Isuzu DMax vs Ford Ranger

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Mana yang kamu mau beli

Isuzu DMax
17
49%
Ford Ranger
18
51%
 
Total votes : 35

Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby From Tenghilan » Sat Oct 16, 2010 4:06 am

Sia cadang mau beli kereta 4x4 baru... ada 2 yang berkenan di hati.. :lol2:


Image
ISUZU DMAX :thumbup1:


Image
FORD RANGER :thumbup1:

Dari segi harga.. DMax mahal sikit sebab ia computerised... Ford Ranger murah sikit sebab ia manual..
jadi.. pada pendapat kamurang la kan.. jika diambil kira semua faktor harga, kualiti kereta dan keadaan semasa... apa kereta yang kamurang pilih?? :hmmm: :hmmm:
User avatar
From Tenghilan
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2233
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:33 pm
Credit in hand: 31.96
Bank: 7,623.92
Location: Tenghilan la bah..

Advertisement

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby orangaslisabah » Sun Oct 17, 2010 8:13 am

FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )

Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini :lol2:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35060
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 310.93
Bank: 132,853.65
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby kepalakelapa » Sun Oct 17, 2010 12:54 pm

From Tenghilan wrote:Sia cadang mau beli kereta 4x4 baru... ada 2 yang berkenan di hati.. :lol2:


Image
ISUZU DMAX :thumbup1:


Image
FORD RANGER :thumbup1:

Dari segi harga.. DMax mahal sikit sebab ia computerised... Ford Ranger murah sikit sebab ia manual..
jadi.. pada pendapat kamurang la kan.. jika diambil kira semua faktor harga, kualiti kereta dan keadaan semasa... apa kereta yang kamurang pilih?? :hmmm: :hmmm:


sia tatap pilih Ford Ranger ;
1.harga murah
2.kos penyelenggaraan pun murah
3.boleh pakai biodiesel ( tapi kalau yang ada enjin berkomputer sia dingar ada masalah sket ) :welcome:
now i got my thunder,where's my lighting?

Perhatian kepada perompak : tunggu dulu kredit sia dalam 100 baru ko rumpak... :p
User avatar
kepalakelapa
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5931
Joined: Sun Mar 09, 2008 1:08 pm
Credit in hand: 179.69
Bank: 10,514.42

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby From Tenghilan » Sun Oct 17, 2010 1:57 pm

orangaslisabah wrote:FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )

Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini :lol2:


wow.. huraian yang panjang dan lebar..
thank u OAS..
tapi sia tertarik dengan ayat terakhir ko tu "Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini" :slaugh: :slaugh:
sorry la ex-kawan2 SF sekalian.. sudah lama sia menghilang sebab sia aktif balik sudah di FB bah.. kalau ada masa sia singgah la tingu kamurang di SF ni.. hehe
User avatar
From Tenghilan
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2233
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:33 pm
Credit in hand: 31.96
Bank: 7,623.92
Location: Tenghilan la bah..

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby From Tenghilan » Sun Oct 17, 2010 1:58 pm

kepalakelapa wrote:
From Tenghilan wrote:Sia cadang mau beli kereta 4x4 baru... ada 2 yang berkenan di hati.. :lol2:


Image
ISUZU DMAX :thumbup1:


Image
FORD RANGER :thumbup1:

Dari segi harga.. DMax mahal sikit sebab ia computerised... Ford Ranger murah sikit sebab ia manual..
jadi.. pada pendapat kamurang la kan.. jika diambil kira semua faktor harga, kualiti kereta dan keadaan semasa... apa kereta yang kamurang pilih?? :hmmm: :hmmm:


sia tatap pilih Ford Ranger ;
1.harga murah
2.kos penyelenggaraan pun murah
3.boleh pakai biodiesel ( tapi kalau yang ada enjin berkomputer sia dingar ada masalah sket ) :welcome:


terima kasih atas pendapat kau ging.. :clap2: :thumbup1:
sorry la ex-kawan2 SF sekalian.. sudah lama sia menghilang sebab sia aktif balik sudah di FB bah.. kalau ada masa sia singgah la tingu kamurang di SF ni.. hehe
User avatar
From Tenghilan
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2233
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:33 pm
Credit in hand: 31.96
Bank: 7,623.92
Location: Tenghilan la bah..

