YAMAHA LC 135

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Re: YAMAHA LC 135

Postby Guest8716 » Sun Jun 28, 2009 3:49 am

LC bagus..tapi sudah try cagiva?

lc ada klac lagi bagus tukar sproket kasi tambah top speed...so engine inda berapa tariak kalau mo sampai 160..

radiator dia ada tu..so kana tinguk selalu, kalau inda mimang cepat hangkang...mcm engine kereta sudah tu...minyak kana pakai minyak kereta...kamurang percaya ka? latak syntium punya...sebab ni motor rpm dia tinggi...so kita fix guna syntium supaya inda terlampau tinggi rpm dia...
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: YAMAHA LC 135

Postby freddy82 » Sun Jun 28, 2009 9:07 am

perantau_sabah wrote:LC bagus..tapi sudah try cagiva?

lc ada klac lagi bagus tukar sproket kasi tambah top speed...so engine inda berapa tariak kalau mo sampai 160..

radiator dia ada tu..so kana tinguk selalu, kalau inda mimang cepat hangkang...mcm engine kereta sudah tu...minyak kana pakai minyak kereta...kamurang percaya ka? latak syntium punya...sebab ni motor rpm dia tinggi...so kita fix guna syntium supaya inda terlampau tinggi rpm dia...


Pakai minyak syntium? biar betul? ko ganti minyak enjin setiap 1000km ka berapa? tapi kalau beli terus yg 4 liter lagi jimat sy rasa. sy selalu guna minyak shell advance VSX harga rm24. kalau beli 4 liter syntium lagi murah mangkali kan.. kalau mau rpm sampai 180 tkr CDI dia p yang racing punya.. kalau ikut mekanik sy radiator coolant kena tukar setiap 6000km -8000km, betul ka?
User avatar
freddy82
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 112
Joined: Mon Jan 26, 2009 11:17 pm
Credit in hand: -298.17
Location: HULU LANGAT >>>> TAMBUNAN SABAH

Re: YAMAHA LC 135

Postby Guest8716 » Sun Jun 28, 2009 9:20 am

inda payah tukar bah ging..asal dia mencukupi...jgn sampai kering baru perasan..mahal bah syntium...tapi ko take risk ja la..sebab kalau kaw tanya mekanik..diurang semua bilang inda ok...tapi setakat idea sia yang palui palui ni...mcm ok juga...lambat hitam minyak dia ni...tapi sa inda tau la kalau 2 tahun pakai jadi apa...sia punya bunyi LC masih mcm yg baru beli...smooth ja..tapi tu rantai kaw kana selalu spray..jgn taruh minyak...ko pakai yg jenis spray rantai punya..WD40 pun ok...but jgn terlebih...

kasi sikit sikit ja...tu absorber semua ko spray ja..mana mana yg kaw tinguk bergerak..ko hantam ja spray...tapi jgn terlampau...nanti buruk motor ko banyak hitam hitam...LC ni ko kana jaga RPM ja ba...sebab silinder dia nipis...berbanding dengan motor lain...so panas tu mimang enemy paling teruk...cuba kaw cari oil coller ada tu..fungsi dia bagi sejuk minyak hitam..
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: YAMAHA LC 135

Postby freddy82 » Sun Jun 28, 2009 9:33 am

perantau_sabah wrote:inda payah tukar bah ging..asal dia mencukupi...jgn sampai kering baru perasan..mahal bah syntium...tapi ko take risk ja la..sebab kalau kaw tanya mekanik..diurang semua bilang inda ok...tapi setakat idea sia yang palui palui ni...mcm ok juga...lambat hitam minyak dia ni...tapi sa inda tau la kalau 2 tahun pakai jadi apa...sia punya bunyi LC masih mcm yg baru beli...smooth ja..tapi tu rantai kaw kana selalu spray..jgn taruh minyak...ko pakai yg jenis spray rantai punya..WD40 pun ok...but jgn terlebih...

kasi sikit sikit ja...tu absorber semua ko spray ja..mana mana yg kaw tinguk bergerak..ko hantam ja spray...tapi jgn terlampau...nanti buruk motor ko banyak hitam hitam...LC ni ko kana jaga RPM ja ba...sebab silinder dia nipis...berbanding dengan motor lain...so panas tu mimang enemy paling teruk...cuba kaw cari oil coller ada tu..fungsi dia bagi sejuk minyak hitam..


