Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2002

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2002

Postby 0601430 » Fri Sep 16, 2011 11:04 pm

ni sya ada terpikir mau beli kareta 4x4 second hand ni... tapi tidak tau pulak mana satu antara ni tiga kareta berbaloi untuk dibeli lepas round2 buat survey...

Mitsubishi Storm (around RM 34,000 - RM 42,000)
dari design dia, manyak cantek, sporty juga, harga pun boleh tahan untuk 4x4 second hand (murah jika dibanding dengan Hilux and FR)... tapi dengar org cakap ni kareta Storm ada major problem overheating, betul kaitu? sya dengar juga kawan sya cakap, sparepart dia jarang dan mahal, sebab tu la kareta dia jual murah (betul juga kaini?).

Toyota Hilux SR 2.5 2003-2005 (around RM 49,000 - RM 59,000)
ni kareta nampak mcm manyak tegap and macho, tapi harga dia paling mahal antara ni tiga kareta... round2 cari di internet jarang ada major problem pasal kareta ni... sya dengar kawan sya cakap ni kareta manyak tahan lasak, tu la harga second hand dia mahal. pasal sparepart pun senang dicari, murah...

Ford Ranger 2002-2004 (around RM 38,000 - RM 45,000)
ni kareta pulak, luar dia nampak mcm biasa ja kalo dibanding dengan Hilux dan Storm... harga dia pula pun tidak juga terlalu mahal atau terlalu murah... ni sya ada terbaca di internet, manyak org cakap ni kareta punya engine lebih power dari Hilux, betul meh? pasal sparepart pulak kawan sya cakap senang cari juga mcm Hilux...

ni la delemma ni tidak tau mau pilih mana satu pick up 4x4 ni... ingat mau ambik Storm, tapi ada major problem overheating and sparepart mahal... ingat mau ambik Hilux, tapi terlalu mahal, budget sya around RM 45,000 only... ingat mau ambik FR, tapi tidak macho and sporty, tidak berapa tau pulak tentang performance FR pulak...

jadi... sya mau mintak pandangan sifu2 yg pernah pakai kareta2 ni... Kalo kamurang la, mana satu yg kamu pilih antara tiga kareta ni? dari segi minyak consumption (manual / auto), sparepart (senang cari atau tidak / mahal atau murah), problem2 dia dan juga harga dia...

sya ada juga terbaca thread yg cakap pasal Hilux and FR di sini tapi malas mau baca, terlampau manyak pages sdh... sya pun tidak terjumpa thread pasal Mitsubishi Storm ni, tu la mau tanya sama owner2 kareta2 ni di sini...
0601430
 
Posts: 20
Joined: Tue Jun 07, 2011 10:07 pm
Credit in hand: 115.44
Bank: 1.50

Advertisement

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby tingau » Sat Sep 17, 2011 1:20 am

0601430 wrote:ni sya ada terpikir mau beli kareta 4x4 second hand ni... tapi tidak tau pulak mana satu antara ni tiga kareta berbaloi untuk dibeli lepas round2 buat survey...

Mitsubishi Storm (around RM 34,000 - RM 42,000) model yg awal banyak masalah transmission dia ni
dari design dia, manyak cantek, sporty juga, harga pun boleh tahan untuk 4x4 second hand (murah jika dibanding dengan Hilux and FR)... tapi dengar org cakap ni kareta Storm ada major problem overheating, betul kaitu? sya dengar juga kawan sya cakap, sparepart dia jarang dan mahal, sebab tu la kareta dia jual murah (betul juga kaini?).

Toyota Hilux SR 2.5 2003-2005 (around RM 49,000 - RM 59,000)ni memang tahan tukul...parts senang cari....resale value pn bagus
ni kareta nampak mcm manyak tegap and macho, tapi harga dia paling mahal antara ni tiga kareta... round2 cari di internet jarang ada major problem pasal kareta ni... sya dengar kawan sya cakap ni kareta manyak tahan lasak, tu la harga second hand dia mahal. pasal sparepart pun senang dicari, murah...

