TRITON vs NAVARA vs VIGO

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Mon Mar 16, 2009 12:50 am

:welcome: geng..sy urang baru join forum ni..pasal mencari2 tips mau bali kreta tiba2 tjumpa pla forum site gini nih..macam bagus pla memandangkan sy paning gila sudah ni nda tau mau pilih kreta mana satu.. :wall: ..tolong geng kasi pendapat..ni sy baru2 ja mau bali kreta 4X4 pasal minat gila bah sama kreta gitu..ada kawan bilang triton bagus ada jua bilang navara manual bagus..bikin sasak sudah utak pikir barang ani..TQ geng
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby mathir77 » Mon Mar 16, 2009 1:30 am

saya cadangkan kau test drive ketiga tiga model ni, rasa sendiri feel tu kereta, then terpulang sama kau mana yg kau rasa paling sesuai, kalau dari segi power mimang Navara paling kuat, tapi setahu saya model auto ja yg ada sekarang, walaupun auto mimang puas hati power navara ni lagipun auto dia 5 speed bukan 4 speed macam model auto yg lama.
Triton pula ada model 2.5 dengan 3.2, kalau dari segi power tu Triton 3.2 tidak ketinggalan jauh sama Navara tapi model 3.2 cuma ada auto saja, kalau kau ni mencari model manual, rasanya option limited kepada Hilux dengan Triton sahaja.
Kalau mau dibandingkan Hilux dengan Triton saiz lebih kurang sama, mungkin Hilux ada besar sikit, tapi dari segi suspension Triton punya standard suspension lebih selesa sikit berbanding Vigo. Ruang tempat duduk belakang kalau ikut Navara memang besar ruang dibelakang tapi seat belakang ada macam lurus sikit berbanding seat Vigo dan Triton.
Bagus kau refer ni dua thread manatau ada yg buli menolong kau buat keputusan
viewtopic.php?f=18&t=6911&start=0 utk perbandingan dan perbincangan pasal Triton dan Vigo
viewtopic.php?f=18&t=7884&start=0 utk review berkenaan Nissan Navara
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Mon Mar 16, 2009 8:38 am

timakasih mathir :thumbup1: ..sy ada dgr crita dr urg2 nissan jua yang navara manual akan kuar bulan 4 atau bulan 6 gitu..mg sy mo ambil manual geng pasal kreta 4X4 ni nda brapa siuk kalu auto..nt p offroad nda brapa bagus perfomance nya..sy ni tda pla kajara mganggut2 brg geng..suka2 ja bali mau join 4X4 activities ba mcm join club ka apa ka...triton tu aku tgk interior mcm cantik la..seat cover ja yg biasa2 ja..pasal body safety navara nda pasti pla mcm mn..urg triton tu bilang triton lagi bagus geng dia punya body safety..nnt ni minggu la sy test drive geng..cuma pasal injin mn yg power sy pn nda pandai tinguk tu :lol2: ..
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby mathir77 » Tue Mar 17, 2009 12:00 am

ngam laitu, test drive dulu semua, kasi puas hati dulu, jangan ja ko kana pulitik sabun oleh tu salesman sampai baru test satu sudah beli, kalau mau puas hati, test la juga tu ford ranger sama dmax, mimang ada model manual juga ni, tapi kalau ko cari suspension coil di depan and leaf spring dibelakang, mimang triton, navara sama vigo ja yg pakai suspension gitu
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Wed Mar 18, 2009 8:12 am

TQ VR MUCH Mathir77..bpgalaman gila ko ini pasal kreta doble cab ni..sy suda tingu juga pic krta ko tu..hebat2 jg ko n ging2 lain SF ni :thumbup1: ..tima kasih skali lagi ging.. :clap2: :thumbup1:
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby MrBokiu » Wed Mar 18, 2009 8:43 am

hai marthir77..

sa pun minat btl dgn kreta 4x4 ini...jdi sa pun simpan angan2 la mo angkat satu 2 atau 3 taun dri skarang...
yg seken hen pun buli la..utk kemudahan balik kg ba...tpi pi kg sa ini terpaksa seberang 1 anak sungai..
mana yg ok kalu langgar air? Navara, vigo ka triton? kalu ikut pandangan sa skarang Triton yg lbh mengancam...
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Wed Mar 18, 2009 8:22 pm

MrBokiu wrote:hai marthir77..

sa pun minat btl dgn kreta 4x4 ini...jdi sa pun simpan angan2 la mo angkat satu 2 atau 3 taun dri skarang...
yg seken hen pun buli la..utk kemudahan balik kg ba...tpi pi kg sa ini terpaksa seberang 1 anak sungai..
mana yg ok kalu langgar air? Navara, vigo ka triton? kalu ikut pandangan sa skarang Triton yg lbh mengancam...



nah MrBokiu..sy pn terancam jua sm itu Triton :lol2: ..cumanya oto ba itu Triton..takut2 sy tda power kalu bw p offroad kalu kreta AT ni..ok juga ka AT ni mathir77..
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby Huguan2008 » Wed Mar 18, 2009 8:38 pm

fenessa wrote:
nah MrBokiu..sy pn terancam jua sm itu Triton :lol2: ..cumanya oto ba itu Triton..takut2 sy tda power kalu bw p offroad kalu kreta AT ni..ok juga ka AT ni mathir77..


