Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Bincang tentang bahasa & kebudayaan kaum Bajau, Suluk, Lundayeh, Cocos dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Fri Oct 09, 2009 7:21 am

dhan wrote:bodoh pula tunku abdul rahman, tun abdul razak, tun hussein onn, tun mahathir, tun abdullah n pm najib...sbb byar cukai..huhu...ko igt diorg x pkir ka sblum bertindak...wei aku bg contoh...ko penah sewa kereta tak???klu ko sewa kereta n then ko kena byr duit sewa pada owner kereta..klu ko x byar, adakah ko pndai..sama jgk in case pm n x pm malaysia byar pd sultan sulu..diorg pndai n bukan bodoh mcm ko...ko igt diorg bodoh ka...erk diorg tau la psal sabah dari ko..so jgn berlagak nak label org bertindak bodoh...
1 lg aku bgtau ko psal keluhuran perlembagaan..koi tau ka maksud luhur..luhur ialah dikehendaki n kita kena patuh...perlembagaan ialah undang2 dan poilisi yg dilulukan di parlimen...manakala maksud kedaulatan undang2 diambil dari perkataan daulat n undang2..daulat ialah hukuman...so ble diertikan rakyat malaysia kena terima hukuman jika melanggar undang2...org sedia maklum kecuali org2 bodoh bahawa keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang adalah satu ikrar oleh rakyat malaysia terhadap negara...bukan untuk menunjukkan malaysia membayar cukai pada org lain untuk kedaulatannya..bodoh....
aku nak tunjukkan lagi ko ni bukan org educated n seorg bodoh ialah becakap mengenai kajian..kajian ipta???ko tau ka ayat ko ni bilang org semenanjung ayat poyo..tau poyo 2 apa..org bodoh belagak pndai...klu mo tnjukkan sesuatu kajian,,bg tau siapa institute mn dan fakulti mn...nda semestinya ipta jak ble jalankan kajian..ipts pun...n ipta 2 bnyak...sebutla...n 1 lg ko ni bersikap prejudices la..klu kajian berkenaan merosakkan bangsa seseorg ko terima..contohnya statement ko berikan ni..2 pun klu fact klu auta...cuba klu psal menaikkan sesuatu bangsa yg ko bnci ini..mesti ko ckp kajian ini bodoh..contoh kajian mengenai asal-usul sabah...nda payah la aku suruh pergi ke peringkat pengajian tiggi..ko baca jak buku teks sejarah sekolah...nama sabah, sandakan dan lahad datu berasal dari mana???siapa pejuang sabah...sapa bapa kemerdekaan sabah..Mat salleh dan tun mustapha???mesti ko tolak...wahai komander planet yg bodoh

adakah posting ini ditujukan khas kepada saya????hahaha...lawak plak...buat pengetahuan anda...diatas tue adalah komen saya ke atas hujah2 yang dikeluarkan oleh kapitan manuk....DAN REPLY SAYA ADALAH BOLD...yang tidak bold tue adalah kapitan manuk....so....its on kapitan...NOT ME ok.....mungkin lepas nie kena buat quotation yang betol kot....

perhatian....sila rujuk posting2 saya yang lepas...kedua...REPLY SAYA TERHADAP MANA2 KOMEN ADALAH BOLD YA....else it not ME...understood?
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Advertisement

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Fri Oct 09, 2009 7:39 am

kApItAn MaNuK wrote:hah? apa maksud ko ICJ tidak mengeluarkan semua hujah2?? ICJ mmg pn tida keluarkan hujah2 sbb e2 mahkamah keadilan antarabangsa,yg keluarkan hujah adalah adalah peguam dan pendakwa..kalo ICJ itu bertujuan utk bertindak secara sulit tidak bole diketahui oleh mana2 pihak jadi mcm mna keadilan boleh diketahui? mna dia mahkamah yang hanya org2 tertentu sahaja harus tahu keadilan? mahkamah raja2? mungkin sbb e2 khas utk golongan kerabat sultan dan raja2 sahaja..kenapa rakyat harus tidak tahu bukanka itu hak rakyat utk mengetahui?mcm mana harus seorg itu membersihkan namanya kalo org len tidak tahu dia tidak bersala? macam mana kita tahu kita memenang sipadan dan ligitan kalo bukan ICJ yang umumkan...semua prosiding perbicaraan ICJ antara indon dan mas termasuk keputusannya telah direkodkan dlm ICJ dan sesiapa saja boleh mengetahuinya termasuk rakyat bukan malaysia pendek kata satu dunia boleh mengetahuinya..soal timbul masalah lain itu lain cerita.


ya BETOL....actually ITS SEMI CORRECT...KEPUTUSAN DIUMUMKAN...CORRECT....di ICJ...SEMUA HUJAH DIUTARAKAN...tapi buat pengetahuan kau....ia 'tidak leak keluar'....ada faham statement tue?????semua hanya 'DALAM ICJ'....jadi ada hujah2 yang memang kita tidak dengar....dan 'ia sangat sensitif'....hak rakyat itu utk mengetahui???taaaakkkk...salah....hak untuk mengetahui adalah orang2 yang bersidang....dan kita sudah sedia maklum keputusannya....so hak kita adalah untuk mengetahui KEPUTUSAN...tapi tidak semua hujah2 kita dimaklumkan...ini adalah disebabkan dasar tertutup ICJ....seperti mana WUJUDNYA dasar TERTUTUP malaysia...yang orang lain tidak boleh tahu....maka wujudlah akta rahsia di ICJ dan juga akta rahsia di MALAYSIA....dan saya tidak akan membocorkan 'rahsia2' yang ada melainkan 'perlu'....

tapi saya berpendapat....jika kita melalui 'prosedur yang betul'...protocol yang betul....kesemua hujah itu boleh diketahui walaupun kita hanya 'rakyat biasa'....tapi ia melibatkan 'prosedur'....'masa'....'tenaga'....dan of coz 'wang ringgit yer'...

ya betul kerajaan bole dipersalahkan kerana kelembapan menjaga sempadan sendiri..sy bgtau ko,kalo APMM awal sedikit ditubuhkan sebelum penanda aras atau kata lain rumah api utk panduan bagi laluan kapal2 cargo yang dibuat oleh singapore diatas pulau batu puteh,pulau batu puteh itu mmg menjadi hak milik kita..sewaktu penanda itu dibuat POLIS yang menjaga sempadan pada masa itu langsung tidak bertindak menghentikan pembinaan malah hanya berlalu dan melihat,ini menjadi salah satu bukti singapore bahawa malaysia angguk kepala mengakui ketuanan pulau batu puteh kpd singapore..ini kah yg ko panggil kerajaan lebih tahu dalam banyak hal? dan ICJ mengambilkira bukti itu daripada bukti malaysia..ya mmg betul kesultanan Johor mempunyai bukti yang kukuh bukan setakat pulau batu puteh tapi singapore jga tp itu tidak bole diambilkira sbb e2 tidak menunjukkan ketuanan territory atau hak ketuanan tanah/wilayah..itu sbb bukti territory lebih kuat daripada bukti hakmilik yang ditulis dalam kertas.