Ford Ranger 2002-2004 (around RM 38,000 - RM 45,000)horse power tinggi dari(132hp klau nda silap) dari SR.Yg terkuat antara semua double cab time keluar dulu...tapi sekarang juara d sandang oleh navara
ni kareta pulak, luar dia nampak mcm biasa ja kalo dibanding dengan Hilux dan Storm... harga dia pula pun tidak juga terlalu mahal atau terlalu murah... ni sya ada terbaca di internet, manyak org cakap ni kareta punya engine lebih power dari Hilux, betul meh? pasal sparepart pulak kawan sya cakap senang cari juga mcm Hilux...

ni la delemma ni tidak tau mau pilih mana satu pick up 4x4 ni... ingat mau ambik Storm, tapi ada major problem overheating and sparepart mahal... ingat mau ambik Hilux, tapi terlalu mahal, budget sya around RM 45,000 only... ingat mau ambik FR, tapi tidak macho and sporty, tidak berapa tau pulak tentang performance FR pulak...

jadi... sya mau mintak pandangan sifu2 yg pernah pakai kareta2 ni... Kalo kamurang la, mana satu yg kamu pilih antara tiga kareta ni? dari segi minyak consumption (manual / auto), sparepart (senang cari atau tidak / mahal atau murah), problem2 dia dan juga harga dia...

sya ada juga terbaca thread yg cakap pasal Hilux and FR di sini tapi malas mau baca, terlampau manyak pages sdh... sya pun tidak terjumpa thread pasal Mitsubishi Storm ni, tu la mau tanya sama owner2 kareta2 ni di sini...
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27920
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,774.02
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby abui » Sat Sep 17, 2011 10:36 am

FR :thumbup1:

kalo sya, power over beauty...buli kasi makeup2 lagi ba, kasi nampak tagap..
Image
Image
User avatar
abui
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 438
Joined: Thu May 12, 2011 2:54 pm
Credit in hand: 302.06
Bank: 10,324.31
Location: sia bilang macam di kk~~~

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby 0601430 » Mon Sep 19, 2011 10:40 am

power over beauty eh...? hmmm ni FR tiada major problem ba kan? tu sparepart dia pun senang cari juga ba kan? sebab tidak mau menyesal ba lepas beli ni kareta... huhu matai la sya nanti kalo manyak problem dan sparepart susah cari..... huhu
0601430
 
Posts: 20
Joined: Tue Jun 07, 2011 10:07 pm
Credit in hand: 115.44
Bank: 1.50

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby tingau » Mon Sep 19, 2011 1:59 pm

0601430 wrote:power over beauty eh...? hmmm ni FR tiada major problem ba kan? tu sparepart dia pun senang cari juga ba kan? sebab tidak mau menyesal ba lepas beli ni kareta... huhu matai la sya nanti kalo manyak problem dan sparepart susah cari..... huhu

jadi..ko suda niat mo bili FR lainikan.....tu kawan guna d FR mo dekat 2 tahun so far no pblem....
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27920
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,774.02
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby 0601430 » Mon Sep 19, 2011 8:35 pm

tingau wrote:jadi..ko suda niat mo bili FR lainikan.....tu kawan guna d FR mo dekat 2 tahun so far no pblem....

huhu kira2 mcm gitu la, mcm si abui cakap, boleh kasi makeup lagi bikin dia tagap... skrg mau round2 cari lagi ni, sebab ada tu satu FR yg sya berkenan sdh kana beli org lain... :cry:

yg ko cakap pasal tu Storm punya transmission ada masalah ba, model awal yg ko maksudkan tu tahun berapa punya model?

sya kira2 mau beli Storm ni, pilihan ke 2 sya, kalo tidak dapat cari FR yg sya berkenan la huhu
0601430
 