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby Bukit_Padang_Roller » Sun Oct 17, 2010 3:03 pm

orangaslisabah wrote:FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )

Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini :lol2:


FR la..sbb ko suda beli... :slaugh:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,047.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby guntap » Sun Oct 17, 2010 3:39 pm

Bukit_Padang_Roller wrote:
orangaslisabah wrote:FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )

Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini :lol2:


FR la..sbb ko suda beli... :slaugh:


iya bah kan... :tounge:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,640.20
Location: bujang senang

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby orangaslisabah » Sun Oct 17, 2010 3:52 pm

From Tenghilan wrote:
kepalakelapa wrote:
From Tenghilan wrote:Sia cadang mau beli kereta 4x4 baru... ada 2 yang berkenan di hati.. :lol2:


Image
ISUZU DMAX :thumbup1:


Image
FORD RANGER :thumbup1:

Dari segi harga.. DMax mahal sikit sebab ia computerised... Ford Ranger murah sikit sebab ia manual..
jadi.. pada pendapat kamurang la kan.. jika diambil kira semua faktor harga, kualiti kereta dan keadaan semasa... apa kereta yang kamurang pilih?? :hmmm: :hmmm:


sia tatap pilih Ford Ranger ;
1.harga murah
2.kos penyelenggaraan pun murah
3.boleh pakai biodiesel ( tapi kalau yang ada enjin berkomputer sia dingar ada masalah sket ) :welcome:


terima kasih atas pendapat kau ging.. :clap2: :thumbup1:

kalau ko berminat kasi tau sia. Sia beri ko rm200 cash lagi :tounge:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35060
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 310.93
Bank: 132,853.65
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby orangaslisabah » Sun Oct 17, 2010 3:53 pm

guntap wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:
orangaslisabah wrote:FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )

Banyak lagi sia punya ulasan ni, tapi sampai sini saja sbb sia takut banyak kredit sia dapat utk post ini :lol2:


FR la..sbb ko suda beli... :slaugh:


iya bah kan... :tounge:

BPR dan Untap, sia bari cash rm200 kalau ko beli ni kereta melalui sia :tounge:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35060
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 310.93
Bank: 132,853.65
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby guntap » Sun Oct 17, 2010 3:57 pm

orangaslisabah wrote:BPR dan Untap, sia bari cash rm200 kalau ko beli ni kereta melalui sia :tounge:

toyota 3.0 ada ka... :tounge:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,640.20
Location: bujang senang

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby tingau » Mon Oct 18, 2010 3:19 am

guntap wrote:
orangaslisabah wrote:BPR dan Untap, sia bari cash rm200 kalau ko beli ni kereta melalui sia :tounge:

toyota 3.0 ada ka... :tounge:

navara bah.....mahal lah tapi performance memang layak d panggil mother trucker......si oas nda minat ni abis dia drive mcam tu siput.... :slaugh:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27916
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,773.83
Bank: 174,120.50
Location: Sabah

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby Huguan2008 » Mon Oct 18, 2010 3:18 pm

FR & Dmax : susah mau pilih ni ging..
Bila mau beli kereta jgn tinguk sgt kosmetik dia...
paling bagus tinguk keupayaan penjagaan anda selepas dibeli..

bagi sia 1 saja perbezaan utama 2 kereta ni... dmax ada ECU manakala FR tiada.
Cuba buat homework sikit kebaikan dan keburukan ECU...
Jgn lupa cek2.. fuel consumption juga...

Good luck.. :thumbup1:
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby zone_unique » Mon Oct 18, 2010 6:02 pm

Huguan2008 wrote:FR & Dmax : susah mau pilih ni ging..
Bila mau beli kereta jgn tinguk sgt kosmetik dia...
paling bagus tinguk keupayaan penjagaan anda selepas dibeli..

bagi sia 1 saja perbezaan utama 2 kereta ni... dmax ada ECU manakala FR tiada.
Cuba buat homework sikit kebaikan dan keburukan ECU...
Jgn lupa cek2.. fuel consumption juga...