rasanya untuk reply awak yang ini...no comment la...sebab jawapan untuk di atas...cukup tuntas sekali

sy tidak mind block sy open mind,kalo bole kita org sabah harus pandang kehadapan dan tahu kepentingan undang undang antarabangsa laut dalam supaya kita sedar pelembagaan tidak meyelamatkan wilayah..contoh yang paling menarik adalah pulau batu puteh,ya betul ia adalah sala satu dalam pelembagaan bukan? sultan dan raja adalah satu simbol kedaulatan bukan tp kita dapat kedaulatan tak utk kes pulau batu puteh?tidak!! kita terlepas macam mana? semuanya bermula dgn anggota APMM yg mengawal sempadan disedari oleh singapore dan dari situ la bermulanya pertikaian...sbb itu sy cakap bodoh! bayangkan abad akan datang sultan sulu suda diisthiharkan menjadi sultan dan kepulauan sulu merdeka apa jadi? resit pembayaran yang dibuat akan menjadi bukti Territory bukan? ya,kalo pn dirujuk kepada ICJ peluang akan menjadi 50-50..kalo kamu lebi suka jadi rakyat sultan sulu so sokong lah mereka utk naik daulat lagi,tpi kalo kamu sayang sabah kamu harus sedar sultan sulu itu siapa? ya mmg betul kalo ikut mana2 undang2 kerabat sultan sulu mmg layak menuntut Borneo utara kalo dia berjaya mnjadi sultan semula..mngkn kamu tidak takut sbb kamu org suluk :shakehead:

sekali lagi hujah awak sangat berbaur perkauman....well biarlah...memang awak punya statement macam itu since the first debate we have...si luncai terjun dengan labu2nya....

pasal saya 'suka jadi rakyat sultan sulu'....saya MERAYU SEKALI LAGI...TOLONGLAH BACA POSTING SAYA YANG LEPAS....kau nie dah konpius....sama seperti dhan...aiyoooooo....itulah dia bilamana membaca penuh dengan EMOSI....

pasal sultan sulu....memang saya tahu beliau siapa....ini termasuk sultan2 sulu yang tiada berdaulat...ada lebihkurang 69 orang kesemuanya yang mengaku sultan sulu...tapi saya maklum 4 yang utama....datu raja bongsu II @ datu ali aranan, datu ladjamura @ datu uda aranan, esmail kiram dan rodinood kiram....dan comment saya keatas setiap orang mereka TELAHPUN SAYA TULIS PADA POSTING2 saya yang lepas...saya merayu...BACALAH DENGAN MINDA TERBUKA DAN BUKAN EMOSIONAL....

well...awak pun mengaku....jika 'seseorang berjaya jadi sultan sulu'...beliau layak untuk menuntut....CHECK SEMULA POSTING SAYA...ITUPUN KALAU BELIAU MENUNTUT.....

p/s....posting DHAN ITU DITUJUKAN KHAS UNTUK KAU...takkan tiada KOMEN KOT??
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby kApItAn MaNuK » Fri Oct 09, 2009 11:49 am

captain planet wrote:ya BETOL....actually ITS SEMI CORRECT...KEPUTUSAN DIUMUMKAN...CORRECT....di ICJ...SEMUA HUJAH DIUTARAKAN...tapi buat pengetahuan kau....ia 'tidak leak keluar'....ada faham statement tue?????semua hanya 'DALAM ICJ'....jadi ada hujah2 yang memang kita tidak dengar....dan 'ia sangat sensitif'....hak rakyat itu utk mengetahui???taaaakkkk...salah....hak untuk mengetahui adalah orang2 yang bersidang....dan kita sudah sedia maklum keputusannya....so hak kita adalah untuk mengetahui KEPUTUSAN...tapi tidak semua hujah2 kita dimaklumkan...ini adalah disebabkan dasar tertutup ICJ....seperti mana WUJUDNYA dasar TERTUTUP malaysia...yang orang lain tidak boleh tahu....maka wujudlah akta rahsia di ICJ dan juga akta rahsia di MALAYSIA....dan saya tidak akan membocorkan 'rahsia2' yang ada melainkan 'perlu'....

tapi saya berpendapat....jika kita melalui 'prosedur yang betul'...protocol yang betul....kesemua hujah itu boleh diketahui walaupun kita hanya 'rakyat biasa'....tapi ia melibatkan 'prosedur'....'masa'....'tenaga'....dan of coz 'wang ringgit yer'...


yang ni sy cakap salah tidak betul sekali..kalo mcm tu keputusan mahkamah tidak bole diketahui la? sensitif?sy skli lagi cakap salah..tidak betul sekali..dasar ICJ tertutup? sy cakap salah ICJ bukan dasar tertutup kalo prosiding ya ia tertutup bukan kerana dasar tetapi keterunggulan keadilan,prosiding tidak boleh diganggu berbeza dengan prosiding tidak boleh diktahui.dasar tertutup malaysia? ini lagi lah sala setahu saya malaysia dasar terbuka bukan tertutup,sedangkan malaysia berkawan denagan negara komunis iaitu china....jadi maksud ko sipadan ligitan adalah sama dgn risikan? sekali lagi sy cakap salah anda betul2 tidak tahu apa2 tentang international court of justice..RAHSIA? ICJ berahsia ka? untuk pengetahuan anda dan semua kes indon vs malaysia bole diketahui secara umum mulai dari Special Agreement sampai Press releases sesiapa pn didunia ni boleh mengetahuinya..kalo ICJ itu RAHSIA maka kes ini malaysia sendiri pn tidak akan mengetahuinya.prosiding mahkamah adalah tidak boleh diganggu bukan rahsia.


rasanya untuk reply awak yang ini...no comment la...sebab jawapan untuk di atas...cukup tuntas sekali

mmg tidak perlu dijawap krna itu bukan soalan itu adalah kelemahan goverment


sekali lagi hujah awak sangat berbaur perkauman....well biarlah...memang awak punya statement macam itu since the first debate we have...si luncai terjun dengan labu2nya....

pasal saya 'suka jadi rakyat sultan sulu'....saya MERAYU SEKALI LAGI...TOLONGLAH BACA POSTING SAYA YANG LEPAS....kau nie dah konpius....sama seperti dhan...aiyoooooo....itulah dia bilamana membaca penuh dengan EMOSI....

pasal sultan sulu....memang saya tahu beliau siapa....ini termasuk sultan2 sulu yang tiada berdaulat...ada lebihkurang 69 orang kesemuanya yang mengaku sultan sulu...tapi saya maklum 4 yang utama....datu raja bongsu II @ datu ali aranan, datu ladjamura @ datu uda aranan, esmail kiram dan rodinood kiram....dan comment saya keatas setiap orang mereka TELAHPUN SAYA TULIS PADA POSTING2 saya yang lepas...saya merayu...BACALAH DENGAN MINDA TERBUKA DAN BUKAN EMOSIONAL....

well...awak pun mengaku....jika 'seseorang berjaya jadi sultan sulu'...beliau layak untuk menuntut....CHECK SEMULA POSTING SAYA...ITUPUN KALAU BELIAU MENUNTUT.....