Si Mathir yng pakai auto tu fanessa...... hemm pengalaman sia pula pakai manual Vigo... hemm.... actually sia menyesal ambil manual... sebab sia ni nda masuk jalan gravel..... tp apa ble buat.. sdh gia beli.... kalau selalu masuk offroad... bagus pakai manual lah... kalau di aspal ja... pakai lah auto....
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby mathir77 » Thu Mar 19, 2009 12:41 am

MrBokiu wrote:hai marthir77..
sa pun minat btl dgn kreta 4x4 ini...jdi sa pun simpan angan2 la mo angkat satu 2 atau 3 taun dri skarang...
yg seken hen pun buli la..utk kemudahan balik kg ba...tpi pi kg sa ini terpaksa seberang 1 anak sungai..
mana yg ok kalu langgar air? Navara, vigo ka triton? kalu ikut pandangan sa skarang Triton yg lbh mengancam...


MrB, saya pun tidak pasti yg mana satu lebih ok kalau langgar air, tapi penyakit double cab sekarang ni semua pun commonrail diesel, jadi mimang ada computer box, biasanya kedudukan komputer box ni memang tinggi sudah tapi kalau tu sungai yg kau mau seberang lebih dari bonet sudah air dia, bagus jangan cuba2, tapi kalau setakat tu air sampai paras pintu double cab ja, patut tiada masalah kau limpas tu sungai, cuma mau ingat la cek selalu tu minyak axle sama gear box takut2 bercampur sama air (nda baik untuk kesihatan gigi2 gear :lol2: ), jadi kesimpulannya kalau kau rancang mau beli double cab, test drive la puas2 semua model tu, cari mana yg berkenan di hati. Triton kelebihan dia turning radius lebih kecil dari mana2 double cab yg lain pasal steering rack dia lain sistem dari vigo n navara, suspension standard pun lebih lembut kalau mau banding dengan vigo, standard power output pun lebih tinggi dari vigo (navara paling kuat 174hp, triton 2.5 134hp 3.2 163hp, vigo 102hp), apa2 pun semua tu dari kemahuan sendiri, jadi make sure buat test drive sebelum buat apa2 keputusan

fenessa wrote:nah MrBokiu..sy pn terancam jua sm itu Triton :lol2: ..cumanya oto ba itu Triton..takut2 sy tda power kalu bw p offroad kalu kreta AT ni..ok juga ka AT ni mathir77..

triton ada model manual, model 2.5 punya. Kalau kita masuk offroad yg biasa2 saja tidak juga jadi masalah pakai auto, tapi kalau selalu heavy offroading mimang tidak ngam pakai auto bagus lagi pakai manual, saya sekarang pakai vigo auto, kadang2 saya gasak juga jalan dalam ladang kelapa sawit sampai terpaksa pakai 4wd low range, so far tiada juga masalah. Sebelum decide mau manual ka auto, tengok la keperluan kita.
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Thu Mar 19, 2009 1:22 pm

btl jg kn ging..sy ni nda la slalu offroading..kajarangan jg la..mmg lbh byk pakai jln aspal..pasal sy ni 1 thn tu balik2 p sarawak..kpg sy tda jg jln tanah la..cuma nya mn la tau ada angin mau masuk jln balak :lol2: ..nnt tjumpa pla jln truk ssh pla nda tlimpas :lol2: ..dr apa yg sy dpt mcm tda jg masalah kalu auto ba kn...pasal sy pn mmg byk pkai jln aspal ja..kalu sy ambil triton mmg ambil yg 3.2 ging..smlm br jg sy tgk web toyota..mcm cun jg body figure toyota cmrail tu ba kan..murah lg dr yg len :lol2: ..sy ni pikir2 jg kalu ada penumpang belakang..triton mcm lebih selesa tmpat sandar dia tu ba kn..mcm nda tlampau tegak..btl ka itu..
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby mathir77 » Fri Mar 20, 2009 12:19 am

kalau di kasi banding tempat duduk belakang triton dengan vigo punya tempat duduk belakang lebih kurang saja, mimang nda berapa tegak cuma triton punya suspension belakang ada lembut sikit berbanding dengan vigo that's why dia lebih selesa di belakang, suspension vigo ni pula heavy duty sikit, ngam utk angkat barang, that's y dia keras
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby Huguan2008 » Fri Mar 20, 2009 8:17 pm

