pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sat Aug 29, 2009 2:25 pm

antara kedua kareta ni, mana lebih bagus dari segi performance, kelasakan, kemewahan dan segala segi
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Advertisement

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby kusha87 » Sat Aug 29, 2009 3:14 pm

jalirung79 wrote:antara kedua kareta ni, mana lebih bagus dari segi performance, kelasakan, kemewahan dan segala segi


:welcome: to sf jalirung79....
tiada pengalaman kalau pasal dua keta atas ni...keta sia pun Toyota Corolla sija ni... :cry:
..aLL or NoTHiN aT aLL..
User avatar
kusha87
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1647
Joined: Thu Jun 04, 2009 8:55 am
Credit in hand: 0.00

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sat Aug 29, 2009 9:58 pm

:welcome: to sf jalirung79....
tiada pengalaman kalau pasal dua keta atas ni...keta sia pun Toyota Corolla sija ni... :cry:

:lol2: :slaugh: hehehe lucu bah ko ni.... geli hati aku
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby syamsul » Sat Aug 29, 2009 11:48 pm

:welcome:
pajero sport tu yg kreta apa?
i LiKe iT..!!
User avatar
syamsul
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 262
Joined: Fri Jul 31, 2009 7:44 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby kusha87 » Sat Aug 29, 2009 11:52 pm

jalirung79 wrote::lol2: :slaugh: hehehe lucu bah ko ni.... geli hati aku


ko c tawa aku ka tu...? :mad2:
tapi lau aku kena tnya pasal keta, aku suka asal ada "toyota".... :tounge:
..aLL or NoTHiN aT aLL..
User avatar
kusha87
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1647
Joined: Thu Jun 04, 2009 8:55 am
Credit in hand: 0.00

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby GL3n » Sun Aug 30, 2009 1:36 pm

ooo...muncul jg topic ni last2 hehe :lol2:
mitsubishi-pajero-sport.jpg
mitsubishi-pajero-sport.jpg (23.51 KiB) Viewed 16329 times

toyota-fortuner.jpg
toyota-fortuner.jpg (23.56 KiB) Viewed 16325 times

pajero sport sia blum test drive lg..
toyota fortuner tu sy pena bawa yg 3.0diesel punya..
so stakat ni sy pili fortuner la :slaugh:
ImageImageImage
User avatar
GL3n
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1112
Joined: Wed Jul 15, 2009 3:07 am
Credit in hand: 33.43
Location: Somewhere in Sabah

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sun Aug 30, 2009 2:47 pm

saya dah test pajero sport ni, ok jugalah... tapi fortuner belum test lagi.

saya pernah tanya kedua-dua salesman ( mitsubishi dan toyota ) tentang soalan diatas... apa diurang jawab?????

Salesman Mitsubishi cakap ....
Pajero sport lagi bagus dari fortuner ( kalau kasi lawan sama-sama 2.5CC ) sebab...
1. pajero sport lagi kuat banding fortuner kuasa kudanya. Pajero sport 136hp manakala fortuner 102hp
2. pajero sport lagi luas dalamannya berbanding fortuner, dari segi keselesaan penumpang (jarak lutut dengan bangku depan)
3. pajero sport boleh 2WD, so lebih jimat minyak dari fortuner yang fulltime 4WD. Kalau fulltime 4WD tayarnya empat-empat botak serentak, so kalau ganti empat-empat tarus. kalau kawin dengan anak tauke, ndak jadi masalah.
4. pajero sport depan belakang ada stabilizer, so ia lebih stabil diselekoh. sedangkan fortuner didepan jak ada... belakang tiada stabilizer... kurang stabil diselekoh. Pajero sport dicipta berdasarkan abangnya triton manakala fortuner berdasarkan hilux. Cuma kedua2 double cab itu ditambah bumbung dan kerusi dibelakang maka jadilah ia pajero sport dan fortuner. Cuba lihat kestabilan antara dua kereta ni diselekoh ( http://www.youtube.com/watch?v=aZF8N9NItHI )
5. pajero sport ada tv dalamnya, fortuner tiada
6. pajero sport leather seat, fortuner fabrik je
pastu yang terakhir dia kata..... pajero sport memang dicipta untuk mengalahkan fortuner..... jadi penciptaan pajero berdasarkan kelemahan fortuner.