beliau tetap akan menuntut kalo bukan beliau pn suku sakatnya akan menuntut,skrng mmg beliau tidak mempunyai kelayakan utk kebolehan menuntut so situasinya adalah 30-70 tpi bila dia naik di memang boleh tuntut dan situasinya adalah 50-50,anda paham maksud saya ;-)

p/s....posting DHAN ITU DITUJUKAN KHAS UNTUK KAU...takkan tiada KOMEN KOT??

sy rasa dia panggil nama ko :twisted: org itu lah yang layak ko panggil tidak membaca posting kalo baca pn men skip2 ja sbb itu dia tidak tahu mana pihak plantif dan mana pihak dependent..soo bgus tidak paya layan ;-) kalo dilayan pn itu lah yang anda cakap merayu utk membaca dengan minda terbuka dan bukan emosional :roll:
w0rking w0rking on doh rod,sHuting sHuting tombolog on doh tr
User avatar
kApItAn MaNuK
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 620
Joined: Sat Dec 13, 2008 3:59 pm
Credit in hand: 13.25
Bank: 0.29
Location: Currently in Singapore

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Fri Oct 09, 2009 12:49 pm

kApItAn MaNuK wrote:
yang ni sy cakap salah tidak betul sekali..kalo mcm tu keputusan mahkamah tidak bole diketahui la? sensitif?sy skli lagi cakap salah..tidak betul sekali..dasar ICJ tertutup? sy cakap salah ICJ bukan dasar tertutup kalo prosiding ya ia tertutup bukan kerana dasar tetapi keterunggulan keadilan,prosiding tidak boleh diganggu berbeza dengan prosiding tidak boleh diktahui.dasar tertutup malaysia? ini lagi lah sala setahu saya malaysia dasar terbuka bukan tertutup,sedangkan malaysia berkawan denagan negara komunis iaitu china....jadi maksud ko sipadan ligitan adalah sama dgn risikan? sekali lagi sy cakap salah anda betul2 tidak tahu apa2 tentang international court of justice..RAHSIA? ICJ berahsia ka? untuk pengetahuan anda dan semua kes indon vs malaysia bole diketahui secara umum mulai dari Special Agreement sampai Press releases sesiapa pn didunia ni boleh mengetahuinya..kalo ICJ itu RAHSIA maka kes ini malaysia sendiri pn tidak akan mengetahuinya.prosiding mahkamah adalah tidak boleh diganggu bukan rahsia.

aiyoooo....saya cakap...KEPUTUSAN sudah diumumkan....tapi 'hujah2 secara detail' tidak akan diberikan....ada faham...kalo nak....perlu 'ikut prosedur yang sebenarnya'....macam lawak pulak.....rasanya ayat saya sudah cukup jelas...

malaysia mempunyai dasar terbuka....dan juga dasar tertutup...teringat semasa keluar di NTV7....wartawan tanya kepada PENGARAH PENDIDIKAN SABAH...'kenapa kanak2 jalanan tidak dibenarkan ke sekolah?'

guess what....ini statement Pengarah Pendidikan Sabah...(yang mana statement dia lebih kurang dengan statement saya)
'saya tidak boleh mengeluarkan kenyataan.....ini melibatkan 'dasar tertutup malaysia' yang tidak boleh saya beritahu....jika anda 'masih bertegas untuk mengetahuinya'....'sila ikut prosedur yang betul' dengan 'merujuk kepada kementerian pelajaran'

guess what happen...mereka tanya kepada kementerian...kementerian refuse untuk beritahu...disebabkan 'dasar tertutup' yang ada....

ada benda yang boleh diberitahu...ada benda yang tidak boleh diberitahu...ini apply oleh semua negara....NAK NAFIKAN...nafikanlah....inilah KEBENARAN!!!...dan saya tak rugi....statement saya ini bukan untuk anda...tetapi kepada mereka diluar sana yang mengikuti soal jawab kita...

mmg tidak perlu dijawap krna itu bukan soalan itu adalah kelemahan goverment

salah...kelemahan kau nak faham....itu sebab saya cakap...sila rujuk post2 yang sudah diberikan...

beliau tetap akan menuntut kalo bukan beliau pn suku sakatnya akan menuntut,skrng mmg beliau tidak mempunyai kelayakan utk kebolehan menuntut so situasinya adalah 30-70 tpi bila dia naik di memang boleh tuntut dan situasinya adalah 50-50,anda paham maksud saya ;-)

suku sakatnya automatik terbatal...sebab 'mereka bukan sultan'....aiyooooo....

sy rasa dia panggil nama ko :twisted: org itu lah yang layak ko panggil tidak membaca posting kalo baca pn men skip2 ja sbb itu dia tidak tahu mana pihak plantif dan mana pihak dependent..soo bgus tidak paya layan ;-) kalo dilayan pn itu lah yang anda cakap merayu utk membaca dengan minda terbuka dan bukan emosional :roll:

memang pun...dan saya sudah buat teguran...so saya nyatakan stand beliau...semua itu ditujukan khas untuk anda....(lagipun siapa yang buat dulu in the first place....????mak datok)

'tak payah layan'....hahaha...so nerve....dah la datang ke thread ini....buat statement perkauman...dan keagamaan...lepas tue buat2 tak faham....aiyoooo...dan kesemua yang saya nyatakan...pun buat bodoh juga...rasanya kami yang perlu buat hal tersebut ke atas kamu....not vice versa....

diulang statement saya...demi perpaduan malaysia amnya...dan demi perpaduan FORUM INI...saya mewar warkan apa yang dinyatakan oleh semua moderator...JANGAN CUBA MENCETUSKAN SUASANA TIDAK HARMONI...terutama...'statement2' seperti perkauman dan keagamaan yang anda telah nyatakan....(sudahlah cuba menafikan...maaf jauh sekali....)

apa yang penting dalam hal ini adalah persefahaman...malangnya...ini di nafikan....kalo teguran dah dinyatakan...sila ambil perhatian....

kalau kau nak menang sangat....ambilah...MENANGLAH KAU...apa yang saya utarakan adalah kebenaran....saya tak rugi apa2....

saya buat serampang 2 mata dalam hal ini...sebab jawapan kita akan DIBACA OLEH SEMUA PIHAK....semua orang akan tahu...orang macam kau masih wujud...penuh kebencian dan sifat perkauman malahan keagamaan....dan saya di sini...mengutarakan bukti dan hujah...bukan untuk kau...tapi untuk orang2 lain yang ada di sana....yang MENCARI KEBENARAN...(key nya adalah....cuba translate statement suluk yang pernah saya berikan yer)
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Fri Oct 09, 2009 3:03 pm

kepada sahabat2 yang tidak tahu sejarah...atau sesiapa yang ingin penjelasan...chronology hal berkenaan sabah...tahun saya lupa...tetapi lebih kurang macam inilah....

Sabah di bawah kekuasaan Brunai semenjak awal sehinggalah zaman Yang Maha Mulia Sultan Muhyiddin

Berlaku perebutan kuasa adik beradik antara pulau chermin dan tanah besar Brunai...ini kerana Sultan Muhyiddin bukan abang sulung...

