Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Bincang pasal kolej/universiti, kursus, peperiksaan, aktiviti kokurikulum dan sebagainya

Moderator: Moderators

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby guntharak » Mon Jan 26, 2009 5:57 pm

sya dari IPTA dan kurang arif dgn IPTS (kecuali klu sya pernah belajar d sana, sya tidak patut ringan mulut m'perkecilkan IPTS).

a) kuantitatif tmpt belajar
i) IPTA kena subsidised 95% yuran bbanding IPTS yg subsidised 0%. IPTA sdh kena revised 90%-50% atau tdk, sya kurang tahu
ii) IPTA dihuni kebanyakan oleh bumiputera kerana sistem quota.
iii) di IPTA kebanyakan non-bumi perlukan sebab yg kuat utk layak ke sana (ko-kurikulum hebat, akademik lagi lah) wlu pun bukan semua.
iv) IPTA, kebnykan student bumi akan dpt masuk kecuali betul2 tdk layak secara akademik (atau secara politik???)
Seriously, kalau diberi pilihan, siapa kah bumiputera yg akan pilih IPTS bbanding IPTA? Juga dgn insentif yuran, siapakah non-bumi yg akan buang peluang jika diberi peluang belajar di IPTA. Mgkin ada, tapi sya percaya ramai yg akan sambar peluang itu.

b)kualiti graduan
i) soal dari mana graduan tersebut bukan mjadi masalah, skill & usaha yg penting. Sya, selepas mndpt kerja pertama, pernah/selalu apply n interviewed di sykt msia & juga MNCs. 8 drp 10 interview, sya ditawarkan kerja tpi kebanyakan sya tolak sbab sya cuma mencuba marketability dan skill interview sya. testing the water org blang. Tawaran drp MNC yg terakhir sya terima sbab..mgkin panggilan pulau (pnggilan jodoh :grin: )
ii) IPTA, dgn sikap ramai undergraduate yg tdk appreciate keberuntungan mereka & btindak sambil lewa - akan mencacatkan persepsi org terhadap mereka yg cemerlang
iii) Bukan semua yg diajar di IPTA/IPTS tu digunakan secara langsung di alam bekerja. Kena ambil kursus2 termasuk management, vocational/technical, etc bila bekerja nanti. Drp mula bekerja, sya masih ikut bnyk kursus, seminar, bengkel, konvensyen sampai skrg; samada ditaja atau atas dana sendiri.

IMHO, it is not the Awam or Swasta that's really matter. It's how you utilise fully your opportunity to further your study that count. If you are already studying at IPTS/IPTA now, do get the best of what's available there.
User avatar
guntharak
Moderator
Moderator
 
Posts: 3284
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:37 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu

Advertisement

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby vmartin » Tue Jan 27, 2009 1:02 am

Allker wrote:
bulan wrote:klu sy masuk mana2 pun kira besyukur la... jan ja masuk ke kancah maksiat sda la hehehehehe :tounge:


Yup..yang penting pas abis belajar..tau macamana mo guna tu apa yang sudah kita belajar kan... :thumbup1:


tapi besanya kita keja paling2 pun 10% ja dari yg kita blajar kan. kalo sepa yg suda keja tu mimang tau la. :cry:
PROUD 2B SABAHAN
User avatar
vmartin
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 153
Joined: Sat Jan 10, 2009 11:26 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Allker » Tue Jan 27, 2009 1:06 am

vmartin wrote:
northborn88 wrote:IMHO, place of study doesn't really matter, both ada pros n cons..
yang matter is ko punya own inisiatif ;-)


btul2..!!
paling bagus kalo mo chek mana ipt yg bagus2, ko chek tu list TIMES HIGHER EDUCATION (sori xda link). ni list dia rate berdasarkan overall la eg. penyelidikan, join pertandingan, etc. tapi kalo mo yg specialize utk course (electrical), nda tau pla sia.


Kalau ko refer ni list, ko jangan cari dibawa 100 untuk universiti di Malaysia(IPTA)..tapi ko cari atas daripada 250..disitulah start ranking2 IPTA di Malaysia...hehe..
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 9,566.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby vmartin » Tue Jan 27, 2009 1:23 am

Allker wrote:
vmartin wrote:
northborn88 wrote:IMHO, place of study doesn't really matter, both ada pros n cons..
yang matter is ko punya own inisiatif ;-)


btul2..!!
paling bagus kalo mo chek mana ipt yg bagus2, ko chek tu list TIMES HIGHER EDUCATION (sori xda link). ni list dia rate berdasarkan overall la eg. penyelidikan, join pertandingan, etc. tapi kalo mo yg specialize utk course (electrical), nda tau pla sia.


