pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Kereta/motosikal impian, kenderaan sekarang. Kongsikan tips, masalah and pengalaman anda disini.

Moderator: Moderators

Forum rules
PENTING: Untuk iklan tentang jual/beli/sewa kenderaan, motosikal dan aksesori sila rujuk sub forum Cars & Motocycles di forum Pasar Kita
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby Shu Khi » Sat Nov 13, 2010 10:19 am

TQ helmey...panjang lebar komen ko..saya suka komen ko pasal diesel..yg mcm blm ada pula komen pasal diesel setakat ni berbanding RON95..

mcm OKK ko ni.. :thumbup1:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,964.04
Location: Kota Kinabalu

Advertisement

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby guntap » Sun Nov 14, 2010 2:25 pm

halmey wrote:
Shu Khi wrote:
halmey wrote:Saya pakai fortuner 2.5G, enjin diesel. Setakat ini saya sudah pakai mau 6 bulan. Saya tidak pernah drive itu pajero sport lah bos sebab saya kalau cerita mitsubishi ni nda berapa minatlah. Biarlah dia power kah atau luaskah... pokoknya saya tetap memandang tinggi terhadap TOYOTA. Memang mungkin di segi performance, saya dengar pajero sport ni ada sikit bagus dari fortuner, tapi dari segi design dan bentuknya, nda lah saya suka. Saya rasa pajero sport tu bentuknya macam topi besi zaman roman bah... langsung tidak stail bah...

Pada pandangan saya, kereta yang saya beli nda juga semestinya power sangat atau luas sangat memandangkan fortuner ni hanyalah kereta kedua saya. Jadi tidak penting sangat soal itu. Yang penting tidak kuat makan minyak dan ada stail... Soal resale value juga amat penting bagi saya sebab, tidak ada kereta yang akan kita gunaka sampai jadi besi buruk.

Faktor terpenting adalah soal ketahanan/kelasakan dan kemudahan mencari alat-ganti dan harganya. Kedua2nya memihak kepada toyota.... Saya ada adik yang menggunakan pajero recond 2.5 intercooler sehingga sekarang. Banyak masalah yang timbul pada kereta tu tidak dapat diselesaikan dengan sepenuhnya hingga sekarang. Oleh kerana itulah saya tidak begitu berpuas hati dengan kereta mitsubishi. Fikir2kanlah...bro...

Selain power..apa lagi beza Fortuner 2.5G dgn 2.7G?


Fortuner 2.5G vs 2.7V bukan 2.7G. 2.7V adalah versi petrol. Memang semasa kereta dari keadaan pegun (still) kereta petrol akan memecut lebih kuat dari kereta diesel. Tapi bila sudah sampai ke gear 2 , 3 and 4. kereta diesel selalunya dapat mengejar balik kereta petrol.

2.7V, saya tidak pasti tapi ramai org kata kuat makan minyak walaupun vvti. Tapi bagi saya itu terpulang macamana cara kita memandu. Saya tidak membeli versi petrol ini sebab saya sudah ada prado king 3.4 V6 versi petrol sebagai kereta utama. Jadi saya mengamalkan polisi mempelbagaikan sumber atau pelaburan. Maksud saya di sini, saya tidak mahu bergantung kedua2nya dengan petrol. Adalah lebih baik mempelbagaikannya dgn membeli satu kereta diesel. Selain dari itu kita dapat lihat harga petrol agak tidak stabil sikit baru2 ini berbanding diesel. Baru2 ini ron97 telah dinaikkan lagi harganya 5sen/liter. Penggunaan petrol ron95 agak banyak memberi reaksi yang negatif di kalangan pengguna. Berbagai komen dan pendapat mengatakan ron95 tidak berkualiti dan boleh merosakkan enjin kenderaan jika digunakan secara berpanjangan.

Jadi saya lebih yakin kepada diesel yang tidak dipelbagaikan kualitinya di msia. Kenaikan harga diesel pula akan memaksa pihak industri menaikkan harga barang. Oleh kerana itu, kerajaan tidak akan sewenang2nya menaikkan harga diesel tanpa kajian teliti.