Kedua2 sultan meminta pertolongan daripada Sultan Sulu untuk menyelesaikan sengketa. (Keturunan Sultan Brunai dan Keturunan Sultan Sulu pada asasnya adalah Sepupu)

Sultan Sulu menghantar Nakura Panglima Ilidji untuk melihat situasi kedua2 Sultan tersebut. Disebabkan Adat Istiadat Raja-Raja....HANYA SULTAN YANG MEMERINTAH DI TANAH BESAR SAHAJA YANG LAYAK DIANGGAP SEBAGAI SULTAN...bukan kerana sulung ataupun tidak...

Maka Nakura Panglima Ilidji menyuruh Sultan di Pulau Chermin untuk mengalah...jika tidak beliau akan serang...dipendekkan cerita...Nakura Panglima Ilidji telah memenggal kepala Sultan di Pulau Chermin

Sebagai Hadiah, Brunai Utara diberikan secara rasmi oleh Yang Maha Mulia Sultan Muhyiddin kepada Sultan Sulu

Kemudian, Sulu peperangan dengan Sepanyol....di samping pihak British turut datang melihat situasi...ia bermula dengan Ferdinand Magellan telah dipenggal oleh Raja Lapu-Lapu di Kepulauan Mactan...seminggu selepas Perlabuhan Ferdinand di kepulauan sulu...sehinggakan Ferdinand Magellan mengeluarkan statement 'jika saya mempunyai 6000 orang2 moro menjadi pengikutku...akan ku takluk dunia'

British melakukan perjanjian dengan Brunai untuk memasuki borneo utara...malangnya setelah mereka datang...barulah mereka maklum sebenarnya borneo utara dikuasai oleh Datu Datu kesultanan sulu...lalu mereka melakukan perjanjian dengan Sultan Sulu...(atas sebab ini...sultan sulu bekerjasama dengan British...kerana pendekatan British pada awalnya tidak konfrontasi seperti Sepanyol....British bertindak seperti ini pun lantaran melihat kerugian pada pihak sepanyol dalam setiap peperangan yang mereka lalui....Rundingan menjadi FOKUS utama British)

Peperangan melawan British berlaku awal 200 tahun daripada Perjuangan Mat Salleh...ini kerana...British telah menghina Engineer Sulu di kepulauan Balambangan...kebetulan beliau adalah orang Suluk merangkap Sepupu kepada Keluarga Aranan...iaitu DATU TATING....(kalo datang balambangan...sebut saja Datu Tating...semua orang tahu sejarah tersebut...termasuk Fort British yang dimusnahkannya)....Datu Tating memimpin dalam 300 tentera....berjaya mengalahkan British dalam masa kurang 3 jam....

Disebabkan tidak mahu pisang berbuah dua kali....British menjalankan FOKUS untuk berunding daripada Berperang)....

1878 - Disebabkan sukar untuk menjaga kelima lima kepulauan sulu yang ada akibat perang dengan sepanyol....Baginda Sultan Jamalul Azam Kiram II telah setuju lease (sewa) kepada wakil Kompeni Hindia Timur Inggeris iaitu Baron Von Overback and Alfred Dent...siap ada surat lagi....
http://bruneiresources.blogspot.com/200 ... itory.html

kenapa???Sebab Baginda Sultan Jamalul Azam Kiram II cukup bijak...Kalau Borneo Utara dijaga oleh British...Sepanyol tidak akan berani MENJEJAKKAN KAKI ke Borneo Utara...sebab Sepanyol KENAL British....jadi perhatian Sultan dan bala tenteranya hanyalah ke 4 kepulauan besar yang lain....

dalam perjanjian inilah kebijakkan Sultan Jamalul Azam Kiram II cukup terbukti...kerana penggunaan perkataan HEIRS AND SUCCESSOR....Pewaris dan Penyambung SAHAJA YANG LAYAK UNTUK MENGAMBIL DAN RENEW PERJANJIAN....dan sesiapa yang bukan kedua2....maka BELIAU SECARA AUTOMATIK TERBATAL....(kesemua yang mengaku sultan sulu...kesemuanya adalah heirs sahaja...tapi tiada successor....kerana successor perlu melalui protokol diraja yang sebenarnya...dan protokol ini ada dalam karangan Prof Cesar Adib Majul, buku karangan Datu Pehin Pengarah Muzium Brunai dan beberapa jurnal yang lain termasuk Sejarah Lisan di Sulu berkenaan dengan Pulau Janggi'....)

sekarang bagaimana???....Jika tiada Heirs and Successor...maka Perjanjian RM5000 ini akan TERUS sampai bila2....

North Borneo pada masa itu adalah dibawah Baron Von Overback dan Alfred Dent...dibawah Kompeni Hindia Timur Inggeris yang mana ia dibawah penguasaan Queen of England....

(selepas beberapa lama...dan banyak berlaku peperangan termasuk perang dunia....dot dot dot....)

Semasa penubuhan Malaysia....Tiada Heirs dan Successor Sultan Sulu....MAKA....Suruhanjaya COBBOLD ditubuhkan untuk melakukan pungutan suara...ini pun dilakukan kerana Tun Datu Mustapha merupakan Sepupu Keluarga Sultan Sulu...(kira Heirs laaa nie...walaupun bukan Successor)....dan mereka ada Kontrak...berapa tahun...dan sebagainya....yang mana hal ini hanya diketahui oleh orang2 tertentu sahaja (sehinggalah sekarang)...

dan atas sebab itu jugalah....Sabah Tanah Airku ada statement 'SABAH NEGERI MERDEKA'....dan sebab itulah juga....dulu2...orang semenanjung perlu ada passport untuk ke sabah...isi yang ada dalam Kontrak tersebut...maka malaysia mengambil alih penjagaan tersebut....tetapi bayaran tetap dibayar...RM5000...kerana Piandao Kiram telah menuntut RM5000 tersebut...bayaran dilakukan sehinggalah sekarang...beliau turut menuntut sabah...tapi terbatal...kenapa???senang saja...beliau bukan Successor...

Sekiranya Heirs and Successor wujud selepas ini...maka hanya beliau saja layak untuk menuntut...dan Heirs and Successor yang ada sekarang dalam Protokol yang Sebenarnya...hanya Seorang....sebab beliau DUDUK DI TANAH BESAR....SULU...dialah Datu Ladjamura @ Datu Ali....Sultan Bantilan Muizzuddin Aranan II Bin Datu Wasik...dan baginda sudah keluarkan kenyataan 'Sebagai Ucapan Terima Kasih saya kepada Malaysia....SAYA TIDAK AKAN MENUNTUT SABAH'

Esmail...terbatal...dia di tawi2...dan mengaku Filipino
Datu Ali...terbatal...dia duduk di malaysia..dan mengaku Malaysian...walaupun beliau mempunyai Artifak Sultan Sulu...
Keluarga Harun...terbatal...sebab duduk di palawan dan Sabah....
Rodinood dan Julaspi...terbatal...sebab beliau duduk di Kepulauan Mindanao...
keluarga Piandao...terbatal...sebab perempuan...
keturunan Syakirullah...terbatal...sebab mereka tidak duduk di Sulu...