oh ya ka mcm tu.. ba nanti sy test minyak syntium, ada pa2 lagi tip2 penjagaan motor lc ka? c tau ja mana tau sy boleh ikut...
User avatar
freddy82
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 112
Joined: Mon Jan 26, 2009 11:17 pm
Credit in hand: -298.17
Location: HULU LANGAT >>>> TAMBUNAN SABAH

Re: YAMAHA LC 135

Postby jalirung79 » Mon Aug 31, 2009 7:51 pm

aku dulu pemilik LC135, tiga tahun juga aku pakai....
komen aku la

komen baik
1) kuat naik bukit
2) injin senyap
3) laju juga la
4) cantik designnya

komen buruk
1) dia ada 3 lampu. satu lampu utama, 2 lampu tambahan.... 2 lampu tu kan satu terang, satu malap. bila tukar bulb baru sama juga.... ndak cntiklah jadinya
2) aku rasa meternya ndak betul kali. bayangkan.... aku pernah bawa dari menumbok to kk, kelajuan aku 150km/j.... pastu ada kancil stanfdard 660cc potong aku selamba je dia..... padahal meter kancil max ialah 140km/j...... jadi macamana dia boleh putung aaaaaaa
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: YAMAHA LC 135

Postby freddy82 » Mon Aug 31, 2009 9:55 pm

jalirung79 wrote:aku dulu pemilik LC135, tiga tahun juga aku pakai....
komen aku la

komen baik
1) kuat naik bukit
2) injin senyap
3) laju juga la
4) cantik designnya

komen buruk
1) dia ada 3 lampu. satu lampu utama, 2 lampu tambahan.... 2 lampu tu kan satu terang, satu malap. bila tukar bulb baru sama juga.... ndak cntiklah jadinya
2) aku rasa meternya ndak betul kali. bayangkan.... aku pernah bawa dari menumbok to kk, kelajuan aku 150km/j.... pastu ada kancil stanfdard 660cc potong aku selamba je dia..... padahal meter kancil max ialah 140km/j...... jadi macamana dia boleh putung aaaaaaa


sy jawab soalan no 2... elo bro... lc 135 ja cc dia klu kancil 660cc .. so? takan tu pun inda tau.. tapi motor sy lagi lajula.. klu jalan lurus d kl buli sampai 180km/j... sy suda tukar CDI Racing... huyo.,,, memang laju.. sy beli CDI dr thailand... memang khas tuk racing... Motor standard ja ba dari luar tapi laju....
LC 125 FRED1.jpg
LC 125 FRED1.jpg (30.53 KiB) Viewed 2889 times
User avatar
freddy82
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 112
Joined: Mon Jan 26, 2009 11:17 pm
Credit in hand: -298.17
Location: HULU LANGAT >>>> TAMBUNAN SABAH

Re: YAMAHA LC 135

Postby jalirung79 » Tue Sep 01, 2009 12:08 am

freddy82 wrote:
jalirung79 wrote:aku dulu pemilik LC135, tiga tahun juga aku pakai....
komen aku la

komen baik
1) kuat naik bukit
2) injin senyap
3) laju juga la
4) cantik designnya

komen buruk
1) dia ada 3 lampu. satu lampu utama, 2 lampu tambahan.... 2 lampu tu kan satu terang, satu malap. bila tukar bulb baru sama juga.... ndak cntiklah jadinya
2) aku rasa meternya ndak betul kali. bayangkan.... aku pernah bawa dari menumbok to kk, kelajuan aku 150km/j.... pastu ada kancil stanfdard 660cc potong aku selamba je dia..... padahal meter kancil max ialah 140km/j...... jadi macamana dia boleh putung aaaaaaa


sy jawab soalan no 2... elo bro... lc 135 ja cc dia klu kancil 660cc .. so? takan tu pun inda tau.. tapi motor sy lagi lajula.. klu jalan lurus d kl buli sampai 180km/j... sy suda tukar CDI Racing... huyo.,,, memang laju.. sy beli CDI dr thailand... memang khas tuk racing... Motor standard ja ba dari luar tapi laju....
LC 125 FRED1.jpg


Lc 135 cc sesuai dengan badannya kecil, kancil 660cc juga sesuai dengan badannya besar. masalah disini...... odometer tu..... takkan 100km/j kelajuan motor tak sama dengan 100km/j kelajuan kereta...... kan.... memang kalau lumba mungkin kancil menang la kan...... tapi max kelajuan kancil cuma 140km/j sedangkan aku lari tempohari jarumnya p 150km/j...... masamana dia boleh putung
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: YAMAHA LC 135