2.7V, ada 2 spec. Yg biasa dan sportivo (lengkap dgn TRD body-kit). Perbezaan harga hanya lebih kurang RM3,000. Spec yg ada pada 2.7V adalah lebih superior dari 2.5G di segi kerusi, steering dan gear knob yng disalut kulit. Penghawa dingin bagi versi 2.7V adalah digital dilengkapkan fungsi kawalan AUTO. Dashboard dan pintu dihiasi dengan wooden. Beza harga 2.5G vs 2.7V lebih kurang RM10,000. 2.7V adalah versi teratas (high-end) bagi fortuner. Di msia belum ada lagi versi 3.0 diesel seperti yg terdapat di negara jiran Brunei DS...

Diharap maklumat ini dapat membantu anda... :thumbup1:


huh.. :smoke: panjang lebar penerangan ko ni ging... :mrgreen:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,610.20
Location: bujang senang

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Sun Nov 14, 2010 4:04 pm

jalirung79 wrote:saya dah test pajero sport ni, ok jugalah... tapi fortuner belum test lagi.

saya pernah tanya kedua-dua salesman ( mitsubishi dan toyota ) tentang soalan diatas... apa diurang jawab?????

Salesman Mitsubishi cakap ....
Pajero sport lagi bagus dari fortuner ( kalau kasi lawan sama-sama 2.5CC ) sebab...
1. pajero sport lagi kuat banding fortuner kuasa kudanya. Pajero sport 136hp manakala fortuner 102hp
2. pajero sport lagi luas dalamannya berbanding fortuner, dari segi keselesaan penumpang (jarak lutut dengan bangku depan)
3. pajero sport boleh 2WD, so lebih jimat minyak dari fortuner yang fulltime 4WD. Kalau fulltime 4WD tayarnya empat-empat botak serentak, so kalau ganti empat-empat tarus. kalau kawin dengan anak tauke, ndak jadi masalah.
4. pajero sport depan belakang ada stabilizer, so ia lebih stabil diselekoh. sedangkan fortuner didepan jak ada... belakang tiada stabilizer... kurang stabil diselekoh. Pajero sport dicipta berdasarkan abangnya triton manakala fortuner berdasarkan hilux. Cuma kedua2 double cab itu ditambah bumbung dan kerusi dibelakang maka jadilah ia pajero sport dan fortuner. Cuba lihat kestabilan antara dua kereta ni diselekoh ( http://www.youtube.com/watch?v=aZF8N9NItHI )
5. pajero sport ada tv dalamnya, fortuner tiada
6. pajero sport leather seat, fortuner fabrik je
pastu yang terakhir dia kata..... pajero sport memang dicipta untuk mengalahkan fortuner..... jadi penciptaan pajero berdasarkan kelemahan fortuner.

Salesman Toyota cakap sama aku ringkas je....
dia kata " itu terserah penilaian pengguna, tapi yang penting resale value toyota lagi tinggi banding mitsubishi.

..penjelasan yg sungguh mantap!! :thumbup1:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Sun Nov 14, 2010 4:10 pm

halmey wrote:Saya pakai fortuner 2.5G, enjin diesel. Setakat ini saya sudah pakai mau 6 bulan. Saya tidak pernah drive itu pajero sport lah bos sebab saya kalau cerita mitsubishi ni nda berapa minatlah. Biarlah dia power kah atau luaskah... pokoknya saya tetap memandang tinggi terhadap TOYOTA. Memang mungkin di segi performance, saya dengar pajero sport ni ada sikit bagus dari fortuner, tapi dari segi design dan bentuknya, nda lah saya suka. Saya rasa pajero sport tu bentuknya macam topi besi zaman roman bah... langsung tidak stail bah...

Pada pandangan saya, kereta yang saya beli nda juga semestinya power sangat atau luas sangat memandangkan fortuner ni hanyalah kereta kedua saya. Jadi tidak penting sangat soal itu. Yang penting tidak kuat makan minyak dan ada stail... Soal resale value juga amat penting bagi saya sebab, tidak ada kereta yang akan kita gunaka sampai jadi besi buruk.