Jadi apakah kriteria2 yang diperlukan menjadi Heirs and Successor...
dia perlulah Heirs...
Tidak kisah samada beliau adalah Keluarga Kiram, Shakirullah, Aranan mahupun Harun
Tidak kisah samada beliau sepupu, anak, adik...sulung ataupun tidak

dia perlulah Successor...
Dia perlu melepasi Rumah Bicara...Undi Para Datu-Datu...dan Undian Datu-Datu adalah berdasarkan Undian Rakyat...(ini boleh dirujuk apa yang terjadi kepada Amil Bangsa....Suami kepada Piandao Kiram....Rumah Bicara tidak setuju....kerana pertama....Amil Bangsa bukan Heirs....samada Kiram, Shakirullah, Aranan mahupun Harun....kedua....Beliau bukan orang Suluk...Amil Bangsa naik hanya disebabkan disokong oleh Isteri beliau, Piandao Kiram dan Hadji Butu...dan mereka ini meminta sokongan kerajaan filipina...bukan RUMAH BICARA...merekalah yang mula2 sekali menyisihkan rumah bicara...)

dia perlu melepasi syarat2 layak Sultan...
tidak gila...
lelaki...
akil baligh...
(yang mana...semua ini adalah syarat-syarat wajib amalan fardhu)...

yang paling penting adalah....RA AYAT....itulah elemen penting untuk menjadi Successor...rakyat menyokong beliau melalui rumah bicara....(kira macam parlimen la nie)

kes tentang sabah cukup mudah....flow dia macam ini...

Sultan Sulu (Heir and Successor)
British (Queen)
Malaysia

maksudnya...British perlu renew contract dengan Sultan Sulu...malangnya sultan sulu dalam istilah (Heir and Successor) tiada...maka Britishlaaaa yang menjadi Administration and Proctorate....sampai bila2...(melainkan naik Heir and Successor yang sepatutnya)....

Malaysia memohon kemerdekaan daripada British...ia tergantung...sebab tiada Heir and Successor...maka Queen suruh menubuhkan suruhanjaya Cobbold...maka TERJADILAH SABAH....

tetapi contract itu akan renew dan renew....malaysia perlu rujuk British...British perlu rujuk Sultan Sulu....kalo sultan sulu tiada...maka...ia hanya antara malaysia dan british....buat masa ini...Suruhanjaya Cobbold memaklumkan bahawa Malaysia adalah Administration and Proctorate Sabah....Malaysia mengambil alih perjanjian....dari sultan sulu kepada Baron overback....dari Baron Overback kepada Queen....dari Queen kepada Malaysia...

Apply Term yang asal....surat Perjanjian Sultan Jamalul Azam II....selagi malaysia membayar RM5000....Sabah akan kekal di tangan malaysia....kalau tidak bayar....maka Sultan boleh membatalkan perjanjian....jadi kita tanak lah jadi macam itu....untuk mengelak sebarang kesan buruk di masa hadapan....Malaysia mengambil jalan terbaik....carry on membayar...RM5000 tersebut...BERDASARKAN PERINTAH MAHKAMAH...

yang hanya boleh renew perjanjian dan MEMBATALKAN PERJANJIAN adalah HEIRS AND SUCCESSOR Sultan Sulu....tiada yang lain....Malaysia rujuk Queen....Queen Rujuk Sultan...itulah dia....

leasing tanpa tarikh tamat....PBB telah menyatakan....leasing tanpa tarikh bermaksud administration and proctorate hanya boleh menjaga selama 99 tahun...itu yang terjadi ke atas HONG KONG...

dan tempoh tersebut telah lama berlaku....rakan saya memaklumkan ianya telah tamat semenjak tahun 2004....tetapi sebab tiada Heir and Successor...maka its CARRY ON and ON HOLD...sampai bila2....

berita baik...Sultan Bantilan Muizzuddin Aranan II Bin Datu Wasik Aranan...menyatakan 'Saya tidak menuntut Sabah...Malaysia menjaga Sabah dengan cukup balik...saya bukannya seorang yang tidak berterima kasih'

bagaimana pendirian malaysia dalam hal ini...CUKUP MUDAH....2 jawapannya....KELUHURAN PERLEMBAGAAN....KEDAULATAN UNDANG UNDANG....

jadi...karangan bahasa suluk diatas itu merupakan bukti stand malaysia dalam hal ini....terima kasih kerajaan malaysia...saya bangga menjadi rakyat malaysia...1 Malaysia....Rakyat didahulukan...Pencapaian diutamakan....
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby bilis » Fri Oct 09, 2009 3:46 pm

kepada captain planet....
terima kasih kerana memberikan kenyataan yg betul2 baik dan hebat....... :thumbup1:
proud to be sabahan....
Green all the Day
User avatar
bilis
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3210
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 42.64
Location: Narita

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby kApItAn MaNuK » Sat Oct 10, 2009 1:17 am

captain planet wrote:aiyoooo....saya cakap...KEPUTUSAN sudah diumumkan....tapi 'hujah2 secara detail' tidak akan diberikan....ada faham...kalo nak....perlu 'ikut prosedur yang sebenarnya'....macam lawak pulak.....rasanya ayat saya sudah cukup jelas...

malaysia mempunyai dasar terbuka....dan juga dasar tertutup...teringat semasa keluar di NTV7....wartawan tanya kepada PENGARAH PENDIDIKAN SABAH...'kenapa kanak2 jalanan tidak dibenarkan ke sekolah?'

guess what....ini statement Pengarah Pendidikan Sabah...(yang mana statement dia lebih kurang dengan statement saya)
'saya tidak boleh mengeluarkan kenyataan.....ini melibatkan 'dasar tertutup malaysia' yang tidak boleh saya beritahu....jika anda 'masih bertegas untuk mengetahuinya'....'sila ikut prosedur yang betul' dengan 'merujuk kepada kementerian pelajaran'

guess what happen...mereka tanya kepada kementerian...kementerian refuse untuk beritahu...disebabkan 'dasar tertutup' yang ada....

ada benda yang boleh diberitahu...ada benda yang tidak boleh diberitahu...ini apply oleh semua negara....NAK NAFIKAN...nafikanlah....inilah KEBENARAN!!!...dan saya tak rugi....statement saya ini bukan untuk anda...tetapi kepada mereka diluar sana yang mengikuti soal jawab kita...


kenyataan yg saya merahkan e2 sekali lagi sy cakap tidak betul,sy tolong attch kan DECLARATION yg telah dibacakan oleh judgment Shigeru ODA pada 17 december 2002 ICJ utk kes INDON vs. MAS ,ini adalah hujah2 keputusan yang detail yg dibuat oleh ICJ yg anda dakwa tidak boleh diketahui oleh sesiapa pn,tp malangnya ia tidak sesuai dgn tajuk sbb bukan tentang tausung atau suluk,soo kalo ada masa lawati lah laman ICJ dan go to cases n download artikel indon vs. mas,dari situ semua detail dari agrment sampai kepada releses bole diketahui..puluhan artikel tentang hujah2 diantara peguam indon dan peguam mas yg anda dakwa hujah2 detail tidak diberikan sedangkan ia mudah didapati di laman web international court of justice.beribu kes ICJ disimpan dsitu utk kajian kes. bagi kes kementrian pendidikan sabah itu bukan dasar tertutup tetapi more to sensitivity perkauman kerana kanak2 jalanan e2 siapa? kalo kanak2 itu rakyat tempatan dan mempunyai surat beranak dan iC of coz bantuan akan diberikan sekurang kurangnya utk meringankan beban keluarga tersebut bukan?seperti yg berlaku di Pitas dan sekolah2 pendalaman yg lain dimana ada pelajar yang bangun seawal pukul 4 pagi utk pergi sekola mendapat perhatian kementrian pendidikan itu pn selepas berita itu dikeluarkan media tempatn..itu pn kementerian sabah tidak dapat mengulas melainkan bergegas mencari penyelesaian..