Kalau ko refer ni list, ko jangan cari dibawa 100 untuk universiti di Malaysia(IPTA)..tapi ko cari atas daripada 250..disitulah start ranking2 IPTA di Malaysia...hehe..


untuk tahun lepas la... tapi kan ada juga IPTA kita pernah top 100. :thumbup1:
PROUD 2B SABAHAN
User avatar
vmartin
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 153
Joined: Sat Jan 10, 2009 11:26 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Allker » Tue Jan 27, 2009 3:14 pm

vmartin wrote:
Allker wrote:
vmartin wrote:
btul2..!!
paling bagus kalo mo chek mana ipt yg bagus2, ko chek tu list TIMES HIGHER EDUCATION (sori xda link). ni list dia rate berdasarkan overall la eg. penyelidikan, join pertandingan, etc. tapi kalo mo yg specialize utk course (electrical), nda tau pla sia.


Kalau ko refer ni list, ko jangan cari dibawa 100 untuk universiti di Malaysia(IPTA)..tapi ko cari atas daripada 250..disitulah start ranking2 IPTA di Malaysia...hehe..


untuk tahun lepas la... tapi kan ada juga IPTA kita pernah top 100. :thumbup1:


Dijangka akan lebih merosot..menurut ex-vc UM, Hashim Yaacob...well..anyhow, ramai academian dari Malaysia berpendapat bahawa nie list sebenarnya tidak bleh diguna pakai sangat dalam sistem perankingan IPTA di Malaysia disebabkan kriteria2 tertentu...so, we can't depends on it so much..tahun lepas..semua IPTA di Malaysia atas 250 mah..hehe..
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 9,566.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby vmartin » Thu Jan 29, 2009 1:32 am

Allker wrote:
Dijangka akan lebih merosot..menurut ex-vc UM, Hashim Yaacob...well..anyhow, ramai academian dari Malaysia berpendapat bahawa nie list sebenarnya tidak bleh diguna pakai sangat dalam sistem perankingan IPTA di Malaysia disebabkan kriteria2 tertentu...so, we can't depends on it so much..tahun lepas..semua IPTA di Malaysia atas 250 mah..hehe..


butul juga la...
tapi ko prasan ka ni ranking mcm stat menjunam time ramai VC kita ni prmpuan?? napa tu ar...?? :hmmm:
*xda kaitan mo menyingguna sepa2 k...
PROUD 2B SABAHAN
User avatar
vmartin
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 153
Joined: Sat Jan 10, 2009 11:26 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby bulan » Thu Jan 29, 2009 10:59 am

Allker wrote:
bulan wrote:klu sy masuk mana2 pun kira besyukur la... jan ja masuk ke kancah maksiat sda la hehehehehe :tounge:


Yup..yang penting pas abis belajar..tau macamana mo guna tu apa yang sudah kita belajar kan... :thumbup1:



tu la... daripada langsung x dpt masuk kan.. yang penting ko tau mcm mana guna tu ilmu nanti hehehehe
"LOVE PEOPLE AND USE THINGS - NOT LOVE THINGS AND USE PEOPLE."
User avatar
bulan
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 704
Joined: Fri Jan 16, 2009 10:31 am
Credit in hand: 2.05
Location: baru ja kita berlimpas td

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby bulan » Thu Jan 29, 2009 11:08 am

vmartin wrote:
Allker wrote:
bulan wrote:klu sy masuk mana2 pun kira besyukur la... jan ja masuk ke kancah maksiat sda la hehehehehe :tounge:


Yup..yang penting pas abis belajar..tau macamana mo guna tu apa yang sudah kita belajar kan... :thumbup1:


tapi besanya kita keja paling2 pun 10% ja dari yg kita blajar kan. kalo sepa yg suda keja tu mimang tau la. :cry:



ya sy pun rasa tu heheheheh... tapi nasib baik kebanyakkan asignment kami bersangkut paut dengan kerja kami so ada juga la 35% kena guna yang kena ajar masa sy skola d IPTA dulu heheheh... ntah napa IPTA/IPTS cni lecih cenderung untuk ajar teori.. sy rasa patut tingkatkan lagi praktikel ba kan..
"LOVE PEOPLE AND USE THINGS - NOT LOVE THINGS AND USE PEOPLE."
User avatar
bulan
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 704
Joined: Fri Jan 16, 2009 10:31 am
Credit in hand: 2.05
Location: baru ja kita berlimpas td

