Kedai Aksesori Kereta

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Kedai Aksesori Kereta

Postby bodybuddyz » Sat Jan 17, 2009 12:28 pm

bah.. mari kita kongsi bersama kedai2 aksesori kerta mana2 tempat kamu..

kalu di kk ada 2 yg sy ada pengalaman..
sana tgh bandar betul2 pg la sana kg air
ada anty sana tu..
murah2 juga barang dia.. terutama tinted kerta. kalu mau yg sun cool tdk sampai pun 250 dia minta 1 kereta la
tdk tmasuk cermin besar depan..
kalu kancil lg murah tu..

kedua
fuji
sana putatan..
tp jauh sikit la..
tp sini banyak pilihan dan juga murah2 juga..
User avatar
bodybuddyz
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 479
Joined: Tue Dec 23, 2008 9:38 pm
Credit in hand: 28.96
Location: RANAU

Advertisement

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby Guntur » Sat Jan 17, 2009 8:48 pm

Ini masuk pigi forum Cars & motorcycles sudah ni
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Mon Jan 19, 2009 11:55 pm

kalau mau kualiti kerja ok, utk 4wd cuba pigi tu Borneo 4wd sana Towering, confirm puas hati, barang2 yg dia jual pun berkualiti. Utk kereta biasa cuba la pigi tu Yu Classic Auto sana Putatan
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby guntharak » Tue Jan 20, 2009 9:22 am

klu ttng tinting kreta luyang-penampang pun bnyk.
yun fah, jln kolam: tinting RM900 - RM3000, bgantung brand dan UV filtering
kedai 2020, ppang baru: RM250 - RM700, -ditto-
Pin's, donggongon square: RM150 - 700, -ditto-

utk kreta sendri, sya buat tinting di yun fah puas hati, warranty, kerja bkualiti & salah satu kedai tinting terkemuka di kk

utk kreta pinjam, sya buat di dnggongon square, pilih yg murah, tujuan utk kasi gelap skit tu glass saja.

rasa2 ini yg bodybuddyz mo kongsi info, tpi klu ada specific accessories yg mo dibincang, buli bah share2.
User avatar
guntharak
Moderator
Moderator
 
Posts: 3284
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:37 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Sun Jan 25, 2009 7:39 pm

guntharak, kalau pasal ni bodykit ko ada pengalaman ka? saya ni tengah mencari bodykit utk viva, kira mau kasi masuk beauty saloon bah, alang2 trus pasang bodykit, ada juga saya survey2 di putatan sana car kit sama di gpower penampang tapi sama ja pesen tu bodykit yang ada.
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby guntap » Sun Jan 25, 2009 7:54 pm

buss...kalau sound sistem mana yg bagus di kk...service n hg
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Sun Jan 25, 2009 8:01 pm

sound sistem bagi saya harga ok di Fuji la tapi masalahnya kebanyakkan pekerja baru, so kadang2 ada cincai sikit tu kerja tangan dia, di sana Yu classic auto Putatan pun ok juga, harga mungkin ada mahal sikit tapi kalau bawa member yg biasa sana mimang buli tahan tu diskaun dia, lagipun pekerja di Yu classic auto ni kemas kerja derang. Di sana Modern car accesories di Penampang dekat tu servay terbakar pun ok juga dari segi harga sama kualiti kerja. Ko mo pasang sound sistem ka ni guntap?
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby guntharak » Mon Jan 26, 2009 2:30 pm

mathir77 wrote:guntharak, kalau pasal ni bodykit ko ada pengalaman ka? saya ni tengah mencari bodykit utk viva, kira mau kasi masuk beauty saloon bah, alang2 trus pasang bodykit, ada juga saya survey2 di putatan sana car kit sama di gpower penampang tapi sama ja pesen tu bodykit yang ada.

Klu masuk saloon utk full BK sya ndada pengalaman ni geng, lagipun tdk brapa minat klu yg kosmetik2 ni..sikit2 adalah nda heavy sgt. Sya minat yg performance related saja & aksessori lain2. Sorry ya..nda dpt bantu.

mathir77 wrote:sound sistem bagi saya harga ok di Fuji la tapi masalahnya kebanyakkan pekerja baru, so kadang2 ada cincai sikit tu kerja tangan dia, di sana Yu classic auto Putatan pun ok juga, harga mungkin ada mahal sikit tapi kalau bawa member yg biasa sana mimang buli tahan tu diskaun dia, lagipun pekerja di Yu classic auto ni kemas kerja derang. Di sana Modern car accesories di Penampang dekat tu servay terbakar pun ok juga dari segi harga sama kualiti kerja. Ko mo pasang sound sistem ka ni guntap?

Sya rasa di Modern Car Access..yg si mathir lang tu bnyk pilihan yg bagus2/kualiti sound system dia, harga pun lebih krg dgn tmpt lain tpi kerja dia kemas. itu pun msti kena kerjakan oleh yg senior staff la, yg sdh pandai.
Mathir, ko ada check di Techworth S/B ka di putatan tu, ok ka kerja dia? Mcm ada cawangannya di Ppang baru tu dkt dgn Gpower.
Di Maefare 4x4 pun mcm skrg kurang skit kualiti kerja dia. Dulu cawangan KK (bandaran) ok skit tpi bangkali yg pandai2 sdh pindah kerja. Maefare di Donggongon (dulu di dkn jln bundusan - tebakar) belum lagi tngok2. Tpi klu ikut kerja dulu2 blh diterima lah & bagus PR dia.
User avatar
guntharak
Moderator
Moderator
 