salah...kelemahan kau nak faham....itu sebab saya cakap...sila rujuk post2 yang sudah diberikan...

sy sekali itu mmg kelemahan kerajaan kerana membiarkan singapore mecorobohi pulau batu puteh kalo anda tidak bersetuju baiklah sy gna ayat yg anda maksudkan kejayaan kerajaan kerana membiarkan pulau batu puteh dicerobohi betul?

suku sakatnya automatik terbatal...sebab 'mereka bukan sultan'....aiyooooo....

jangan lupa post kamu suku sakat..jika filipine menaik taraf mereka sbg sultan,HEIRS AND SUCCESSOR mereka layak bukan utk membatal dan menuntut? dan jangan lupa org kuat pemberontak di filipine siapa?

memang pun...dan saya sudah buat teguran...so saya nyatakan stand beliau...semua itu ditujukan khas untuk anda....(lagipun siapa yang buat dulu in the first place....????mak datok)

'tak payah layan'....hahaha...so nerve....dah la datang ke thread ini....buat statement perkauman...dan keagamaan...lepas tue buat2 tak faham....aiyoooo...dan kesemua yang saya nyatakan...pun buat bodoh juga...rasanya kami yang perlu buat hal tersebut ke atas kamu....not vice versa....

diulang statement saya...demi perpaduan malaysia amnya...dan demi perpaduan FORUM INI...saya mewar warkan apa yang dinyatakan oleh semua moderator...JANGAN CUBA MENCETUSKAN SUASANA TIDAK HARMONI...terutama...'statement2' seperti perkauman dan keagamaan yang anda telah nyatakan....(sudahlah cuba menafikan...maaf jauh sekali....)

apa yang penting dalam hal ini adalah persefahaman...malangnya...ini di nafikan....kalo teguran dah dinyatakan...sila ambil perhatian....

kalau kau nak menang sangat....ambilah...MENANGLAH KAU...apa yang saya utarakan adalah kebenaran....saya tak rugi apa2....

saya buat serampang 2 mata dalam hal ini...sebab jawapan kita akan DIBACA OLEH SEMUA PIHAK....semua orang akan tahu...orang macam kau masih wujud...penuh kebencian dan sifat perkauman malahan keagamaan....dan saya di sini...mengutarakan bukti dan hujah...bukan untuk kau...tapi untuk orang2 lain yang ada di sana....yang MENCARI KEBENARAN...(key nya adalah....cuba translate statement suluk yang pernah saya berikan yer)


sy rasa sy tidak buat statement yang anda dakwa perkauman dan keagamaan,yg menuduhnya adalah anda...yg merasakn perkauman dan keagamaan adalh anda seperti yg anda nytakan Imam Syafie 'kalau mencintai ahlul bait (keluarga nabi) itu rafidi (ajaran sesat)....maka rafidi lah saya'
Habib Rizieq 'kalau menegakkan islam itu teroris...maka teroris la saya'
kamu katakn perkauman dan keagamaan?terpulang..sy pnya kawan berbilang kaum dan agama tp pendapat sy tidak berbilang kaum dan agama..maka ko kata perkauman,perkauman lah sy..
kalo sy layan pn jawapan nya adalh sama soo? apa yg so nerve? mcm ko jga jalan cerita posting ko dari mula asalnya ttp sama bukan? tindakan bayaran rm5000 adalah langkah bijak,bg sy itu tidak bijak..ya mmg betul harus dibayar tp layak ka dipanggil Merdeka 100% kalo mcm tu,merdeka pada namanya tapi masih membayar kepada suku sakat sultan sulu..pergi mana hak ketuanan sabah kalo macam tu? hak wilayah "territorial" dan kedaulatan wilayah "sovereignty"..ingat! apa jadi kalo malaysia tidak bayar langsung? suda tentu kontrak bole batal bukan? kalo kontrak suda batal sabah hak siapa? tidak tahu... soo? mana perginya territorial dan sovereignty kalo mcm tu..apa yg anda posting kan sebelum ini ya betul!!! tp apa yg sy utara kan disini ialah pendapat yang mengatakan langkah itu amat bijak adalah tidak betul!!! itu tindakan yang bodo kerana perjanjian yg dibuat kerajaan sabah dibawa perjanjian koblod seakan akan perjanjian yg tergesa2 utk merdeka..kenapa kerajaan malaysia tidak fikir kalo bayar merdeka kalo tidak bayar merdeka p mana?kalo tidak bayar tidak merdeka lah sabah ni bukan?
ini adalah reaksi pemikiran saya terhadap tuntutan FILIPINE bukan nya perkauman dan keagamaan,sapa yg menuntut? PILAK! siapa PILAK? siapa yg menntut sabah e2 lah PILAK..kalo kmu berkawan dgn PILAK maka kamu akan tahu betapa kuatnya reaksi mereka terhadap SABAH! mereka dengan tegasnya mgatakan sabah ini hak milik PILAK...ini reaksi tegas saya!! KITA SUDA MERDEKA TP KALO IKUT SOVEREIGNTY IA SUDA TERCEMAR KERANA KITA BAYAR KEPADA ORG LAIN UTK MENDAPAT HAK KEMERDEKAAN,BAGUS KALO BAYAR KEPADA SULTAN?? INI TIDAK, BAYAR KEPADA PILAK PULAK YG TINGGAL SUKU SAKAT LAGI TU :shakehead: dan ya!! sy tahu mengikut undang2 kita harus bayar,atas dasar apa?? perjanjian koblod? bijak ka perjanjian itu?? mana lagi bijak? merdeka tanpa membayar atau membayar utk merdeka?

dan isu SAYA TIDAK AKAN MENUNTUT SABAH adaka betul? itu adalh propaganda sahaja!! politik sabun!!..kalo betul2 filipine atau sulu tidak mahu menuntut sabah Kenapa Filipina tidak mahu menubuhkan sebuah pejabat konsulat di Sabah? ini menunjukkan dengan jelas bahawa mereka ingin menghidupkan semula tuntutan terhadap negeri sabah bukan..4 april apa yang berlaku d lahad datu? sapa yang bakar bendera sabah tu? bukan PILAK kaitu? dalam peta rasmi filipine ada tk dorg declar borneo utara milik malaysia? teda!! akhbar The New Sulu Times? apa tu? apa yang berlaku cukup jelas FILIPINE mmg akan menghidupkan lagi tuntutan Broneo utara kepada malaysia..soo sy tanya kamu dan yg smua adakah itu langkah bijak membayar rm5000? ya.. teramat bijak sbb kedaulatan pelembagaan dan undang2 dan suku sakat pilak dapat 20ribu peso..kalo mcm tu slamat ka sabah? ya,pelembagaan dan undang2 malaysia tidak dpat menyelamatkan borneo utara..ICJ?? kalo situasi 50-50,don't know.
w0rking w0rking on doh rod,sHuting sHuting tombolog on doh tr
User avatar
kApItAn MaNuK
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 620
Joined: Sat Dec 13, 2008 3:59 pm
Credit in hand: 13.25
Bank: 0.29
Location: Currently in Singapore