Postby freddy82 » Tue Sep 01, 2009 11:59 am

jalirung79 wrote:
freddy82 wrote:
jalirung79 wrote:aku dulu pemilik LC135, tiga tahun juga aku pakai....
komen aku la

komen baik
1) kuat naik bukit
2) injin senyap
3) laju juga la
4) cantik designnya

komen buruk
1) dia ada 3 lampu. satu lampu utama, 2 lampu tambahan.... 2 lampu tu kan satu terang, satu malap. bila tukar bulb baru sama juga.... ndak cntiklah jadinya
2) aku rasa meternya ndak betul kali. bayangkan.... aku pernah bawa dari menumbok to kk, kelajuan aku 150km/j.... pastu ada kancil stanfdard 660cc potong aku selamba je dia..... padahal meter kancil max ialah 140km/j...... jadi macamana dia boleh putung aaaaaaa


sy jawab soalan no 2... elo bro... lc 135 ja cc dia klu kancil 660cc .. so? takan tu pun inda tau.. tapi motor sy lagi lajula.. klu jalan lurus d kl buli sampai 180km/j... sy suda tukar CDI Racing... huyo.,,, memang laju.. sy beli CDI dr thailand... memang khas tuk racing... Motor standard ja ba dari luar tapi laju....
LC 125 FRED1.jpg


Lc 135 cc sesuai dengan badannya kecil, kancil 660cc juga sesuai dengan badannya besar. masalah disini...... odometer tu..... takkan 100km/j kelajuan motor tak sama dengan 100km/j kelajuan kereta...... kan.... memang kalau lumba mungkin kancil menang la kan...... tapi max kelajuan kancil cuma 140km/j sedangkan aku lari tempohari jarumnya p 150km/j...... masamana dia boleh putung


ala mcm mana kancil boleh potong? pickup kancil dgn LC mana yg kuat?
User avatar
freddy82
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 112
Joined: Mon Jan 26, 2009 11:17 pm
Credit in hand: -298.17
Location: HULU LANGAT >>>> TAMBUNAN SABAH

Re: YAMAHA LC 135

Postby black_rider » Tue Jan 05, 2010 8:37 am

Pasal rantai lc yg cepat kendur..
apa komen?
mcm mana mau atasi... :hmmm:
User avatar
black_rider
 
Posts: 10
Joined: Thu Dec 31, 2009 7:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: YAMAHA LC 135

Postby WARIS » Tue Jan 05, 2010 1:38 pm

black_rider wrote:Pasal rantai lc yg cepat kendur..
apa komen?
mcm mana mau atasi... :hmmm:



Ramai yg tidak tahu kelebihan menggunakan chain lube..Boleh dikatakan ramai pengguna motor diluar menggunakan grease @ minyak enjin sebagai minyak rantai mereka..Banyak kekurangan bila menggunakan grease @ minyak enjin drp menggunakan chain lube sebagai minyak rantai, antaranya ialah :-

-tidak bertindak meliputi keseluruhan & celahan2 rantai.
-mengumpul kotoran dan membentuk daki pada rantai.
-mudah lenyap drp rantai.

Secara tak langsung kekurangan2 diatas akan menjadi faktor hayat rantai pendek & rantai cepat rosak..Kelebihan menggunakan chain lube pula ialah:-

-meliputi keseluruhan & celahan2 rantai.
-bertindak sebagai pembersih daki & kotoran.
-dapat memudahkan lagi pergerakan rantai.
-menjadi pelincir rantai yg paling bagus.
-mempunyai kelikatan yg amat rendah.

Keseluruhannya chain lube adalah pelindung rantai yg berkesan & terbaik untuk rantai..Oleh itu chain lube amatlah sesuai digunakan untuk rantai motorsikal berbanding dgn grease & minyak hitam.


Chain lube ni berharga RM15 sebotol sahaja...Terdapat satu lg jenis chain lube Total yg agak mahal harganya iaitu RM30..Ia mempunyai kelebihan berfungsi sebagai anti-rust & mengilat..

lebih kurang ginila rupanya ....

