kancil problem,.

Forum jual-beli, sewa dan menyewa kereta dan motosikal dan aksesori berkaitan.

Moderator: Moderators

Forum rules
Iklan affiliate program tidak dibenarkan dan akan dipadam.
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

kancil problem,.

Postby Afzan » Tue Mar 09, 2010 10:30 pm

Hi smua,...
Saya ada masalah besar ni,...saya ada sebijik kancil 660,...
pagi2,bila sya kc hidup enjin,lambat mo start,..sampai bateri weak pn masi x bleh hidup,..enjin mcm x masuk minyak,..
x tahu apa mslh,...dlu sya pki contact point tpi byk masalah,last2 sya pakai CDI,..x smpi setahun ada lgi masalah,..mcm tu la,..x bleh start enjin la,...tpi klu enjin suda lama hidup,..pastu start balik,bleh hidup,..tpi ni first2 ja yg susah mo kc hidup,...ataupn enjin perlu overhaul suda,..nta ni pening suda kpala mo fikir pasal kereta,..
klu ada sesiapa yg ada ilmu,kongsi2 la sma sya,..atau pn cadangan ka,..nnt contact sja sya,.0138525598(tatan)
thaks a lot u all,...
Afzan
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 09, 2010 10:03 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: kancil problem,.

Postby Kumpitai » Wed Mar 10, 2010 8:44 am

hai... biasa la bah kalu ada kreta ni... tiada kereta susah, ada kereta pun susah juga... saya pun asik asik ada problem, bagus kalau pkara biasa ja. kalu sampai tahap yang ribu-ribu bikin repair, sengsara juga mau pikir. pasal problem ko ni bos, saya kurang pasti la sbb sa guna enjin diesel. kancil ko tu direct injection ka?
Kumpitai
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 09, 2010 2:49 pm
Credit in hand: 5.89

Re: kancil problem,.

Postby willardz87 » Wed Mar 10, 2010 9:33 am

Afzan wrote:Hi smua,...
Saya ada masalah besar ni,...saya ada sebijik kancil 660,...
pagi2,bila sya kc hidup enjin,lambat mo start,..sampai bateri weak pn masi x bleh hidup,..enjin mcm x masuk minyak,..
x tahu apa mslh,...dlu sya pki contact point tpi byk masalah,last2 sya pakai CDI,..x smpi setahun ada lgi masalah,..mcm tu la,..x bleh start enjin la,...tpi klu enjin suda lama hidup,..pastu start balik,bleh hidup,..tpi ni first2 ja yg susah mo kc hidup,...ataupn enjin perlu overhaul suda,..nta ni pening suda kpala mo fikir pasal kereta,..
klu ada sesiapa yg ada ilmu,kongsi2 la sma sya,..atau pn cadangan ka,..nnt contact sja sya,.0138525598(tatan)
thaks a lot u all,...



Hai bro...CDI tu apa ahh?

Sya pun ada kancil 660 juga..kdang2 tu pndai susa mau hdup juga..trutama time awal pagi...

So far msh okla sbab time start tu tkan2 sikit tu pedal minyak..Hehe...
User avatar
willardz87
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 160
Joined: Fri Aug 28, 2009 2:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Papar

Re: kancil problem,.

Postby crustpunk bulih » Wed Mar 10, 2010 9:53 am

willardz87 wrote:
Afzan wrote:Hi smua,...
Saya ada masalah besar ni,...saya ada sebijik kancil 660,...
pagi2,bila sya kc hidup enjin,lambat mo start,..sampai bateri weak pn masi x bleh hidup,..enjin mcm x masuk minyak,..
x tahu apa mslh,...dlu sya pki contact point tpi byk masalah,last2 sya pakai CDI,..x smpi setahun ada lgi masalah,..mcm tu la,..x bleh start enjin la,...tpi klu enjin suda lama hidup,..pastu start balik,bleh hidup,..tpi ni first2 ja yg susah mo kc hidup,...ataupn enjin perlu overhaul suda,..nta ni pening suda kpala mo fikir pasal kereta,..
klu ada sesiapa yg ada ilmu,kongsi2 la sma sya,..atau pn cadangan ka,..nnt contact sja sya,.0138525598(tatan)
thaks a lot u all,...



Hai bro...CDI tu apa ahh?

Sya pun ada kancil 660 juga..kdang2 tu pndai susa mau hdup juga..trutama time awal pagi...

So far msh okla sbab time start tu tkan2 sikit tu pedal minyak..Hehe...

CDI-satu set elektronik,berfungsi sebagai suis automatik,selalu nya di sambung ignition coil, :lol2:
Image
O.L.W Orthodox Left Wing
http://www.bangkit.net/
User avatar
crustpunk bulih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 694
Joined: Mon Feb 08, 2010 4:10 pm
Credit in hand: 4.49
Location: inanam

Re: kancil problem,.

Postby MrBokiu » Wed Mar 10, 2010 10:05 am

sebap pertama kemungkina karburator sikit kotor...perlu diservis.
sebap kedua karburator inda brapa ngam dia punya tuning....kemasukan angin inda seimbang dgn kemasukan petrol....perlu di tune la.
sebap ketiga ialah modifikasi....maksud sa enjin 660 dipasang dgn turbo...enjin standard 660 teda turbo...tpi byk orang pi pasang turbo pakai Daihatsu Mira pya turbo.
Plg bagus enjin standard la...sa pun pakai kancil 850....one kick saja start...mula2 enjin pya timing mimang tinggi...bla sdh panas sikit timing jadi rendah.
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: kancil problem,.