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby Encik_Ikan » Sat Oct 10, 2009 4:38 pm

da baca keseluruhan posting2 antara kApItAn MaNuK & captain planet.

hmmm, :handrub:

kesimpulannya sangat mudah:

1) captain planet telah menerangkan fakta2 sejarah secara terperinci & penyampaian hujah yang mengagumkan sy. sy kagum dgn kajian anda captain planet :thumbup1: :thumbup1:

2) kApItAn MaNuK pula lebih kepada memprovok & lebih suka bersandarkan kepada hearsay. atau lebih tepat lagi, tidak cuba untuk memahami apa yang cuba disampaikan oleh captain planet seperti seorg forumer di awal2 topik ini. jangan begitu bai, berhujah kenalah bersandarkan pada fakta & secara rasional k

3) mod & admin, sila pantau posting2 kApItAn MaNuK & lain lain kerana posting2 mereka lebih kepada provokasi kaum. bahaya ni jo..

p/s: kenyataan sy ini adalah drpd fikiran sy yg waras & rasional tanpa bersandarkan kepada emosi semata2..walaupun sy org suluk tdk bermakna sy menyebelahi kaum sy sendiri seperti captain planet.

cheeers guys :clap2: :clap2:
Wise men talk because they have something to say; fools because they have to say something. (Plato)
User avatar
Encik_Ikan
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 103
Joined: Sun Nov 11, 2007 11:24 am
Credit in hand: 0.00
Location: Jiran Tun Dr Mahathir

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Sun Oct 11, 2009 11:54 am

well....good for u encik ikan...dan kau encik bilis...terima kasih kerana tidak buta....

saya rasa kesian pula...bilamana kapitan manuk...langsung tidak baca posting2 saya....tapi saya mau buat macamana....diakan jenis 'mau menang'....ndak apala...biarlah si luncai terjun dengan labu2nya....

so...secara amnya...RUMAH BICARA berkuasa mutlak untuk menentukan sultan yang sepatutnya...kita melihat sejarah 'penyisihan RUMAH BICARA' keluarga kiram...terutama suku sakat piandao kiram dan penasihat beliau...Haji Butu...

Rumah Bicara dihadiri oleh para Datu-Datu...so kelayakan Datu-Datu yang bagaimanakah layak untuk menjadi ahli rumah bicara???

ini semua boleh dirujuk kepada kajian2 yang lepas...statementnya adalah 'Para Datu-Datu kekuasaan mereka boleh digambarkan dengan RAMAINYA PENGIKUT MEREKA'....siapakah pengikut...???yes...RA AYAT....

sekiranya seorang datu itu adalah heirs...dan tiada pengikut...maka mereka tidak layak untuk menjadi Datu...dalam erti kata sebenar....perlu diingatkan....terdapat 2 gelaran yang ada di Rumah Bicara....pertama Datu...mempunyai ramai pengikut...kedua adalah...Syarif...(keturunan ahlul baits)...mereka ini tidak diberikan gelaran Datu...disebabkan Syarif itu lebih tinggi daripada Datu...ini boleh digambarkan jika ada proses pengkebumian para datu2 dan para syarif....

level datu2 boleh dilihat pada 'TINGKAT PAYUNG2 pengiring ke kubur'....kalau ra ayat biasa...biasanya tiada payung...jika ada pun hanya ada 1 payung 1 tingkatan....

para datu mempunyai dari paras 1 tingkat, 3 tingkat, 5 tingkat, 7 tingkat mengikut level masing2.....dan jika Datu tersebut merupakan Sultan...maka beliau mempunyai 9 tingkat....tetapi lain pula kepada keturunan syarif....mereka mempunyai 11 tingkat payung...dan kebiasaanya...para syarif sememangnya mempunyai pengikut yang ramai...mereka mempunyai character....ra ayat lebih menyukai untuk menjadi pengikut mereka...mungkin disebabkan kendiri mereka yang cukup tinggi...

pertelingkahan rumah bicara dan keluarga kiram adalah disebabkan kenaikan amilbangsa sebagai sultan...DIINGATKAN amilbangsa....bukan suluk...dan bukan heirs of sultan....jadi SEPAKAT RUMAH BICARA...MENOLAK AMILBANGSA untuk menjadi sultan....

apa yang terjadi....para Datu balik ke kawasan masing2....dan piandao kiram 'melantik sendiri rumah bicara ikut sendiri' sama yang dilakukan oleh keluarga2 kiram yang lain....esmail dengan 'rumah bicaranya'....dan para datunya duduk di tawi2...yang ada di sulu hanyalah 'pejabat kosong rumah bicara'....

Sultan yang BERKELAYAKAN...bukan disebabkan dilantik oleh filipina....ataupun kerajaan lain seperti indonesia mahupun malaysia...apa lagi Queen...tetapi disebabkan oleh para Datu yang mempunyai orang jagaan dibawahnya (pengikut) yang ramai...IKUT KAWASAN MASING2....kalo kita lihat di sejarah....sistem ini menyerupai sistem pemerintahan VIKING...

jadi kenyataan anda...'jika filipina...menaikan mereka jadi sultan....' AUTOMATIK TERBATAL...sebab kerajaan filipina BUKAN RUMAH BICARA....ada faham????

orang yang kuat memberontak di filipina....ialah TIADA ORANG YANG MEMBERONTAK DI FILIPINA...yang wujud adalah Peperangan di Kepulauan Sulu...Balikatan vs orang2 sulu (MNLF,Abu Sayyaf dll)....dan Peperangan di Maguindanao...Balikatan vs orang2 maguindanao (kebiasaannya MILF)...ada faham....

jika dilantik filipina...maka dia boneka filipina...jika dilantik orang lain...maka beliau menjadi boneka orang tersebut...

so ia kembali kepada RA AYAT...

buat pengetahuan Encik Ikan dan lain2....SAYA BANGGA MENJADI RAKYAT MALAYSIA....kerajaan malaysia cukup bijak dalam banyak hal...kalo saya terangkan pun...susah...sebab sesetengah isu melibatkan dasar tertutup yang tidak boleh diberitahu...dan saya tidak akan menyatakan hal itu di sini....

tetapi seperti yang lain2 maklum....sifat orang2 suluk terutama....buranun....mempunyai character....BERANI KERANA BENAR....takut kerana salah....dan suka membuat teguran yang DIRECT...walaupun kadang2 menyinggung perasaan yang lain....

apa yang saya nyatakan di sini adalah kebenaran...

dan buat semua...seperti yang sudah saya nyatakan kepada kapitan manuk...'tolonglah...bacaan posting suluk di sebelah tue...'....itulah KEBENARAN....kan bagus kalo ko minta dengan baik...untuk saya tolong translatekan...malangnya kau masih dengan kesombongan anda untuk menang...menanglah awak ok....amacam puas hati???