Image


member cakap pakaila rantai RK-M Takasago saiz 415HS Gold & sprocket set jenama MCS saiz 15-40..harga kedua-duanye RM70..
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: YAMAHA LC 135

Postby black_rider » Tue Jan 05, 2010 2:14 pm

thnx for info Waris.....
but where can I get those items...
if can specific location...especially chainlube
User avatar
black_rider
 
Posts: 10
Joined: Thu Dec 31, 2009 7:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: YAMAHA LC 135

Postby rangie6999 » Tue Jan 05, 2010 8:36 pm

halo smua...sya share dlu pgalaman sya ma kmurang kio...hehe.

itu speedometer LC/ asal moto2 kicil la...kiraan meter mmg x sma dgn kreta...sbb aritu...

sya bwa proton n kwn sya bwa LC135...kmi jln seiring...meter sya bru 90km/h..dia mau 120-130km/h sda..

ko pnya saiz tayar dpan pun mpengaruhi speedometer pnya reading...

um,kalu psal part moto...especially racing2 pnya, d sabah sgt kurang....tp,d KL d sna sentul sgt byk n murah...

kalu da sepa2 mau beli brg,just PM sya...nnt sya tulung cari n kasi pos p sabah...

sebab aritu sya direct call dari sabah mau beli itu moskito pnya autoclutch d sentul..pnya la mahal rm130+rm40(pos laju)...

pdahal 2 blan lpas sya beli brg yg sma d sna bru rm90...
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: YAMAHA LC 135

Postby WARIS » Wed Jan 06, 2010 7:42 am

black_rider wrote:thnx for info Waris.....
but where can I get those items...
if can specific location...especially chainlube



sabah mana? if KK, try the famous bike shop in tg aru town or the bike shop in kg air.
atau biasanya mana2 kedai jual spare sparts ada jual chain lube ni...
sinang taruk ini mcm sahaja sama itu rantai...
Image
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: YAMAHA LC 135

Postby palex lc » Tue Jan 26, 2010 6:26 pm

hallo bro lc'ian smua..
saya bdk sabah jgk..tp sekarang blajar d kl..
sapa2 mau order barang2 lc dgn harga paling murah bole pm saya...
saya bole jamin harga yg ditawarkan murah n ada warranty..sebab saya merupakan ahli kelab kom135..komuniti lc terbesar d malaysia..
kami mmpunyai lobang utk mendapatkan barang yg murah..kami ada runner yg slalu kluar masuk hatyai thailand..
xkira klau kamu smua mau barang aksesori @ brg modified ..smua ada...
dan yg paling penting..barang murah dari kdai2 yg terdapat di sentul tu..

cth barang yg laku d kl ni:
blok racing size 58/60/60/62.5 = harga 110-170
camshaft cms/lhk/daytona/faito = rm60-200
gasket tembaga(xda kt sentul tu) = rm15
cdi racing brt/rextor/kitti thai = rm200-500
monoshock = rm130-700
banyak lagi la..


email saya sanpalex@gmail.com
sms 0148230420
palex lc
 
Posts: 4
Joined: Tue Jan 26, 2010 6:13 pm
Credit in hand: 0.00

Re: YAMAHA LC 135

Postby black_rider » Wed Jan 27, 2010 12:23 pm

palex lc wrote:hallo bro lc'ian smua..
saya bdk sabah jgk..tp sekarang blajar d kl..
sapa2 mau order barang2 lc dgn harga paling murah bole pm saya...
saya bole jamin harga yg ditawarkan murah n ada warranty..sebab saya merupakan ahli kelab kom135..komuniti lc terbesar d malaysia..
kami mmpunyai lobang utk mendapatkan barang yg murah..kami ada runner yg slalu kluar masuk hatyai thailand..
xkira klau kamu smua mau barang aksesori @ brg modified ..smua ada...
dan yg paling penting..barang murah dari kdai2 yg terdapat di sentul tu..

cth barang yg laku d kl ni:
blok racing size 58/60/60/62.5 = harga 110-170
camshaft cms/lhk/daytona/faito = rm60-200
gasket tembaga(xda kt sentul tu) = rm15
cdi racing brt/rextor/kitti thai = rm200-500
monoshock = rm130-700
banyak lagi la..


email saya sanpalex@gmail.com
sms 0148230420



tayar ada ka...saiz 120/80 ka
sama itu rantai...
User avatar
black_rider
 
Posts: 10
Joined: Thu Dec 31, 2009 7:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 5 users online :: 0 registered, 0 hidden and 5 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.