Postby willardz87 » Wed Mar 10, 2010 10:58 am

Mmg minyak nda naik la masalah kancil dia tu...

Bawa p workshop..pndai la mekanik buat tu.Hehe...
User avatar
willardz87
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 160
Joined: Fri Aug 28, 2009 2:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Papar

Re: kancil problem,.

Postby Kumpitai » Wed Mar 10, 2010 2:42 pm

willardz87 wrote:Mmg minyak nda naik la masalah kancil dia tu...

Bawa p workshop..pndai la mekanik buat tu.Hehe...


yang... memang betul tu.. biasa la ba kita orang yang pandai pakai saja.. bikin nda tau.
tapi kita kena cari mekanik yang kita buli harap la. kadang kadang ada juga mikanik yang isap darah. :mad2:
ni hari dia siap bikin,, bisuk bisuk rosak pula yang lain... sangsara o...
Kumpitai
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 09, 2010 2:49 pm
Credit in hand: 5.89

Re: kancil problem,.

Postby Dang5_a » Wed Mar 10, 2010 3:13 pm

butul tu boss... bawa saja pigi woksop... sia pun sama juga... lama sudah sia pakai .. ok saja... tiba-tiba ada tu orang kasi introdius minyak mau kasi masuk dalam tangki sebelum isi petrol... selepas tu.. mcm kereta sia banyak problem... tapi mungkin bukan pasal tu... maklumlaa kancil lama... time to overhaul... :lol2: :lol2:
User avatar
Dang5_a
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 609
Joined: Tue Aug 18, 2009 1:52 pm
Credit in hand: 76.29
Bank: 922.56

Re: kancil problem,.

Postby Afzan » Thu Mar 11, 2010 8:41 pm

CDI tu lebih kurang mcm contact point tpi di dalam tu pakai eletronik ntuk kc kluar karen p plug,.. :hammer2:
kancil mmg pn smua direct injection,....,.. :lol2:
karburator tu blum pernah servis la,..tpi confirm ka itu mslh?,...klu itu mslh,..nnt sya servis,...
tuning tu sya suda perna adjust dlu tpi x ada mslh pn,...tpi sejak kblkgn ni yg byk penyakit tu enjin,...
susah btul la jaga enjin ni,...
Afzan
 
Posts: 4
Joined: Tue Mar 09, 2010 10:03 pm
Credit in hand: 0.00

Re: kancil problem,.

Postby willardz87 » Fri Mar 12, 2010 8:26 am

Afzan wrote:CDI tu lebih kurang mcm contact point tpi di dalam tu pakai eletronik ntuk kc kluar karen p plug,.. :hammer2:
kancil mmg pn smua direct injection,....,.. :lol2:
karburator tu blum pernah servis la,..tpi confirm ka itu mslh?,...klu itu mslh,..nnt sya servis,...
tuning tu sya suda perna adjust dlu tpi x ada mslh pn,...tpi sejak kblkgn ni yg byk penyakit tu enjin,...
susah btul la jaga enjin ni,...



Kancil ko model thn brapa bro?

alaa besa la...klu sda lama pakai mmg pndai sakit tu...Hehe...
User avatar
willardz87
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 160
Joined: Fri Aug 28, 2009 2:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Papar

Re: kancil problem,.

Postby dkk78 » Fri Mar 12, 2010 8:56 am

:hmmm: ...
kancill slalu begitu..
No.1--->> dynamo(altenator) -batery/power smakin kuranggg... sbab tidak bulih menyimpan kuasa lagii..
n0.2--->> coil(alat-pengecas ) -ada beberapa jenis(tengok soket dia)ada import-ada jugak local...payah sikit..harga rm25-30..
n0.3--->> carburator (pembakaran-petrol).. ini barang bulih serivs bah ... gasket/seal/spring ..getah sudah liau..mau tukar
yg baru...... ada jugak orang yang belih baru...daripada servis2 ..sama jgk .. :slaugh:
harga carburato baru (taiwan-> rm3**-4*** ...sini sabah nda tau brapaa..
n0.4-->> distributor (pembagi tenaga) ..ohOoo..ini rumitt sikitt... tapi kalau mau test senangg(snang tau rosak ka tidak)..'
maksud saya rumit..... beli yg oriii ..jgn beli taiwan punya.... ini barang kalau tengah jln rusak..sakitttttt hoooooOOO

huh~ kena tanya orang yg sudah lama bawak kancilll... :lovely:
takkan durang nda perna hadapi masalah... kannn
bah~ sambung2 lagiiii...
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: kancil problem,.

Postby rangie6999 » Tue Mar 16, 2010 12:17 pm

CDI : Capacitor Discharged Ignition (dlm distributor unit)

msala ko ni..slalunya auto choke d carburetor x bfungsi da..kalu nda silap la..hehe.

oya,ging..nnt bla ko start krta ko awal pagi,ko try takan abis tu minyak smbil start..jgn takut,x melatup jg 2...hehe.
Save Pure Water...Drink Beer..
User avatar
rangie6999
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 388
Joined: Sat Aug 22, 2009 4:15 am
Credit in hand: 48.40
Location: Sabah Baini..

Re: kancil problem,.

Postby dkk78 » Tue Mar 16, 2010 3:36 pm

:lol2: ..mana suda dia nih..
mungkin suda kena sembalih tuh kancil ulihnyaa.. :slaugh: ...
bah.. tukar ke rusa ,.besar sikitt..... atau pun kenari :tounge: .. bleh terbang nih :slaugh:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Cars & Motorcycles

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.