Salesman Toyota cakap sama aku ringkas je....
dia kata " itu terserah penilaian pengguna, tapi yang penting resale value toyota lagi tinggi banding mitsubishi.
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sun Aug 30, 2009 2:51 pm

kusha87 wrote:
jalirung79 wrote::lol2: :slaugh: hehehe lucu bah ko ni.... geli hati aku


ko c tawa aku ka tu...? :mad2:
tapi lau aku kena tnya pasal keta, aku suka asal ada "toyota".... :tounge:


ko ni memang lucu bah... bole ikut itu raja lawak :lolrf: :lolrf:
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sun Aug 30, 2009 2:55 pm

GL3n wrote:ooo...muncul jg topic ni last2 hehe :lol2:
mitsubishi-pajero-sport.jpg

toyota-fortuner.jpg

pajero sport sia blum test drive lg..
toyota fortuner tu sy pena bawa yg 3.0diesel punya..
so stakat ni sy pili fortuner la :slaugh:


mana ada fortuner 3.0 :hmmm:
setahu aku fortuner ada 2.5 cc (diesel) dan 2.7cc (petrol)

pajero sport pula ada 2.5 cc (diesel) dan 3.2 cc
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby GL3n » Sun Aug 30, 2009 3:01 pm

iya ging sy silap tu pasal cc dia..lupa bah.. :slaugh:
sia stuju jg ngan smua fakta2 ko d atas tu..
blum ada chance lg mo p test drive tu pajero sport ni
ImageImageImage
User avatar
GL3n
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1112
Joined: Wed Jul 15, 2009 3:07 am
Credit in hand: 33.43
Location: Somewhere in Sabah

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby jalirung79 » Sun Aug 30, 2009 7:17 pm

GL3n wrote:iya ging sy silap tu pasal cc dia..lupa bah.. :slaugh:
sia stuju jg ngan smua fakta2 ko d atas tu..
blum ada chance lg mo p test drive tu pajero sport ni


ok bah kalau kau, memang bukan namanya manusia kalau tiada sifat pelupa. fakta di atas tu, bukan dari aku, aku pun dapat info dari salesman. kalau kau setuju itu bermakna salesman itu betul.... ye kan
User avatar
jalirung79
 
Posts: 48
Joined: Sat Aug 29, 2009 2:20 pm
Credit in hand: 40.87

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby kusha87 » Sun Aug 30, 2009 8:29 pm

jalirung79 wrote:
kusha87 wrote:
jalirung79 wrote::lol2: :slaugh: hehehe lucu bah ko ni.... geli hati aku


ko c tawa aku ka tu...? :mad2:
tapi lau aku kena tnya pasal keta, aku suka asal ada "toyota".... :tounge:


ko ni memang lucu bah... bole ikut itu raja lawak :lolrf: :lolrf:


:hammer2: :hammer2:
lawak kan???
:lolrf: :lolrf:
..aLL or NoTHiN aT aLL..
User avatar
kusha87
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1647
Joined: Thu Jun 04, 2009 8:55 am
Credit in hand: 0.00

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby Guntur » Fri Oct 29, 2010 10:45 am

jalirung79 wrote:saya dah test pajero sport ni, ok jugalah... tapi fortuner belum test lagi.

saya pernah tanya kedua-dua salesman ( mitsubishi dan toyota ) tentang soalan diatas... apa diurang jawab?????

Salesman Mitsubishi cakap ....
Pajero sport lagi bagus dari fortuner ( kalau kasi lawan sama-sama 2.5CC ) sebab...
1. pajero sport lagi kuat banding fortuner kuasa kudanya. Pajero sport 136hp manakala fortuner 102hp
2. pajero sport lagi luas dalamannya berbanding fortuner, dari segi keselesaan penumpang (jarak lutut dengan bangku depan)
3. pajero sport boleh 2WD, so lebih jimat minyak dari fortuner yang fulltime 4WD. Kalau fulltime 4WD tayarnya empat-empat botak serentak, so kalau ganti empat-empat tarus. kalau kawin dengan anak tauke, ndak jadi masalah.
4. pajero sport depan belakang ada stabilizer, so ia lebih stabil diselekoh. sedangkan fortuner didepan jak ada... belakang tiada stabilizer... kurang stabil diselekoh. Pajero sport dicipta berdasarkan abangnya triton manakala fortuner berdasarkan hilux. Cuma kedua2 double cab itu ditambah bumbung dan kerusi dibelakang maka jadilah ia pajero sport dan fortuner. Cuba lihat kestabilan antara dua kereta ni diselekoh ( http://www.youtube.com/watch?v=aZF8N9NItHI )
5. pajero sport ada tv dalamnya, fortuner tiada
6. pajero sport leather seat, fortuner fabrik je
pastu yang terakhir dia kata..... pajero sport memang dicipta untuk mengalahkan fortuner..... jadi penciptaan pajero berdasarkan kelemahan fortuner.

