Kelab 4X4

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Re: Kelab 4X4

Postby xxlinside » Wed Oct 28, 2009 9:10 pm

ranggi=
aku mau tanya ba ni ging pasal tempohari air masuk p blok 2(lebih kuranglah 2 kan).ada harapan lagi ka kalau sya mau pakai dari ldu=tenom=kk(jln kimanis).kk=tenom(jln kimanis).tenom=ranau=lahad datu.

kalau boleh apa kesannya
xxlinside
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 198
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:10 pm
Credit in hand: 128.71

Advertisement

Re: Kelab 4X4

Postby rangie6999 » Thu Oct 29, 2009 9:43 am

xxlinside wrote:ranggi=
aku mau tanya ba ni ging pasal tempohari air masuk p blok 2(lebih kuranglah 2 kan).ada harapan lagi ka kalau sya mau pakai dari ldu=tenom=kk(jln kimanis).kk=tenom(jln kimanis).tenom=ranau=lahad datu.
kalau boleh apa kesannya


buli...tp,sgsara ko nnt...silap2 enjin ko jem d tgah jln tu..kalu bkan jem pun..tu enjin byk kehausan da..nnt,time mau repair,tpksa ganti 1 enjin pula..hoho.
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: Kelab 4X4

Postby WARIS » Mon Nov 02, 2009 7:39 am

betul tu bro...karita pun mcm orang juga....
cth kalau sakit tekanan darah tinggi...tp tak makan ubatnya...nnt jangkamasa panjang akan mengakibatkan rosak buah pinggang...sbb darah circulated terlalu laju...

preventive is better then cure.... :biggrin:
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: Kelab 4X4

Postby xxlinside » Wed Nov 04, 2009 9:22 pm

aku mau beli v8 ba ni sebenarnya sumbat dalam ln106 aku tu :lolrf: .tapi sayang juga 1kz3.0te ni belum puas pakai jadi sementara kumpul2 :biggrin: .sayang2 dulu :biggrin: .nanti tompinai Ranggi pos sabah buli suruh bikin. :clap2:
xxlinside
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 198
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:10 pm
Credit in hand: 128.71

Re: Kelab 4X4

Postby WARIS » Thu Nov 05, 2009 3:48 pm

xxlinside wrote:aku mau beli v8 ba ni sebenarnya sumbat dalam ln106 aku tu :lolrf: .tapi sayang juga 1kz3.0te ni belum puas pakai jadi sementara kumpul2 :biggrin: .sayang2 dulu :biggrin: .nanti tompinai Ranggi pos sabah buli suruh bikin. :clap2:



V8 tu apa...bro?...engin apa?...cc barapa?...
Aku kurang mahir dgn nama shortcut engin karita ni...skrg sejak kawan sama kamuorg baru pandai skit2...
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: Kelab 4X4

Postby rangie6999 » Tue Nov 10, 2009 2:43 pm

Atukoi...barat enjin V8 tu ging...hehe.makan tayar kreta ko nnt...hoho.kalu hilux surf V6 enjin buli la...haha.

Waris..V8 engine...Piston da 8 biji...sma mcm enjin stail american muscle car pnya enjin...enjin block dia V shape...lebih kurang
sma mcm enjin Perdana ko dulu...tp itu V6...
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: Kelab 4X4

Postby WARIS » Tue Nov 10, 2009 4:56 pm

rangie6999 wrote:Atukoi...barat enjin V8 tu ging...hehe.makan tayar kreta ko nnt...hoho.kalu hilux surf V6 enjin buli la...haha.

Waris..V8 engine...Piston da 8 biji...sma mcm enjin stail american muscle car pnya enjin...enjin block dia V shape...lebih kurang
sma mcm enjin Perdana ko dulu...tp itu V6...




Wahhh...8 biji piston = 8 biji spark plug...tentu power enjin jenis ni....berapa cc dia ba...
itu enjin tarak kuat minum minyak ka...bro..
american muscle car tu mcmana rupa dia ya...waduh banyak benda I lom tahu ni...nasib baik kawan sama korang la...
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: Kelab 4X4

Postby rangie6999 » Thu Nov 12, 2009 6:21 pm

WARIS wrote:Wahhh...8 biji piston = 8 biji spark plug...tentu power enjin jenis ni....berapa cc dia ba...
itu enjin tarak kuat minum minyak ka...bro..
american muscle car tu mcmana rupa dia ya...waduh banyak benda I lom tahu ni...nasib baik kawan sama korang la...


mmg kuat minum minyak...haha.
kalu cc...ikut manufacturer...mcm2 ada...
American muscle car ko try cri dlm google...byk tu...
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: Kelab 4X4

Postby xxlinside » Thu Nov 12, 2009 11:44 pm

oh ya ka ranggi.jadi kalau v6 surf tu kasi masuk maunting 1kz te plug and play ka.enjin v6 surf 2 disil ka petrol
xxlinside
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 198
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:10 pm
Credit in hand: 128.71

Re: Kelab 4X4

Postby WARIS » Fri Nov 13, 2009 9:59 am

rangie6999 wrote:
WARIS wrote:Wahhh...8 biji piston = 8 biji spark plug...tentu power enjin jenis ni....berapa cc dia ba...
itu enjin tarak kuat minum minyak ka...bro..
american muscle car tu mcmana rupa dia ya...waduh banyak benda I lom tahu ni...nasib baik kawan sama korang la...