Faktor terpenting adalah soal ketahanan/kelasakan dan kemudahan mencari alat-ganti dan harganya. Kedua2nya memihak kepada toyota.... Saya ada adik yang menggunakan pajero recond 2.5 intercooler sehingga sekarang. Banyak masalah yang timbul pada kereta tu tidak dapat diselesaikan dengan sepenuhnya hingga sekarang. Oleh kerana itulah saya tidak begitu berpuas hati dengan kereta mitsubishi. Fikir2kanlah...bro...

..kalo fortuner kasi laju dia punya belakang tidak stabil ke kiri dan ke kanan bah.
Nampak besar tetapi kebesarannya tidak seimbang dengan kekuatan. Kalo Dusun bilang "olombog" ataupun "okugui" mana2 kereta pun boleh rosak tapi pastikan dia punya parts original...jangan ambil yg tiruan.. :grin:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Sun Nov 14, 2010 4:24 pm

Edwino wrote:aku suda pernah try drive ni dua2 kreta..klu bilang pasal power..mcm tetinggal tu Fortuner..

..kalo naik bukitkan saaana itu fortuner di belakang..terkial2...itu penghawa dingin macam pandai berkurangan dia punya sejuk..napa itu aah? Mungkin terlalu banyak menggunakan tenanga mo naik, sampai melakat itu padel talampau tekan ...:alright:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby Edwino » Sun Nov 14, 2010 8:45 pm

yyookkuu wrote:
Edwino wrote:aku suda pernah try drive ni dua2 kreta..klu bilang pasal power..mcm tetinggal tu Fortuner..

..kalo naik bukitkan saaana itu fortuner di belakang..terkial2...itu penghawa dingin macam pandai berkurangan dia punya sejuk..napa itu aah? Mungkin terlalu banyak menggunakan tenanga mo naik, sampai melakat itu padel talampau tekan ...:alright:

mungkin jga la..sbb tu turbo nda brapa kuat.. :tounge:
ImageImageImage
User avatar
Edwino
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 40988
Joined: Sun Mar 15, 2009 8:24 pm
Credit in hand: 36.66
Bank: 522,122.04
Location: ที่ไหนสักแห่งที่ออกมี.... どこかにそこに...........

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby halmey » Mon Nov 15, 2010 9:24 am

yyookkuu wrote:
halmey wrote:Saya pakai fortuner 2.5G, enjin diesel. Setakat ini saya sudah pakai mau 6 bulan. Saya tidak pernah drive itu pajero sport lah bos sebab saya kalau cerita mitsubishi ni nda berapa minatlah. Biarlah dia power kah atau luaskah... pokoknya saya tetap memandang tinggi terhadap TOYOTA. Memang mungkin di segi performance, saya dengar pajero sport ni ada sikit bagus dari fortuner, tapi dari segi design dan bentuknya, nda lah saya suka. Saya rasa pajero sport tu bentuknya macam topi besi zaman roman bah... langsung tidak stail bah...

Pada pandangan saya, kereta yang saya beli nda juga semestinya power sangat atau luas sangat memandangkan fortuner ni hanyalah kereta kedua saya. Jadi tidak penting sangat soal itu. Yang penting tidak kuat makan minyak dan ada stail... Soal resale value juga amat penting bagi saya sebab, tidak ada kereta yang akan kita gunaka sampai jadi besi buruk.

Faktor terpenting adalah soal ketahanan/kelasakan dan kemudahan mencari alat-ganti dan harganya. Kedua2nya memihak kepada toyota.... Saya ada adik yang menggunakan pajero recond 2.5 intercooler sehingga sekarang. Banyak masalah yang timbul pada kereta tu tidak dapat diselesaikan dengan sepenuhnya hingga sekarang. Oleh kerana itulah saya tidak begitu berpuas hati dengan kereta mitsubishi. Fikir2kanlah...bro...