Posts: 3284
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:37 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Tue Jan 27, 2009 1:22 am

di techworth blum pernah pula saya pigi Gunt, tapi mimang ngam la kau cakap pasal tu Modern Car Acc, banyak pilihan player sama speaker yang berkualiti.
Maefare punya kualiti kerja kalau dulu tempat yg sudah terbakar tu memang bagus, sekarang yang di penampang tu mostly pekerja dari branch bundusan, tapi lama sudah saya nda buat kereta di maefare, ada la tu ari pi jalan2 sana, mimang PR derang ok la, apa buli buat barang saya cari tiada sana. Sekarang saya selalu pi sana Borneo 4wd ja, nda pening kepala mau cari 4x4 aksesori yang high quality, lagipun bersih ba kedai derang tu.
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby guntap » Tue Jan 27, 2009 10:45 pm

mathir77 wrote:sound sistem bagi saya harga ok di Fuji la tapi masalahnya kebanyakkan pekerja baru, so kadang2 ada cincai sikit tu kerja tangan dia, di sana Yu classic auto Putatan pun ok juga, harga mungkin ada mahal sikit tapi kalau bawa member yg biasa sana mimang buli tahan tu diskaun dia, lagipun pekerja di Yu classic auto ni kemas kerja derang. Di sana Modern car accesories di Penampang dekat tu servay terbakar pun ok juga dari segi harga sama kualiti kerja. Ko mo pasang sound sistem ka ni guntap?


kira2 mo pasang baini buss...tapi susah mo pasang subwoofer sya punya kerita (dmax)... inda ada tempat bah...any suggestion? :hmmm:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Wed Jan 28, 2009 12:09 am

guntap wrote:kira2 mo pasang baini buss...tapi susah mo pasang subwoofer sya punya kerita (dmax)... inda ada tempat bah...any suggestion? :hmmm:


buli pasang ba subwoofer guntap, tiada masalah punya, cuma nipis la, untuk sedap dengar dalam kereta memang puas hati tapi kalau kau mau blast kuat tu tia dapat la, kalau ko berminat masih ada lagi subwoofer saya yang lama dari saya punya dmax dulu, saiz subwoofer 8inci, amplifier built in. Kalau mau pasang lebih besar pun boleh, di saya punya vigo saya pasang sub 12 inci tapi amp tidak built in mau beli asing lagi. Tu sub kalau kau berminat saya jual murah2 ja. Apa pun ko contact ja saya buss, 012-8378786, buli kita pi pasang sound sama2.
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby guntap » Wed Jan 28, 2009 3:15 pm

mathir77 wrote:
guntap wrote:kira2 mo pasang baini buss...tapi susah mo pasang subwoofer sya punya kerita (dmax)... inda ada tempat bah...any suggestion? :hmmm:


buli pasang ba subwoofer guntap, tiada masalah punya, cuma nipis la, untuk sedap dengar dalam kereta memang puas hati tapi kalau kau mau blast kuat tu tia dapat la, kalau ko berminat masih ada lagi subwoofer saya yang lama dari saya punya dmax dulu, saiz subwoofer 8inci, amplifier built in. Kalau mau pasang lebih besar pun boleh, di saya punya vigo saya pasang sub 12 inci tapi amp tidak built in mau beli asing lagi. Tu sub kalau kau berminat saya jual murah2 ja. Apa pun ko contact ja saya buss, 012-8378786, buli kita pi pasang sound sama2.


sya sdh pasang bass tube pioneer bah mathir...mula2 ok jg...lama2 dingar macam inda sukup pula...mo jg pasang yg satu kampung buli dingar :slaugh:
sya kira mo pasang tu sony subwoofer XS-LB10S sama XM-1S mono amp bah... tapi mo fikir2 jg sya mo letak mana tu sub...sya tinguk inda buli muat dibelakang
kalau ada ging2 di SF yg tau buli bagi tips2 mcm mana mo pasang sub... :)
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Wed Jan 28, 2009 5:00 pm

o gitu pula kes nya, saya ada caranya guntap tapi ko nda buli pakai tu sony woofer, kau mau pakai tu woofer nipis kicker atau pioneer, dia ni woofer 12 inci juga cuma design nya memang nipis sikit khas utk ruang sempit mcm di belakang seat double cab, bunyi blh tahan, kalau mau buli test dingar dulu yg saya pasang, saya pakai kicker woofer sama soundstream amp
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby bodybuddyz » Sat Jan 31, 2009 1:06 am

Bro Mathir,
mana tpt aksesori 4X4 yg ok di kk ah?yg sy tau d klombong dkt hup seng dan kdai di iramanis tu..
ko info la k.
User avatar
bodybuddyz
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 479
Joined: Tue Dec 23, 2008 9:38 pm
Credit in hand: 28.96
Location: RANAU

Re: Kedai Aksesori Kereta

Postby mathir77 » Sat Jan 31, 2009 1:12 am

kalau 4x4 aksesori di kk ni, yg ko cakap tu kk 4x4 sama JRJ, selain dari tu dua ada satu di Towering, Borneo 4wd banyak barang 4x4 dia ada, sama satu lagi tu Maefare 4x4 centre di sana penampang berdepan sama tu HQ UPKO (dulu di HSK industrial tapi terbakar sudah tu kedai), apa brg ko mau cari ni bodybuddyz? kalau absorber mimang banyak pilihan di Borneo 4wd tu, ada satu lagi kedai tapi ini lebih pada jual air filter k&n sama absorber Koni, ini kedai tia jauh dari tu KK 4x4 (lupa sudah nama kedai)
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.