Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Bincang pasal kolej/universiti, kursus, peperiksaan, aktiviti kokurikulum dan sebagainya

Moderator: Moderators

Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Sun Jul 27, 2008 3:07 pm

Sy plan nak smbg dgree hjg thn ni kat UNITEN(IPTS) . Yuran ada mahal skit dr IPTA lain. Kata org IPTS lbh baik dr segi kualiti drpd IPTA. biar pun xsmua IPTS better. Ada sapa2 yg bole share kan idea? TQ :welcome:
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby ladymariah » Sun Jul 27, 2008 4:34 pm

i was graduted from kdu college.
and my opinion, ipts is better than ipta.
User avatar
ladymariah
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 243
Joined: Fri Feb 22, 2008 1:05 pm
Credit in hand: 7.94
Location: KL/KK

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Insan Tercicir » Sun Jul 27, 2008 5:27 pm

oooo bagi sa kau punya skill yang penting
nda kira kau kuar dari ipt mana pun, tapi langsung ndada skill atau langsung nda bole compete sama orang len pun teda guna juga
bcoz from my xprins bila ja sa cari keja cert dorang tengok tapi nda brapa pecaya, sebab cert hanyalah cert, tapi suka butul diurang mau tengok hasil kerja atau xperience2 keja sa yang lalu, dulu sa ingat bila lecturer sa cakap "cari keja dulu cari pengalaman baru sambung blaja", sa ingat apala lecturer ni, tapi bila sa da keja barula sa paham knapa lecturer sa cakap macam tu

ish kalau cari pengalaman banyak2, kasi tajam skill slalu, sa rasa kau punya standard pun naik, jadi mahal, jadi rebutan sarikat2 swasta ataupun krajan,

oh edit krajan sa nda tau, nda pena kerja krajan, tapi sa tinguk sa punya angkol2 suma beli cert supaya buli naik gaji, aisese...
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Guntur » Sun Jul 27, 2008 7:48 pm

Ini beli-beli certificate masih berleluasakah? Senangkah mau dapat? Durang beli IPTS atau IPTA?
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,260.52

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Insan Tercicir » Sun Jul 27, 2008 8:29 pm

Guntur wrote:Ini beli-beli certificate masih berleluasakah? Senangkah mau dapat? Durang beli IPTS atau IPTA?

diurang beli dari ipts kalu nda silap, sa rasa tu tampat ipts bah
sab sa parna kana suru bikin assignment diurang, walopun dibayar sa ndada masa mau bikin diurang punya karaja
paling2 alasan derang tiada masa mau buat assigment kununlah

hmm mcm berleluasa juga la sebab dari batch dulu2an lagi, sampai skarang begitu jugak perangai diurang, mau cakap sinang kali kalau ada banyak duit sinang la diurang beli tu kan :thumbdown:
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby sweet^lady88 » Sun Jul 27, 2008 10:50 pm

well for me definitely ipta la...sbb mostly courses dia ada accreditation...lg pun masuk ipta kana tapis ba.

but some ipts also are good macam lim kok wing university tp majority ipts :thumbdown: in terms of quality...yg penting ada duit boleh masuk...and boleh beli cert lagi ba...susah mau percaya...
Rules are made to be broken!!!
User avatar
sweet^lady88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 751
Joined: Sun May 25, 2008 6:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Wed Jul 30, 2008 7:53 am

Insan Tercicir wrote:oooo bagi sa kau punya skill yang penting
nda kira kau kuar dari ipt mana pun, tapi langsung ndada skill atau langsung nda bole compete sama orang len pun teda guna juga
bcoz from my xprins bila ja sa cari keja cert dorang tengok tapi nda brapa pecaya, sebab cert hanyalah cert, tapi suka butul diurang mau tengok hasil kerja atau xperience2 keja sa yang lalu, dulu sa ingat bila lecturer sa cakap "cari keja dulu cari pengalaman baru sambung blaja", sa ingat apala lecturer ni, tapi bila sa da keja barula sa paham knapa lecturer sa cakap macam tu

ish kalau cari pengalaman banyak2, kasi tajam skill slalu, sa rasa kau punya standard pun naik, jadi mahal, jadi rebutan sarikat2 swasta ataupun krajan,

oh edit krajan sa nda tau, nda pena kerja krajan, tapi sa tinguk sa punya angkol2 suma beli cert supaya buli naik gaji, aisese...


means there is no different between IPTS n IPTA la. xkisah IPT mana yg kta masuk, janji kita ada skill ba kan. :hmmm:
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Insan Tercicir » Wed Jul 30, 2008 11:58 am

student wrote:
means there is no different between IPTS n IPTA la. xkisah IPT mana yg kta masuk, janji kita ada skill ba kan. :hmmm:


emm, ya lo 4 me skill is the most important thing, tapi kalau suda dapat offer dari ipta kira bagus la tu, nda paya pikir masuk ja, cuma kalau nda dapat ipta dan 'terpaksa' masuk ipts jangan pula menyesal sebab, nda kira dari mana ko kuar, ko akan berjaya juga kalau berusaha and ada passion bcoz the real challenge is when u go out working
cuma hati2 kalau pilih ipts, sebab bukan semua ipts bulih pecaya, macam si gadismanis cakap tadi, ipts ni mau duit sija
but then u hav to oso choose ur course carefully. pilih yang ko minat and ada demand di luar.
gudlak :thumbup1:
Last edited by Insan Tercicir on Wed Jul 30, 2008 12:33 pm, edited 1 time in total.
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby mandakranau » Wed Jul 30, 2008 12:12 pm

em..kalau saya IPTA la...
sebab cam sweet^lady88 cakap lah...
ada accreditation...
n the fee is quiet murah berbanding IPTS kan...
tapi kan...
study mana2 pun ok ba..tu dari kita saja tu...
kalau study di universiti ternama pun kalau nda belajar btul2 sama juga...kan.. ;-)
User avatar
mandakranau
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 473
Joined: Fri Oct 12, 2007 10:30 am
Credit in hand: 2.49
Location: K to L