Good luck.. :thumbup1:

sy rasa FR mmg puas hati utk offroad banding mana2 DCab yang lain tapi untuk jalan2 yang alim ulamak mmg kurang ckit la. tapi apapun semuanya bergantung sama individu tu juga. kalau sy,sy lebih minat FR coz penggunaan sy banyak di jalan offroad dan ternyata kelasakan dan kehebatannya mengatasi Dcab yang lain
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33548
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 107.92
Bank: 165,436.68

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby zone_unique » Mon Oct 18, 2010 6:37 pm

FR lebih awal mengeluarkan kereta2 double cab ni berbanding dengan Isuzu. Sia masih ingat itu FR yg awal2 dulu masih digunakan tu bapa adik ipar sia sana Sandakan utk angkat kelapa sawit dia dan mmg tahan lasak. Maklumlah masa tu buatan eropah sepenuhnya. Skrg FR sdh dibeli dan dimiliki oleh sebuah syarikat dari USA ketika Syrkt Ford hampir lingkup dulu masa kegawatan ekonomi.

Sia masih ingat juga keteka Isuzu mengeluarkan model Invader di mana ramai yg beli di Ranau termasuk 2 org adik sia ambil masa tu. Masalah utama timbul pada Invader ni ialah bahagian badang tidak tahan lasak apabila banyak guna jalan gravel. Terutama penutup trak belakang mudah rosak. Begitu juga dengan suspension ini Invader byk masalah timbul pada ketika itu.

Skrg Isuzu telah upgrade double cab mereka dengan mengeluarkan model baru D-Max. Mungkin pihak Isuzu sudah memperbaiki kelemahan dpd model yg lama. Dan sia tak berapa tau dengan D-max skrg sbb belum teruji lagi. Cuma di lebih jimat minyak sia dengar. Sabah antara pusat pemasangan kereta Invader yg berpusatkan di KMA dulu. Tapi semenjak model D-Max dikeluarkn, KMA Inanam telah ditutup kerana KMA tak mampu upgrade mesen pemasangan kerana D-Max dipasang menggunakan robot dan kos yg sangat tinggi. Skrg M'sia hanya import barang ini dari Thailand kerana Thailand memiliki kilang yg menggunakan robot ini. KMA skrg utk main futsal saja lah ging :lol2:

Bagi sia, kedua-dua ini adalah pilihan yg baik selain dpd Vigo. Satu kelebihan FR ini ialah dia punya pickup mula2 mmg power. Sudah teruji dibandingkan dgn Vigo Toyota, mmg lebih power. Cuma FR agak ringan sedikit berbanding dgn D-max dan mmg kalah klu jalan laju pigi ranau sbb banyak selekoh.(Buat apa laju2..bahaya bah :tounge: )


kira bagus la FR ni kan sebab dia lebih berpengalaman dalam bidang ni kan :hmmm:
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33548
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 107.92
Bank: 165,436.68

Re: Isuzu DMax vs Ford Ranger

Postby guntap » Mon Oct 18, 2010 7:16 pm

Huguan2008 wrote:FR & Dmax : susah mau pilih ni ging..
Bila mau beli kereta jgn tinguk sgt kosmetik dia...
paling bagus tinguk keupayaan penjagaan anda selepas dibeli..

bagi sia 1 saja perbezaan utama 2 kereta ni... dmax ada ECU manakala FR tiada.
Cuba buat homework sikit kebaikan dan keburukan ECU...
Jgn lupa cek2.. fuel consumption juga...

Good luck.. :thumbup1:


dua2 kereta ni bagus.... :thumbup1: FR yg model lama sebelum xlt puashati pakai memang lasak...pames ni kereta taim late 90's...isuzu invader jg pernah pames...sampai sekarang pun masih buli jumpa di jalan...pembelian 4x4 ni bergantung kepada tujuan kereta tu dibeli...bagi sia selain dpd power penggunaan miak paling penting sebab sia selalu jalan jauh...sekurang-kurangnya jimat sikit tu penggunann miak...lagi satu D-Max pakai timing chain low maintenance, durability and realibility...ini yg bikin penarik... :tounge:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,640.20
Location: bujang senang

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.