road tax di sabah..

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

road tax di sabah..

Postby dupleh » Mon Nov 27, 2006 10:44 pm

hi semua...

saya orang semenanjung, bekerja di pedalaman sabah, yang hanya boleh masuk pakai 4x4... jadi saya bercadang nak beli 4x4 2nd... saya dah survey2 di kk, tapi compare dengan kl, mahal sangat.. jadi sekarang saya berkira2 mau beli di kl dan hantar ke sabah.. saya ada beberapa kemusykilan, harap kawan2 sume dapat menolong..

1. adakah road tax bagi 4x4 berplet semenanjung tetap kena bayar dengan rate semenanjung, atau rate sabah?

2. bagaimana dengan insuran etc...

itu dulu untuk setakat ni.. oh ya, saya cadang nak angkat isuzu trooper 3.1 diesel turbo 1997... :0
dupleh
 
Posts: 5
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:35 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: road tax di sabah..

Postby DUK » Wed Nov 29, 2006 2:15 pm

dupleh wrote:hi semua...

saya orang semenanjung, bekerja di pedalaman sabah, yang hanya boleh masuk pakai 4x4... jadi saya bercadang nak beli 4x4 2nd... saya dah survey2 di kk, tapi compare dengan kl, mahal sangat.. jadi sekarang saya berkira2 mau beli di kl dan hantar ke sabah.. saya ada beberapa kemusykilan, harap kawan2 sume dapat menolong..

1. adakah road tax bagi 4x4 berplet semenanjung tetap kena bayar dengan rate semenanjung, atau rate sabah?

2. bagaimana dengan insuran etc...

itu dulu untuk setakat ni.. oh ya, saya cadang nak angkat isuzu trooper 3.1 diesel turbo 1997... :0


Hi Dupleh!

Apa khabar? Kamu ni tentu kerja sebagai Guru kan? Well… sekolah mana Kamu kerja di pedalaman?

OK… ini saya nak bagi sedikit penerangan tentang soalan pertama kamu. Kereta 4X4 yang dibawa dari semenanjung terlebih dahulu dibawa di pejabat Puspakom Sabah untuk pemeriksaan. Pastikan kenderaan tersebut bukan kereta potong dan berada dalam keadaan baik. Setelah mendapat kelulusan dari Puspakom, baru lah kamu memohon pelarasan cukai jalan mengikut cukai jalan kenderaan 4X4 Sabah.

Berkenaan dengan Insurance, adalah lebih baik sdr Duplih membeli insurance kat sabah ja bagi memudahkan urusan pembaharuan insurance dan cukai jalan apabila tamat tempoh nanti.
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby dupleh » Wed Nov 29, 2006 10:11 pm

hi duk,

memang pandai kamu duk.. saya mengajar di entilibon, telupid... terima kasih atas penerangan tadi. kalau begitu legalah sikit sia. kalau isuzu trooper 3.1 diesel turbo tu agak2nya duk, berapa road tax nya aar...
dupleh
 
Posts: 5
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:35 pm
Credit in hand: 0.00

Postby DUK » Thu Nov 30, 2006 9:14 am

Wow….area Sandakan tu kawan. Eh… sudah lama ka kamu mengajar disana?

Sebenarnya road tax kereta isuzu ni tak la mahal sangat berbanding kereta import coz setahu saya kebanyakan kereta Isuzu ni assemble di Malaysia. Tak pasti la but may be around 300+ per year. Insurance tu boleh la beli yang third party kalau kereta tiada loan.
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby dupleh » Thu Nov 30, 2006 11:11 am

saya baru tahun 1 tahun mengajar sana. awal tahun posting... cik duk pun cg gak ker?
dupleh
 
Posts: 5
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:35 pm
Credit in hand: 0.00

Postby DUK » Thu Nov 30, 2006 4:03 pm

Tak la.... saya kerja swasta ja kat K.K. Sdr Dupleh pernah ke Sabah ke sebelum ni?
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby dupleh » Fri Dec 01, 2006 5:42 pm

tak, saya tak pernah ke sabah sebelum ni. tapi kawan sabah ramailah.. masa di universiti dulu.. jadi tak der masalahlah di sabah ni.. orang2nya pun baik2 sumer...
dupleh
 
Posts: 5
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:35 pm
Credit in hand: 0.00

Postby meck_talika » Sat Dec 02, 2006 10:52 am

eh,dupleh,bukankah kalau nak beli kereta di semenanjung kena pakai di sana lebih setahun,tambahan,tidak ada sebarang kes berat atau saman melambak?lagipun kebanyakkan jual kereta di sana perlukan deposit kan?lebih-lebih lagi kalau yang kenderaan import.
the object in the real view mirror may appear..closer than they are
User avatar
meck_talika
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 696
Joined: Tue Jan 03, 2006 1:43 am
Credit in hand: 0.00
Location: kuta bulud,sabah.


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.