satu lagi tips untuk membeli kereta kan...... masa ko jalan di mana2 jalan raya..ko kira/tengok mana satu kereta yang banyak di jalanan.... maksud dia tu kan... kereta tu... memang memuaskan pengguna..... tapi kena fikir juga satu hal.... kadang2 kereta tu banyak di jalanraya sebab dia murah. tapi kalau ko tgk perbandingan harga semua jenis double cab skrg... dalam level cc yg sama... vigo antara yg termahal selepas navara...
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby MERDEKA » Fri Mar 20, 2009 8:57 pm

Post by Huguan2008 on Fri Mar 20, 2009 8:17 pm
satu lagi tips untuk membeli kereta kan...... masa ko jalan di mana2 jalan raya..ko kira/tengok mana satu kereta yang banyak di jalanan.... maksud dia tu kan... kereta tu... memang memuaskan pengguna..... tapi kena fikir juga satu hal.... kadang2 kereta tu banyak di jalanraya sebab dia murah. tapi kalau ko tgk perbandingan harga semua jenis double cab skrg... dalam level cc yg sama... vigo antara yg termahal selepas navara...

...........................

Betul baa....saya tak tahu pasal kereta ...pakai tahu lah...

so bila beli....saya lihat di jalan raya mana yg paling byk....

Musti yg byk ok kan.....

So beli Vigo....auto....tapi no..power baaa...di KK syok pakai kalau jam...

WE ALL SABAHAN....1963
MERDEKA
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 694
Joined: Sun Feb 08, 2009 7:34 pm
Credit in hand: 61.93
Bank: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby fenessa » Sat Mar 21, 2009 10:26 am

butul jg kn ging..tp kemaron sy p tingu lg tu navar..kira mo p test..tp tda itu kreta pasal durg bw sudah p kk..mo tunggu lg mggu dpn..tp harga uina..sdh RM106k la ging..rs nya ms mula2 kuar itu navara br ja RM104k..kalu banding harga mcm bek lg bali triton :slaugh: murah sikit..ehehehe..kalu sy pikir2 vigo ni badan dia mcm mantap sikit ba kan..navara pn not bad la jg..auto ni MERDEKA mmg la sedap mo drive..power potong kreta ja yg kurang..sy skrg ni pakai myvie auto..tu yg kira mau tulak tukar p doblecab..ruang belakang mcm luas juga navara tu ba kn..
fenessa
 
Posts: 53
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:27 am
Credit in hand: 0.00

Re: TRITON vs NAVARA vs VIGO

Postby MERDEKA » Sat Mar 21, 2009 5:25 pm

Post by fenessa on Sat Mar 21, 2009 10:26 am
butul jg kn ging..tp kemaron sy p tingu lg tu navar..kira mo p test..tp tda itu kreta pasal durg bw sudah p kk..mo tunggu lg mggu dpn..tp harga uina..sdh RM106k la ging..rs nya ms mula2 kuar itu navara br ja RM104k..kalu banding harga mcm bek lg bali triton :slaugh: murah sikit..ehehehe..kalu sy pikir2 vigo ni badan dia mcm mantap sikit ba kan..navara pn not bad la jg..auto ni MERDEKA mmg la sedap mo drive..power potong kreta ja yg kurang..sy skrg ni pakai myvie auto..tu yg kira mau tulak tukar p doblecab..ruang belakang mcm luas juga navara tu ba kn..
butul jg kn ging..tp kemaron sy p tingu lg tu navar..kira mo p test..tp tda itu kreta pasal durg bw sudah p kk..mo tunggu lg mggu dpn..tp harga uina..sdh RM106k la ging..rs nya ms mula2 kuar itu navara br ja RM104k..kalu banding harga mcm bek lg bali triton :slaugh: murah sikit..ehehehe..kalu sy pikir2 vigo ni badan dia mcm mantap sikit ba kan..navara pn not bad la jg..auto ni MERDEKA mmg la sedap mo drive..power potong kreta ja yg kurang..sy skrg ni pakai myvie auto..tu yg kira mau tulak tukar p doblecab..ruang belakang mcm luas juga navara tu ba kn..
............................................................
Cepat juga naik RM 104 TO RM 106 K ...RM 2000 geng...
kamu fikir lah geng.....

seronok baa pakai barang baru.....tapi ujung bulan....emmmmh


WE ALL SABAHAN......1963
MERDEKA
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 694
Joined: Sun Feb 08, 2009 7:34 pm
Credit in hand: 61.93
Bank: 0.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 5 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 6 users online :: 1 registered, 0 hidden and 5 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 5 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.