..kalo fortuner kasi laju dia punya belakang tidak stabil ke kiri dan ke kanan bah.
Nampak besar tetapi kebesarannya tidak seimbang dengan kekuatan. Kalo Dusun bilang "olombog" ataupun "okugui" mana2 kereta pun boleh rosak tapi pastikan dia punya parts original...jangan ambil yg tiruan.. :grin:


Bro,
Mungkin kau buat kajian terhadap fortuner model lama. Fortuner model baru telah diperbaiki suspensionnya. Saya tidak pula rasa bahagian belakang kereta ni pandai "ke kiri ke kanan". Model 2010 yang saya beli telah dilengkapkan dengan stabiliser di bahagian belakang. Cuma suspension adalah agak keras (Hard) dan sesuai utk bawa laju serta cornering. Di segi part, apa yang saya maksudkan bukanlah non-ORI part. Tapi ori part bagi toyota senang didapati dan harganya pun konpetitif kerana banyak kedai yang jual part toyota berbanding part kereta jenama lain. :thumbup1:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,046.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby halmey » Mon Nov 15, 2010 9:38 am

yyookkuu wrote:
Edwino wrote:aku suda pernah try drive ni dua2 kreta..klu bilang pasal power..mcm tetinggal tu Fortuner..

..kalo naik bukitkan saaana itu fortuner di belakang..terkial2...itu penghawa dingin macam pandai berkurangan dia punya sejuk..napa itu aah? Mungkin terlalu banyak menggunakan tenanga mo naik, sampai melakat itu padel talampau tekan ...:alright:


Bro yyookkuu,
Memang benar dari segi power, saya akui fortuner kurang power enjinya berbanding kereta berenjin 2.5 turbo kerana :-

(1) Enjin 2KD yang digunakan oleh fortuner dan Hilux tidak dilengkapkan dengan intercooler.
(2) Dari segi throttle system, mungkin saya rasa setting yang dibuat bagi enjin ini adalah agak
kecil berbanding kereta lain. Throttle system di sini merujuk kepada kadar kemasukan angin/udara
ke dalam bahagian pembakaran enjin untuk membolehkan pembakaran bahanapi.
(3) Mungkin juga teknologi enjin kereta lain lebih advanced.

Tetapi, ini tidaklah semestinya bermakna enjin toyota tidak bagus berbanding enjin kereta lain. Setiap pengeluar ada alasan tersendiri tentang setting yang dibuat terhadap sesuatu enjin. Yang saya tahu, selama menggunakan TOYOTA, selalunya pihak pengeluar sengaja menggunakan setting yang rendah agar menjamin ketahanan enjin berbanding enjin lain. Ada pengeluar sengaja menggunakan setting yang tinggi agar kereta akan lebih berkuasa tanpa mengambil kira tentang faktor ketahanan dan kesan buruk terhadap enjin. Sebab itulah toyota terkenal dengan sifat " ketahanan dan kelasakannya" berbanding kereta lain terutamanya di bumi Sabah ini. Olehkerana itu, harga kereta toyota sentiasa terjamin.

Jika anda diberi dua pilihan antara:-

(1) kuat tapi mudah rosak, dan
(2) kurang kuat tapi tahan lama.

Yang mana satukah yang akan anda pilih..??? :hmmm: :hmmm:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,046.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Mon Nov 15, 2010 2:47 pm

Edwino wrote:
yyookkuu wrote:
Edwino wrote:aku suda pernah try drive ni dua2 kreta..klu bilang pasal power..mcm tetinggal tu Fortuner..

..kalo naik bukitkan saaana itu fortuner di belakang..terkial2...itu penghawa dingin macam pandai berkurangan dia punya sejuk..napa itu aah? Mungkin terlalu banyak menggunakan tenanga mo naik, sampai melakat itu padel talampau tekan ...:alright:

mungkin jga la..sbb tu turbo nda brapa kuat.. :tounge:

..betul sekali, lagi satu kalau dia punya kelajuan mencapai 100 KMS baru turbo dia mo idup2...lambat pick-up bah.. :grin:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Mon Nov 15, 2010 2:52 pm

halmey wrote:
yyookkuu wrote:
Edwino wrote:aku suda pernah try drive ni dua2 kreta..klu bilang pasal power..mcm tetinggal tu Fortuner..

..kalo naik bukitkan saaana itu fortuner di belakang..terkial2...itu penghawa dingin macam pandai berkurangan dia punya sejuk..napa itu aah? Mungkin terlalu banyak menggunakan tenanga mo naik, sampai melakat itu padel talampau tekan ...:alright:


Bro yyookkuu,
Memang benar dari segi power, saya akui fortuner kurang power enjinya berbanding kereta berenjin 2.5 turbo kerana :-

(1) Enjin 2KD yang digunakan oleh fortuner dan Hilux tidak dilengkapkan dengan intercooler.
(2) Dari segi throttle system, mungkin saya rasa setting yang dibuat bagi enjin ini adalah agak
kecil berbanding kereta lain. Throttle system di sini merujuk kepada kadar kemasukan angin/udara
ke dalam bahagian pembakaran enjin untuk membolehkan pembakaran bahanapi.
(3) Mungkin juga teknologi enjin kereta lain lebih advanced.