Salesman Toyota cakap sama aku ringkas je....
dia kata " itu terserah penilaian pengguna, tapi yang penting resale value toyota lagi tinggi banding mitsubishi.



Sia pun tengah survey antara di Pajero Sport dan Toyota Fortuna.. Thank you for the info bro... sia ingat Pajero Sport model lebih baru dari Fortuna juga kan.. Nanti sia mau test drive... Pasal stabilizer dulu sia ada test Fortuna tapi sia boleh rasa macam dia kurang stabil kalau cornering...
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby asrul79 » Fri Oct 29, 2010 1:30 pm

Salesman Toyota cakap sama aku ringkas je....
dia kata " itu terserah penilaian pengguna, tapi yang penting resale value toyota lagi tinggi banding mitsubishi.


Macam boring plak aku dengar pasal "resale value" ni....kalau mana2 karita yang memang siok kita pakai, kurang masalah, buat apalagi kita mau "resale" (jual balik)....apalah guna itu resale value tinggi kalau pakai indak siok.... sama jgk buhungnya kalau resale value tinggi tapi skejab2 tukar karita....sandik jgk itu mbayar deposit trus...(Toyota slalunya deposit 10%).... pandapat saya saja bah ni... :hmmm:
asrul79
 
Posts: 54
Joined: Wed Mar 17, 2010 8:45 pm
Credit in hand: 28.85

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby MERDEKA » Sun Oct 31, 2010 6:01 pm

jalirung79 » Sun Aug 30, 2009 2:47 pm
saya dah test pajero sport ni, ok jugalah... tapi fortuner belum test lagi.

saya pernah tanya kedua-dua salesman ( mitsubishi dan toyota ) tentang soalan diatas... apa diurang jawab?????

Salesman Mitsubishi cakap ....
Pajero sport lagi bagus dari fortuner ( kalau kasi lawan sama-sama 2.5CC ) sebab...
1. pajero sport lagi kuat banding fortuner kuasa kudanya. Pajero sport 136hp manakala fortuner 102hp
2. pajero sport lagi luas dalamannya berbanding fortuner, dari segi keselesaan penumpang (jarak lutut dengan bangku depan)
3. pajero sport boleh 2WD, so lebih jimat minyak dari fortuner yang fulltime 4WD. Kalau fulltime 4WD tayarnya empat-empat botak serentak, so kalau ganti empat-empat tarus. kalau kawin dengan anak tauke, ndak jadi masalah.
4. pajero sport depan belakang ada stabilizer, so ia lebih stabil diselekoh. sedangkan fortuner didepan jak ada... belakang tiada stabilizer... kurang stabil diselekoh. Pajero sport dicipta berdasarkan abangnya triton manakala fortuner berdasarkan hilux. Cuma kedua2 double cab itu ditambah bumbung dan kerusi dibelakang maka jadilah ia pajero sport dan fortuner. Cuba lihat kestabilan antara dua kereta ni diselekoh ( http://www.youtube.com/watch?v=aZF8N9NItHI )
5. pajero sport ada tv dalamnya, fortuner tiada
6. pajero sport leather seat, fortuner fabrik je
pastu yang terakhir dia kata..... pajero sport memang dicipta untuk mengalahkan fortuner..... jadi penciptaan pajero berdasarkan kelemahan fortuner.

Salesman Toyota cakap sama aku ringkas je....
dia kata " itu terserah penilaian pengguna, tapi yang penting resale value toyota lagi tinggi banding mitsubish .
........................

TQ geng ...info nya..

saya pun mahu cari kereta lagi ..selama ini pakai kereta Toyota .
tak pernah pula beli jenama lain....
saya bukan nya pandai sangat nilai kereta ..selalu kalau
beli kereta saya lihat di jalanraya yang mana ramai org pakai
itu lah yang bagus.....
MERDEKA
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 694
Joined: Sun Feb 08, 2009 7:34 pm
Credit in hand: 61.93
Bank: 0.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.