Posts: 20
Joined: Tue Jun 07, 2011 10:07 pm
Credit in hand: 115.44
Bank: 1.50

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby guntap » Mon Sep 19, 2011 8:53 pm

0601430 wrote:power over beauty eh...? hmmm ni FR tiada major problem ba kan? tu sparepart dia pun senang cari juga ba kan? sebab tidak mau menyesal ba lepas beli ni kareta... huhu matai la sya nanti kalo manyak problem dan sparepart susah cari..... huhu

dulu puas pakai FR first model dan second model sebelum keluar tu xlt new model...masalah time dulu dua kali tukar clutch lining...ini saja major problem yg laini2 tiada...tapi penggunaan memang hardcore guna ulang alik keningau-ranau tiap minggu angkat barang barat2 ...lagi satu FR second model kalau manual memang rasa berat tu kereta time baru mo bejalan...tapi paling estedy kalau selekoh mimang puas hati...
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby tingau » Mon Sep 19, 2011 10:22 pm

guntap wrote:
0601430 wrote:power over beauty eh...? hmmm ni FR tiada major problem ba kan? tu sparepart dia pun senang cari juga ba kan? sebab tidak mau menyesal ba lepas beli ni kareta... huhu matai la sya nanti kalo manyak problem dan sparepart susah cari..... huhu

dulu puas pakai FR first model dan second model sebelum keluar tu xlt new model...masalah time dulu dua kali tukar clutch lining...ini saja major problem yg laini2 tiada...tapi penggunaan memang hardcore guna ulang alik keningau-ranau tiap minggu angkat barang barat2 ...lagi satu FR second model kalau manual memang rasa berat tu kereta time baru mo bejalan...tapi paling estedy kalau selekoh mimang puas hati...

lastlast ko p sayang2 juga si SR kan..... :slaugh:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27920
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,774.02
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby guntap » Tue Sep 20, 2011 9:23 pm

tingau wrote:
guntap wrote:
0601430 wrote:power over beauty eh...? hmmm ni FR tiada major problem ba kan? tu sparepart dia pun senang cari juga ba kan? sebab tidak mau menyesal ba lepas beli ni kareta... huhu matai la sya nanti kalo manyak problem dan sparepart susah cari..... huhu

dulu puas pakai FR first model dan second model sebelum keluar tu xlt new model...masalah time dulu dua kali tukar clutch lining...ini saja major problem yg laini2 tiada...tapi penggunaan memang hardcore guna ulang alik keningau-ranau tiap minggu angkat barang barat2 ...lagi satu FR second model kalau manual memang rasa berat tu kereta time baru mo bejalan...tapi paling estedy kalau selekoh mimang puas hati...

lastlast ko p sayang2 juga si SR kan..... :slaugh:

nasebek belum sampat pigi sayang2 oh...kalau tidak rugi kurang 1 tahun toyota kasi keluar tu vigo :mrgreen:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby tingau » Tue Sep 20, 2011 10:12 pm

ko p sayang2 lah tu yg apaitu...yg mother ftrucker tu... :slaugh:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27920
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,774.02
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby guntap » Sat Sep 24, 2011 10:37 am

tingau wrote:ko p sayang2 lah tu yg apaitu...yg mother ftrucker tu... :slaugh:

ini laini mo pigi sayang2 nanti... :lolrf:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby orangaslisabah » Wed Nov 02, 2011 3:29 pm

fr 2012 lah :thumbup1:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35123
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 297.24
Bank: 133,840.02
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Mitsubishi Storm or Toyota Hilux SR 2.5 or Ford Ranger 2

Postby BosouTurongou » Thu Nov 03, 2011 5:58 pm

orangaslisabah wrote:fr 2012 lah :thumbup1:

toyota 2012... :thumbup1: :slaugh:
Buli Runding bah..!!!
User avatar
BosouTurongou
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12408
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:18 pm
Credit in hand: -76.86
Bank: 192,400.59
Location: Sini-sini Bah Sya ni..


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.