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby bukakak » Wed Jul 30, 2008 1:03 pm

IPTA:-
pengambilan: kana tapis, silibus dia ikut standard/ piawaian negara dan antarabangsa.(walaupun ada silibus yang digunakan lama sangat tapi kebanyakan still up to date)
pengiktirafan : hampir 100% diiktiraf secara international.
ilmu yang boleh diperolehi: pelbagai selain dari pengkhususan/jurusan termasuk juga penerapan etika, kenegaraan, prosedur dll
Kos: agak berpatutan
isu2 yang biasa didengar: banyak subjek elektif yang tidak berkaitan dengan jurusan

student quality/ skills : bergantung pada pelajar sendiri

IPTS:-
pengambilan: kurang ditapis, silibus ikut pasaran semasa
pengiktirafan: banyak yang tidak mendapat pengiktirafan international (kecuali yang franchise IPTA).
ilmu yang diberi: pelbagai tapi lebih tertumpu kepada jurusan.
Kos: agak tinggi
isu2 yang biasa didengar: ada duit ada ong, (plajar tertentu saja), buli beli cert..

student quality /skills : bergantung pada pelajar sendiri

bagi saya sama saja bah, dua2 boleh dapat ilmu kalo kita memang mau cari ilmu.
tapi kalo mau pilih IPTS kena pilih yang betul2 bagus/sah sebab dulu banyak IPTS yang tidak diiktiraf dan pernah suatu ketika dulu banyak yang gulung tikar.

P/S: kalo zaman sekarang kita pigi cakap sama urang "I got Master/ degree". kamu tau apa orang boleh jawab?. sekarang orang boleh jawab "So What?". hehehe..

so.. selain daripada academic qualification, kita mesti ada kualiti untuk buat kerja baru ok.. :grin:
User avatar
bukakak
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 176
Joined: Wed Nov 21, 2007 12:09 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Tudan Tambunan

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Wed Jul 30, 2008 1:55 pm

TQ 2 all my friends. ada2 sapa2 lg ada idea nak share? I plan 2 further study at Uniten tis nov. ambk cos electrical. anybody know how there r? :welcome:
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby bukakak » Wed Jul 30, 2008 3:41 pm

student wrote:TQ 2 all my friends. ada2 sapa2 lg ada idea nak share? I plan 2 further study at Uniten tis nov. ambk cos electrical. anybody know how there r? :welcome:

uniten bagus bah.. :grin:
User avatar
bukakak
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 176
Joined: Wed Nov 21, 2007 12:09 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Tudan Tambunan

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby YoUng_RiDeRs » Fri Aug 01, 2008 4:33 pm

bagi pndapat sy IPTS dgn IPTA masing2 ada kelebihan t'sendiri..klu IPTS skrng k'lebihan dia 60% drp course study dia bljr teori jak,lg 40% pratikal job...lg satu klu IPTS ni dia ajar student dia apa yg akan d'perlukan bila b'kerja dlm industri nnti,,mksud nya dia bukan ajar 100% ikut buku sja,jadi kita bleh lh b'sedia sblum msuk alam p'kerjaan nnti...
yg pling pnting skali IPTS ni bnyk cable dia dgn company2 besar,,kira freshgraduate ni snang dpt p'kerjaan lh,,mostly company2 yg ada link ngan IPTS ni akan ambil freshfrad utk di training..bagi sy IPTS lg best dari IPTA,,t'pulang lh individu masing2.. :grin: :grin:
~SaBaH MaJu JaYa~
YoUng_RiDeRs
 
Posts: 28
Joined: Sun Apr 13, 2008 2:40 am
Credit in hand: 0.00
Location: KL

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Sat Aug 09, 2008 11:02 am

bukakak wrote:
student wrote:TQ 2 all my friends. ada2 sapa2 lg ada idea nak share? I plan 2 further study at Uniten tis nov. ambk cos electrical. anybody know how there r? :welcome:

uniten bagus bah.. :grin:

napa ko ckp uniten bgs? mcmana unikl pla? :hmmm:
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Sat Aug 09, 2008 11:11 am

YoUng_RiDeRs wrote:bagi pndapat sy IPTS dgn IPTA masing2 ada kelebihan t'sendiri..klu IPTS skrng k'lebihan dia 60% drp course study dia bljr teori jak,lg 40% pratikal job...lg satu klu IPTS ni dia ajar student dia apa yg akan d'perlukan bila b'kerja dlm industri nnti,,mksud nya dia bukan ajar 100% ikut buku sja,jadi kita bleh lh b'sedia sblum msuk alam p'kerjaan nnti...
yg pling pnting skali IPTS ni bnyk cable dia dgn company2 besar,,kira freshgraduate ni snang dpt p'kerjaan lh,,mostly company2 yg ada link ngan IPTS ni akan ambil freshfrad utk di training..bagi sy IPTS lg best dari IPTA,,t'pulang lh individu masing2.. :grin: :grin:


mcmana dr segi praktikal job d IPTA? brapa percent? do u know about uniten n unikl? which 1 better?
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Colleges & Universities

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.