camana cara tukar timing belt kereta??

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

camana cara tukar timing belt kereta??

Postby bahu » Fri Aug 15, 2008 9:56 am

kepada forumer yang pakar kereta, share lah teknik menukar timing belt kereta tu. maklumlah semua orang mau jimat kos penyelenggaraan masa kenaikan minyak ni. kalau boli dengan Foto sekali supaya tambah romantik sabah forum. lagipun kalau kereta lama susah mau detect tu marking kan.... :thumbup1:
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Advertisement

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby DUK » Fri Aug 15, 2008 11:31 am

Saya bukan lah pakar betul tapi ada pengalaman la tukar belting sendiri.

Ok, sebelum ko tangalkan belting lama tu, ko kasi marking dulu sendiri. Pas tu baru ko kasi longgar tu tensioner belting. Lepas tensioner tu longgar, tu belting tu senang ja buka. Jangan sesekali putar tu puly or try start engine. Pasang belting and kuatkan semula tu tensioner. Pasang komponen lain, dah siap.

Tapi kalau ko tidak sure, bagus ko panggil kawan mekanik yang kerja workshop minta tolong bikin hujung minggu and bayar sama dia. Ko tawar-tawar la kasi murah daripada harga workshop.
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby vusak » Fri Oct 31, 2008 3:39 pm

kalau tukar timing belt nie tricky sikit.. pasal mau marking marking nie.... maklumlah aku pun ndak cun.. tapi nasihat aku ialah pi lah mekanik..... sebab kalau ada apa apa krita kau ko bulih marah diurang balik.
Image
vusak
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 338
Joined: Sat Aug 23, 2008 10:27 am
Credit in hand: 20.03
Bank: 0.73

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Fri Oct 31, 2008 4:20 pm

Yang paling baik hantar workshoplah. tapi kalau ko sanggup terima risiko (mungkin kereta ko dah lama) ko boleh juga tukar sendiri.
1. Buka cover
2. sebelum buka timing belt tu pastikan mark dia (biasanya mark tu seperti huruf o sebesar o inilah terdapat pada timing gear tu) ko nampak betul2 dan pastikan kedudukan dia.
3. longgarkan pengetat timing belt tu kemudian setelah longgar, ko bukalah belt tu.
4. part yang most important, JANGAN pusingkan timing gear baik yang di atas maupun yang di bawah, setelah belt itu sudah di buka. (pusing sedikitpun tak boleh)
5. Jika timing gear itu terpusing tanpa sengaja.. pusingkan balik timing gear itu pada kedudukan asal sebagaimana kedudukan dia pada langkah kedua tadi.
6. sesudah ko pasti kedudukan mark timing gear itu barulah ko pasang beltnya.

Tips
kalau ko tidak pasti sama ada mark timing gear itu pada kedudukan yang betul..jangan dulu pasang covernya. ko pusingkan timing gear (piston sekali lah tu) perlahan-lahan sampai satu pusingan. jika ko rasa macam tersangkut, jangan paksa pusing sebab itu bererti valve dan piston kereta ko berlanggar. Jangan sekali-kali test pusing engine dengan starter kerana jika timing itu salah, pastilah piston dan valve akan berlanggar dan pecah.

stail saya, sebelum saya tanggalkan timing belt, saya pusingkan timing gear untuk kasi ngam mark itu betul2 di sebelah atas..so kalau saya terpusing tanpa sengajapun, mudah bagi saya kembalikan kedudukannya.
(parit key pun ko boleh jadikan panduan seperti mark juga..jika mark tu ko tak nampak)
saya mau bagi ko visual tapi belum pandai mau upload gambar di sini...maklumlah urang baru.. :lol2:
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby PuteraKinabalu » Sat Nov 01, 2008 9:01 am

wah.. Bgs ni tips.. Sa pena cuba buat timing sendri. Last2 mekanik jg sa panggil p ruma.. Lari timing..
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 4,125.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Sat Nov 01, 2008 9:27 am

PuteraKinabalu wrote:wah.. Bgs ni tips.. Sa pena cuba buat timing sendri. Last2 mekanik jg sa panggil p ruma.. Lari timing..


cuba buat sendiri tu ada kebaikan dan keburukan..
cuba buat sendiri = dapat pengalaman (learns from mistake)
buba buat sendiri = kalau gagal na..macam tikus baiki labu. :grin:
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby bahu » Sat Nov 01, 2008 9:35 am

bangkahak wrote:saya mau bagi ko visual tapi belum pandai mau upload gambar di sini...maklumlah urang baru.. :lol2:


ndak susah upload gambar tu. time ko mau post reply kau klik "upload attachment" di bawah tu yang selalu ko clik send ada di bawah tu. lepas tu browse la tu file gambar yang ko simpan. lepas tu cuba tekan preview. kalau nampak pic tu clik send. tq
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Sat Nov 01, 2008 9:55 am

bahu wrote:
bangkahak wrote:saya mau bagi ko visual tapi belum pandai mau upload gambar di sini...maklumlah urang baru.. :lol2:


ndak susah upload gambar tu. time ko mau post reply kau klik "upload attachment" di bawah tu yang selalu ko clik send ada di bawah tu. lepas tu browse la tu file gambar yang ko simpan. lepas tu cuba tekan preview. kalau nampak pic tu clik send. tq

t/makasih bahu... saya sudah nampak upload attachment tu... problem saya sekarang ialah melukis diagram heheee.... but I'll try my best. Tapi petunjuk yang bakal saya tunjukkan nanti adalah untuk kereta jenis lama. kalau jauh beza dgn kereta baru...maaf sajalah. saya blum pernah buka timing belt kereta baru..takt nanti macam tikus baiki tawadak... :lol2:
saya start lukis skrg..tunggu sj post saya... mungkin 3 jam kemudian...maklumlah belum pernah melukis guna kompiuter... :grin:
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Sat Nov 01, 2008 11:35 am

bahu wrote:
bangkahak wrote:saya mau bagi ko visual tapi belum pandai mau upload gambar di sini...maklumlah urang baru.. :lol2:


ndak susah upload gambar tu. time ko mau post reply kau klik "upload attachment" di bawah tu yang selalu ko clik send ada di bawah tu. lepas tu browse la tu file gambar yang ko simpan. lepas tu cuba tekan preview. kalau nampak pic tu clik send. tq


Ini visual timing belt kereta suzuki Jeep 410. kereta tuan bahu nda tau apa jenis la...
TIMING BELT.JPG
TIMING BELT.JPG (22.04 KiB) Viewed 5428 times
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby bahu » Mon Nov 03, 2008 9:25 am

good information. maknanya kalau kedudukan mark itu ke sebelah timur (sisi kanan), maka kedudukkan mark pulley gear di bawah (hole mark) pun mesti pusing ke timur (kanan) juga kan.
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Mon Nov 03, 2008 9:49 am

bahu wrote:good information. maknanya kalau kedudukan mark itu ke sebelah timur (sisi kanan), maka kedudukkan mark pulley gear di bawah (hole mark) pun mesti pusing ke timur (kanan) juga kan.


saya ingat2 lupa kedudukan (key hole) gear bawah tu..tapi yang paling baik, sebelum tanggalkan belting tu..pastikan dulu betul2 kedudukan mark gear atas dan key hole bawah.. setelah timing belt dibuka..jangan kasi pusing (biar sedikitpun) kedua-dua gear tu.

bukan mudah juga tu gear terpusing kalau setakat tersentuh..bukan macam ballbearing.. so kira selamat juga ko mr. bahu...
selamat mencuba... :lol2:
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby bahu » Mon Nov 03, 2008 10:13 am

kalau begitu kaedah paling selamat ialah sebelum buka tu timming belt kasi mark lurus ja pakai kapur lagi bagus kan. maksud saya ambil pembaris panjang, kasih garis tu (center line) pakai batu kapur atau pen marker diantara kedua-dua pulley. lepas tu baru boleh buka belting. ok tak... :slaugh: (minta maaf sebab curi lukisan kamu) :slaugh:
Attachments
TIMING BELT-mdf.jpg
TIMING BELT-mdf.jpg (32.36 KiB) Viewed 5398 times
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Mon Nov 03, 2008 10:26 am

saya tidak pasti ngam ka cara ko tu tapi macam boleh pakai juga.. but no need to be worry bah...pasal bila kau mau buka tu timing belt tu..inda payah kau buka tu timing gear...kalau sudah lungar tu timing tensioner tu.. buka tu timing belt macam "mamalabas baralut saja"..(macam buka seluar dalam saja, mana tau kau bukan dusun.. :lol2: )..tidak tepusing juga tu timing gear... inda taulah kalau ko ada rancangan mau kasi overhaul ko punya kereta..
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby bahu » Mon Nov 03, 2008 1:42 pm

saya dusun bah ni. maksud kamu tertanggal saja tu belt itu gear ndak pandai pusing kalau ndak di paksa kan. takut pula dia macam bearing, laju dia pusing sendiri tu.kalau gitu pantang dia jangan saja tayar depan berpusing la ni. :hmmm:
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: camana cara tukar timing belt kereta??

Postby Yorut_orut » Mon Nov 03, 2008 2:16 pm

bahu wrote:saya dusun bah ni. maksud kamu tertanggal saja tu belt itu gear ndak pandai pusing kalau ndak di paksa kan. takut pula dia macam bearing, laju dia pusing sendiri tu.kalau gitu pantang dia jangan saja tayar depan berpusing la ni. :hmmm:


Ya.. betul tu.. to gear karas juga mau pusing kalau ko inda sengaja pusing. mengenai tayar depan berpusing .. saya rasa kalau gear kereta dalam keadaan "free".. tu roda terpusing pun engin tidak teikut bah.
ok ko tanya2 saja lah tompinai, jangan sagan2... samoga tips saya berguna juga ... :grin:
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.