mmg kuat minum minyak...haha.
kalu cc...ikut manufacturer...mcm2 ada...
American muscle car ko try cri dlm google...byk tu...



hebat juga poket orang yg pakai V8 ni yekk...
Mesti kurang2 towkeh balak ni...

mcm ni ka rupa American muscle car tu..bro...dan apa keistimewaan keta American muscle car ni
Image
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

Re: Kelab 4X4

Postby xxlinside » Fri Nov 13, 2009 10:09 pm

dak da apa2 juga 2.cuma minat 2 mendalam dengan keta jenis itu.macam kita juga d malaysia sabah ada suka prado.dan macam2 lah mengikut minat dan kekuatan nilai mata wang yang di miliki masing2.kuat ong nya lebih cantik,power,dan banyaklah tambahan2 yang difikirkan di muatkan kedalam kereta.kalau ong sikit lambat lah cerita pembuatan sesebuah jentera tersebut.
xxlinside
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 198
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:10 pm
Credit in hand: 128.71

Re: Kelab 4X4

Postby rangie6999 » Sat Nov 14, 2009 4:20 am

xxlinside wrote:oh ya ka ranggi.jadi kalau v6 surf tu kasi masuk maunting 1kz te plug and play ka.enjin v6 surf 2 disil ka petrol


kalu V6 surf mcm sma tau...tp nda pasti la...hehe.
umm.dia pkai petrol injection tu...sya dgr2 kuat btul tu enjin...lgpun sya blum prnah try lg kreta pkai tu enjin...hehe.

waris. itu la american muscle...n soalan ko sda c xxlinside jwab..hehe.
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: Kelab 4X4

Postby xxlinside » Sat Nov 14, 2009 4:11 pm

ranggi.ging buli ka up load gambar projek ko p sini.

ranggi.tolong ba.aku ni tengah mencari jalan penyelesaian aku punya spring belakang ba.kalau beantak nah buli gugur urang mengandung.biasanya 2 benda (H) tempat sangkut spring bar 2 d surung p belakang kan,tapi aku punya kes ni 2 barang (H) kana terik p dapan.macam 2 apa cara supaya masalah ini selesai

TQ ging.
xxlinside
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 198
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:10 pm
Credit in hand: 128.71

Re: Kelab 4X4

Postby rangie6999 » Sun Nov 15, 2009 7:21 pm

xxlinside wrote:ranggi.ging buli ka up load gambar projek ko p sini.

ranggi.tolong ba.aku ni tengah mencari jalan penyelesaian aku punya spring belakang ba.kalau beantak nah buli gugur urang mengandung.biasanya 2 benda (H) tempat sangkut spring bar 2 d surung p belakang kan,tapi aku punya kes ni 2 barang (H) kana terik p dapan.macam 2 apa cara supaya masalah ini selesai

TQ ging.


ba...nnt sya upload...sya pnya pendrive rusak ba...tu la susa sya mau p kasi upload...suma gmbar dlm laptop...
aiya...msala ko ni sya x pasti o tau...Nama tu H tu spring Shackle ba tu...
umm...cuba ko tingu2 ko pnya spring bush....sda kna makan brgkali...
1 lg...ko tingu tu bentuk spring...dia masi melentik naik atau melentik kebawah.....paling bgus ko kasi upload tu gmbar shackle ma spring ko...hehe.
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: Kelab 4X4

Postby WARIS » Mon Nov 16, 2009 12:50 pm

rangie6999 wrote:
xxlinside wrote:oh ya ka ranggi.jadi kalau v6 surf tu kasi masuk maunting 1kz te plug and play ka.enjin v6 surf 2 disil ka petrol


kalu V6 surf mcm sma tau...tp nda pasti la...hehe.
umm.dia pkai petrol injection tu...sya dgr2 kuat btul tu enjin...lgpun sya blum prnah try lg kreta pkai tu enjin...hehe.

waris. itu la american muscle...n soalan ko sda c xxlinside jwab..hehe.




sia punya prado 2.7 pakai petrol injection...lebih kurang 30-35 sen la satu kilometer...
Kalau bawa berhemah dalam 28 ke 30 sen la satu kilometer....kalau bawa lasak cecah 35 la per km.
Sia skrg pakai NGV...dalam 7sen la satu kilometer...mmg jimat...la.. :lol2:

Kalau jalan jauh dalam 300 kilometer...mmg jimat sbb minyak cuma guna dalam RM65 - RM79..tp secara cruise la..
sia pernah pergi balik dalam satu tangki je...masa tu sia isi dalam RM120...
Kalau pakai NGV perkiraannya ialah RM11 = 120km . Kalau RM33 boleh pergi 360km. Bayangkan betapa jimatnya pakai NGV oleh pemilik prado... :lol2: Roadtax plak less 25% (so buat perkiraan sendiri)...kat semenanjung utk 2.7cc roadtax lebih kurang RM1500.

Kalau paki petrol dan bawa di jalan jem di kawasan bandar mmg boleh jadi miskin...minyak kuat...sbb asik brek2 je...
WARIS
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3234
Joined: Tue Jun 09, 2009 7:27 am
Credit in hand: 47.56

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 5 users online :: 1 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.