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Shu Khi » Thu Jan 29, 2009 11:14 am

Saya rasa IPTA still the best..mcm library eg di UKM Bangi,campus life dgn student lebih 10,000 org,kemudahan sukan dan riadah..ada padang golf lagi,kolam renang etc..
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby guntharak » Thu Jan 29, 2009 11:27 am

sabahkini wrote:Saya rasa IPTA still the best..mcm library eg di UKM Bangi,campus life dgn student lebih 10,000 org,kemudahan sukan dan riadah..ada padang golf lagi,kolam renang etc..

tun sri lanang?
BTW, bnyk org kasi koyak halaman buku rujukan utk tujuan..ntah apa2. Ini yg patut kena pnggil golongan kelas kambing. :mad2:
User avatar
guntharak
Moderator
Moderator
 
Posts: 3284
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:37 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Shu Khi » Thu Jan 29, 2009 11:29 am

guntharak wrote:
sabahkini wrote:Saya rasa IPTA still the best..mcm library eg di UKM Bangi,campus life dgn student lebih 10,000 org,kemudahan sukan dan riadah..ada padang golf lagi,kolam renang etc..

tun sri lanang?
BTW, bnyk org kasi koyak halaman buku rujukan utk tujuan..ntah apa2. Ini yg patut kena pnggil golongan kelas kambing. :mad2:


Ya..ya..banyak kenangan ooh di sana..ada kawan2 bawa ragi dari kg...time cuti pa lagi.. :slaugh: :slaugh:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby student » Mon Mar 30, 2009 12:41 am

mana yg bgs??????....

yg study di ipts msti ckp ipts bgs. yg study d ipta msti ckp ipta bgs..
hmmmm....

mcm ni la...tgk d pasaran...dalam sesebuah company 2, student mana yang ramai?
U ini atau U itu?

sesebuah U memainkan perana penting jga. klu U ini top, byk company cr. :hmmm:
User avatar
student
 
Posts: 46
Joined: Sun Jul 27, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby tengkurex » Sun Apr 26, 2009 4:23 pm

IPTS pun ok(aku pernah study di IPTS)...IPTA pun ok(Aku pun pernah study IPTA). Cuma kelemahan ketara aku tengok di IPTA adalah English communication students dorang tapi bukan semualah. IPTS pula kemudahan agak terhad(Ramai juga yang tidak ok english). But in the end, quality graduate itu sendiri yang memainkan peranan. Jika mau masuk goverment maka IPTA akan dipandang...but if private company biasanyalah IPTS (apalagi kalau yang buat twinning program with oversea University). Aku setuju dengan pendapat mengatakan.. tidak semua kita belajar dalam U boleh apply masa kerja. Experiences are more important. Just based on my experience . :lol2:

P/S: Tips untuk mendapat kerja cepat adalah pilih course yang high demand.

Syntax Error :mrgreen:
This is our 9 seconds paintball match http://www.youtube.com/watch?v=B0FpwrX7Qe4
"Don't argue with an idiot. They will only drag you down to their level"
User avatar
tengkurex
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 325
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:31 pm
Credit in hand: 17.01
Location: Some where near to your place

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby Suffian » Sun Apr 26, 2009 5:01 pm

Yg diiktiraf oleh LAN tu la bagus...klu nda diiktiraf susah pulak...mcm baki jak belajar disitu kan... :lol2:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,103.37
Location: Krypton

Re: Dari segi kualiti mana yg bagus. IPTA atau IPTS?

Postby tengkurex » Sun Apr 26, 2009 5:10 pm

Suffian wrote:Yg diiktiraf oleh LAN tu la bagus...klu nda diiktiraf susah pulak...mcm baki jak belajar disitu kan... :lol2:


Ini aku setuju butul. Periksa dulu course tu diiktiraf atau tidak supaya abis study nanti tidaklah menyesal. Buang masa dan duit saja. Jangan mudah percaya bila itu Admin U@College bilang course tu kena iktiraf nanti macam banyak kes di tv tu,kena tipu saja.

Syntax Error :mrgreen:
This is our 9 seconds paintball match http://www.youtube.com/watch?v=B0FpwrX7Qe4
"Don't argue with an idiot. They will only drag you down to their level"
User avatar
tengkurex
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 325
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:31 pm
Credit in hand: 17.01
Location: Some where near to your place

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Colleges & Universities

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.