengan Adobe Premier Pro dan Sony Vegas Pro yg boleh diletakkan di level professional. Video editing sw seperti Edius Pro juga tidak kurang hebatnya, cuma mungkin tidak sepopular dgn Adobe or Sony di peringkat professional.
User avatar
Dig
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 28, 2007 3:56 pm
Credit in hand: 9.06
Bank: 104.57
Location: JB

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby Dig » Tue Sep 16, 2008 2:22 pm

Tingau_Gansau wrote:oya..ada satu lagi bah..ada software khas ka untuk edit video yg kasi hilang suara ja?yg sound efek,music tida hilang..contoh dia masam tayangan2 yg kana kasi alih suara tu..masam katun noruto/doraemon/shin chan.... :hmmm:

Setahu saya dia hanya melalui process dubbing ja tu geng. Bukan guna sw untuk kasi hilang suara dan kasi masuk bahasa melayu contohnya. There's no way mo kasi hilang suara sahaja dan simpan all the sound fx and other music dalam sesebuat drama contohnya.

Banyak karaja tu geng :grin:
User avatar
Dig
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 28, 2007 3:56 pm
Credit in hand: 9.06
Bank: 104.57
Location: JB

Re: Apa software paling best untuk edit video??

Postby vusak » Wed Sep 24, 2008 12:28 pm

Yang sya tau lahhh.. kita sama sama kongsi ilmu ahhh... dalam video ada dua layer, sound satu layer (L&R) dan video satu layer. Ini dalam setup com-mag, dan satu lagi sap-mag dimana video dan audio dirakam berlainan dalam masa pengambaran. So dua dua memang indada masaalah kalau mau buat alih suara, sebab layer diorang memang lain. (ini dalam proses shooting dan editinglah... kalau final product dalam DVD tu memang susah mau kasih pisah sudah..) PEACE.. kalau sya silap explain... sorry ahhhh
Image
vusak
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 338
Joined: Sat Aug 23, 2008 10:27 am
Credit in hand: 20.03
Bank: 0.73

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Computer Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.