Tetapi, ini tidaklah semestinya bermakna enjin toyota tidak bagus berbanding enjin kereta lain. Setiap pengeluar ada alasan tersendiri tentang setting yang dibuat terhadap sesuatu enjin. Yang saya tahu, selama menggunakan TOYOTA, selalunya pihak pengeluar sengaja menggunakan setting yang rendah agar menjamin ketahanan enjin berbanding enjin lain. Ada pengeluar sengaja menggunakan setting yang tinggi agar kereta akan lebih berkuasa tanpa mengambil kira tentang faktor ketahanan dan kesan buruk terhadap enjin. Sebab itulah toyota terkenal dengan sifat " ketahanan dan kelasakannya" berbanding kereta lain terutamanya di bumi Sabah ini. Olehkerana itu, harga kereta toyota sentiasa terjamin.

Jika anda diberi dua pilihan antara:-

(1) kuat tapi mudah rosak, dan
(2) kurang kuat tapi tahan lama.

Yang mana satukah yang akan anda pilih..??? :hmmm: :hmmm:

..weishe! fuh! paling senang mo jawap ini bro halmey, kalo sa kasi rangkumkan sualan no. 1 dan no. 2 mengikut cita rasa Pajiro sa jawap, "Sudah semestinyalah yg kuat dan apabila ianya kuat sudah tentulah ketahanan dan kelasakan enjinnya menyerlah.".. :tounge:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby halmey » Mon Nov 15, 2010 4:14 pm

yyookkuu wrote:..weishe! fuh! paling senang mo jawap ini bro halmey, kalo sa kasi rangkumkan sualan no. 1 dan no. 2 mengikut cita rasa Pajiro sa jawap, "Sudah semestinyalah yg kuat dan apabila ianya kuat sudah tentulah ketahanan dan kelasakan enjinnya menyerlah.".. :tounge:


Bro yyookkuu,
Kuat tidak semestinya tahan dan lasak. Bro jgn silap dalam hal ini. Saya membuat kajian tentang ketahanan enjin toyota dari dulu lagi sebab semua 4x4 saya adalah toyota. Sebahagiannya tidak kuat/power contohnya LandcruiserII, tapi enjinnya tahan lama dan lasak. Sehingga sekarang kereta ini mendapat sambutan baik dari peminat 4x4, biarpun second hand. Apa yang saya maksudkan di sini, sebahagian kereta yang dikuasakan dengan turbo sekarang ini over-tuned atau over-spec oleh pembuatnya. Contoh ketara adalah Ford ranger yang terkenal dgn enjin yg kuat tapi telah banyak yang tersadai di workshop setelah digunakan 3 hingga 4 tahun. Kekuatan enjin adalah 2.5cc tapi dipasang dengan turbo yang besar agar enjin akan lebih berkuasa. Di sinilah silapnya bro. Enjin yang berkuasa kuat tidak semestinya tahan dan lasak kecuali ianya dicipta mengikut spec yang tepat dan bersesuaian. Inilah maksud jelas saya, tapi terpulanglah kpd sesiapa yang memiliki kereta. Setiap orang ada alasan tertentu untuk memilih kereta tertentu. Bagi saya, saya memilih kereta yang sedang2 power tapi tahan lama dan punya resale value yg baik. Inilah realiti pasaran, yang terbaik akan berebut2 dimiliki tapi mengikut kemampuan pengguna. :thumbup1:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,046.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby Edwino » Mon Nov 15, 2010 9:49 pm

halmey wrote:
yyookkuu wrote:..weishe! fuh! paling senang mo jawap ini bro halmey, kalo sa kasi rangkumkan sualan no. 1 dan no. 2 mengikut cita rasa Pajiro sa jawap, "Sudah semestinyalah yg kuat dan apabila ianya kuat sudah tentulah ketahanan dan kelasakan enjinnya menyerlah.".. :tounge:


Bro yyookkuu,
Kuat tidak semestinya tahan dan lasak. Bro jgn silap dalam hal ini. Saya membuat kajian tentang ketahanan enjin toyota dari dulu lagi sebab semua 4x4 saya adalah toyota. Sebahagiannya tidak kuat/power contohnya LandcruiserII, tapi enjinnya tahan lama dan lasak. Sehingga sekarang kereta ini mendapat sambutan baik dari peminat 4x4, biarpun second hand. Apa yang saya maksudkan di sini, sebahagian kereta yang dikuasakan dengan turbo sekarang ini over-tuned atau over-spec oleh pembuatnya. Contoh ketara adalah Ford ranger yang terkenal dgn enjin yg kuat tapi telah banyak yang tersadai di workshop setelah digunakan 3 hingga 4 tahun. Kekuatan enjin adalah 2.5cc tapi dipasang dengan turbo yang besar agar enjin akan lebih berkuasa. Di sinilah silapnya bro. Enjin yang berkuasa kuat tidak semestinya tahan dan lasak kecuali ianya dicipta mengikut spec yang tepat dan bersesuaian. Inilah maksud jelas saya, tapi terpulanglah kpd sesiapa yang memiliki kereta. Setiap orang ada alasan tertentu untuk memilih kereta tertentu. Bagi saya, saya memilih kereta yang sedang2 power tapi tahan lama dan punya resale value yg baik. Inilah realiti pasaran, yang terbaik akan berebut2 dimiliki tapi mengikut kemampuan pengguna. :thumbup1:

suda durang kira ba smua tu turbo bersesuain dgn kapasiti atau spec injin..takkan la budu btul tu durang pya engineer..
ImageImageImage
User avatar
Edwino
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 40988
Joined: Sun Mar 15, 2009 8:24 pm
Credit in hand: 36.66
Bank: 522,122.04
Location: ที่ไหนสักแห่งที่ออกมี.... どこかにそこに...........

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby halmey » Tue Nov 16, 2010 9:00 am

Edwino wrote:suda durang kira ba smua tu turbo bersesuain dgn kapasiti atau spec injin..takkan la budu btul tu durang pya engineer..


Betul bro, dia orang sudah kira baitu. tapi malangnya masih banyak enjin yang menghadapi kegagalan (failure) selepas dilancarkan dan digunakan oleh model2 kereta tertentu. Akhirnya, enjin2 ini akan diberhentikan pengeluarannya dan diganti dengan enjin baru yang telah dilakukan proses penambah-baikan. Jadi, walau macamana pun engineer sudah kira tapi masih banyak kelemahan yang berlaku. Kita tidak boleh nafikan kenyataan ini. :thumbdown:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,046.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby yyookkuu » Tue Nov 16, 2010 12:42 pm

Edwino wrote:
halmey wrote:
yyookkuu wrote:..weishe! fuh! paling senang mo jawap ini bro halmey, kalo sa kasi rangkumkan sualan no. 1 dan no. 2 mengikut cita rasa Pajiro sa jawap, "Sudah semestinyalah yg kuat dan apabila ianya kuat sudah tentulah ketahanan dan kelasakan enjinnya menyerlah.".. :tounge:


Bro yyookkuu,
Kuat tidak semestinya tahan dan lasak. Bro jgn silap dalam hal ini. Saya membuat kajian tentang ketahanan enjin toyota dari dulu lagi sebab semua 4x4 saya adalah toyota. Sebahagiannya tidak kuat/power contohnya LandcruiserII, tapi enjinnya tahan lama dan lasak. Sehingga sekarang kereta ini mendapat sambutan baik dari peminat 4x4, biarpun second hand. Apa yang saya maksudkan di sini, sebahagian kereta yang dikuasakan dengan turbo sekarang ini over-tuned atau over-spec oleh pembuatnya. Contoh ketara adalah Ford ranger yang terkenal dgn enjin yg kuat tapi telah banyak yang tersadai di workshop setelah digunakan 3 hingga 4 tahun. Kekuatan enjin adalah 2.5cc tapi dipasang dengan turbo yang besar agar enjin akan lebih berkuasa. Di sinilah silapnya bro. Enjin yang berkuasa kuat tidak semestinya tahan dan lasak kecuali ianya dicipta mengikut spec yang tepat dan bersesuaian. Inilah maksud jelas saya, tapi terpulanglah kpd sesiapa yang memiliki kereta. Setiap orang ada alasan tertentu untuk memilih kereta tertentu. Bagi saya, saya memilih kereta yang sedang2 power tapi tahan lama dan punya resale value yg baik. Inilah realiti pasaran, yang terbaik akan berebut2 dimiliki tapi mengikut kemampuan pengguna. :thumbup1:

suda durang kira ba smua tu turbo bersesuain dgn kapasiti atau spec injin..takkan la budu btul tu durang pya engineer..

..sebenarnya toyota tidak boleh bersaing dengan kemampuan yg ada pada kereta pajero sport sebab engin toyota memang dibuat berdasarkan kemampuan engin kereta tersebut. Kalaulah kekuatan ini dialihkan kepada kereta toyota sudah tentu engin toyota ini akan rosak sebab teknologi yg dipaki masih ditahap yg rendah berbanding dengan kereta mitsubishi. Bolehlah dikatakan Kereta Toyota fortuner engin dia tahan lasak berasaskan kemampuan enginnya yg lemah manakala kereta Pajero sport tahan lasak berasaskan kemampuan enginnya yg kuat.... :grin:
User avatar
yyookkuu
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11451
Joined: Sat Dec 20, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 40.56
Bank: 20,084.43

Re: pajero sport vs toyota fortuner, mana lebih bagus

Postby halmey » Wed Nov 17, 2010 4:02 pm

yyookkuu wrote:..sebenarnya toyota tidak boleh bersaing dengan kemampuan yg ada pada kereta pajero sport sebab engin toyota memang dibuat berdasarkan kemampuan engin kereta tersebut. Kalaulah kekuatan ini dialihkan kepada kereta toyota sudah tentu engin toyota ini akan rosak sebab teknologi yg dipaki masih ditahap yg rendah berbanding dengan kereta mitsubishi. Bolehlah dikatakan Kereta Toyota fortuner engin dia tahan lasak berasaskan kemampuan enginnya yg lemah manakala kereta Pajero sport tahan lasak berasaskan kemampuan enginnya yg kuat.... :grin:


Mungkin kenyataan kau ni bro ada benarnya tapi tidak 100%...hehe

Tidak semua enjin toyota tidak power, bro. Cuba test 1KD engine yg dipasang ke prado atau fortuner 3.0, mungkin bro akan tahu juga tentang keujudan enjin2 toyota yg power dan lasak. Disegi teknologi enjin diesel, saya masih appreciate enjin toyota berbanding mitsubishi. Ini adalah berdasarkan pengalaman menggunakan kereta toyota, mitsubishi dan honda selama bertahun2...bro... Manakala, di segi enjin petrol, saya akui mitsubishi memiliki antara teknologi yang terbaik dalam dunia permotoran dgn adanya teknoloji enjin EVO. Tetapi mitsubishi masih belum mampu memasuki perlumbaan berprestij F1 berbanding toyota. Kalau bro mengatakan mitsubishi adalah terbaik... dan mengadakan undian di Sabah ini khususnya...gerenti ramai akan memihak kepada toyota. Lihatlah jualan toyota yang laris setiap bulan dan tahun walaupun harganya mahal. :thumbup1:

Walaubagaimana pun, saya memang bersetuju bahawa bagi model pajero sport, dari segi ciri2 mewah, keselesaan dan power memang lebih baik dari toyota fortuner. :thumbup1: Bagi yang mementingkan ciri2 ini, mungkin akan memilih pajero. Tapi saya masih mengatakan dari segi rekabentuk/design, ciri2 ketahanan enjin dan suspension, fortuner still the best... dan lain kali kalau mau jual balik, nda sakit kepala memikirkan second value atau trade in value yang ditekan habis2 oleh pembeli atau penjual kereta berbanding keutuhan nilai jualan balik bagi model2 toyota...hehe :clap2:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,046.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 6 users online :: 1 registered, 0 hidden and 5 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.