tindakan membayar RM5000 adalah langkah bijak...sebab KEDAULATAN UNDANG2...kalo malaysia tidak membayar...sudahlah perintah dikeluarkan oleh mahkamah SABAH....maka malaysia menjadi negara cakap tidak serupa bikin...

saya tidak akan menuntut sabah bukanlah politik sabun...itu cuma 'serkap jarang' yang anda suka buat...semenjak awal lagi...

soalan pasal IC dan sebagainya...sudah terjawab di posting tausug saya itu...sekian terimas amigas...
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby Ilmi_arishta » Sun Oct 11, 2009 1:01 pm

Saya dapat dari link ini:

http://www.sabah.org.my/mpgaya/governme ... _sabah.htm

Tuan Wilfred Madius Tangau: ... Ini soal tuntutan Filipina ke atas Sabah. Adakah Yang Berhormat sedar tentang kewujudan satu laman web yang bernama http://www.sandakan.com dan bagi kita rakyat Malaysia di Sabah, kita merasa cemas dengan apa yang tertulis di situ. Sememangnya apa yang dinyatakan di situ bahawa kita Malaysia ini, masih lagi menyewa, we are still renting Sabah. Kerajaan Negeri Sabah masih membayar tiap-tiap tahun RM5,000 kepada Sultan Sulu, Jamallul Kiram dan itu adalah satu kebenaran. Jadi, oleh sebab itu apabila dalam laman web itu, keluar di situ dan menyatakan bahawa bukan kami yang illegal, bukan rakyat Filipina yang ada di Sabah yang dianggarkan setengah juta yang illegal tetapi kita yang illegal, iaitu Malaysian sebab kita ini renting. Jadi, sebab itu, kita merasa cemas sebab daripada segi kedudukan keselamatan di Sabah. Saya minta penjelasan sedikit dalam soal ini. Terima kasih.

Datuk Seri Syed Hamid b Syed Jaafar Albar: Saya hendak membuat penjelasan kepada Yang Berhormat bagi Tuaran. Kita bezakan hak milik wilayah dengan pembayaran pajakan. Ia tidak bermakna kita sebahagian daripada negara Filipina atau sebahagian daripada Kepulauan Sulu. Ia adalah sebahagian daripada Malaysia dan ini telah diiktiraf. Filipina sendiri bila dia mengadakan perhubungan dengan Malaysia, bermakna Malaysia mengandungi Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Jadi, kita tidak perlu khuatir berkenaan laman web http://www.sandakan.com . Laman web itu ada bermacam-macam lama web ada. Kita yang pentingnya ialah menjaga keselamatan negara kita. Sebab itu tadi, Yang Berhormat Menteri Pertahanan mengatakan, kit mempertingkatkan keselamatan di Sabah, perairan kita dan ruang udara kita untuk menentukan kedudukan wilayah kita akan sentiasa terselamat dan terjamin.

Tuan Wilfred Madius Tangau: Terima kasih kerana penjelasan itu. Jika sekiranya ini benar, bahawa kita ini benar-benar satu wilayah yang berdaulat dan memang sebahagian daripada negara kita, kita ini Malaysia, saya minta penjelasan kenapakah sehingga ke hari ini, Kerajaan Filipina tidak bersetuju untuk mewujudkan consulate di Kota Kinabalu sebab sepatutnya..., ini yang British ini, Jepun pun mempunyai consulate di Kota Kinabalu sedangkan rakyat Jepun di sana tidak ramai, yang tinggal pun tidak ramai tetapi, di Sabah mempunyai begitu ramai rakyat Filipina sama ada dia pelarian kah, pendatang tanpa izin, kenapa dia tidak bersetuju dan kenapa negara kita tidak dapat menyelesaikan perkara ini. Terima kasih.

Datuk Seri Syed Hamid b Syed Jaafar Albar: Saya fikir Yang Berhormat, pertamanya Yang Berhormat sebagai orang Sabah mesti mempunyai keyakinan. Apa pun orang bercakap berkenaan negara kita, kita jangan peduli walaupun kita kena fikirkan. Kalau kita fikirkan dia tidak ada consulate, maka khuatir kedaulatan dan integriti wilayah kita terjejas, ini melemahkan kedudukan kita. Dari segi undang-undang, mereka tahu mereka adakah hubungan, bermakna mereka mengiktiraf Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Kedua-dua negara sudah menandatangani persetujuan iaitu Malaysia adakan konsulat di Dabau dan Filipina mengadakan konsulat di Kota Kinabalu dan peruntukannya pun sudah ada. Hanya mereka menunggu masa yang sesuai untuk mereka buat langkah politik membuka konsulat di Kota Kinabalu. Jadi, dengan itu kita tidak perlu merasa khuatir berkenaan ini kerana kita akan usahakan tetapi Presiden Glora Macapagal Arroyo nampak mempunyai perasaan kemesraan yang positif terhadap Malaysia. Beliau mahu perhubungan dua hala Malaysia rapat dengan Filipina dan begitu juga mereka menggunakan tempat kita untuk menandatangani perjanjian damai dengan kumpulan di selatan Filipina bagi gencatan senjata dan beliau menghantar dua wakil khasnya untuk berjumpa dengan pemimpin-pemimpin kita. Ini adalah perkembangan-perkembangan yang positif.
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Sun Oct 11, 2009 8:50 pm

thousand thanks ilmi arishta untuk link tersebut...really really appreciate it...dan kenyataan Yang Berhormat Datuk Syed Hamid Albar cukup bagus sekali mengikut landasan2 yang sepatutnya....ia menunjukkan betapa bijaknya kerajaan malaysia...

kita sebahagian daripada Malaysia....'buat masa ini'...kerana tiadanya heirs and successor...administration and proctorate adalah ditangan Queen...dan Queen melalui suruhanjaya Cobbold...telah menyerahkan North Borneo kepada Malaysia.....dan itu telah termaktub...melainkan jika ada heirs and successor....then else...tapi 'buat masa ini...sabah sebahagian malaysia kerana secara undang2 telah diiktiraf oleh kerajaan british dan dunia...dan kita malaysia masih membayar...sebab untuk 'mencukupkan syarat' yang asal....itu sahaja...dan atas sebab itu...kerajaan filipina tiada hak ke atas sabah...walau sedikit pun..
'kita mempertingkatkan keselamatan di Sabah, perairan kita dan ruang udara kita untuk menentukan kedudukan wilayah kita akan sentiasa terselamat dan terjamin.'

dan itu tidak menjadi masalah...sebab masalah yang penting adalah...KITA MENJAGA KESELAMATAN KITA....sebab cuba bayangkan....Pattani (bahasa biasanya...selatan thailand...berperang....tapi kita masih SELAMAT)....Sulu (bahasa biasanya...selatan filipino...diulang...selatan filipino...bukan filipino...ada faham....berperang dengan balikatan....tetapi kita masih SELAMAT)


Datuk Seri Syed Hamid b Syed Jaafar Albar: Saya fikir Yang Berhormat, pertamanya Yang Berhormat sebagai orang Sabah mesti mempunyai keyakinan. Apa pun orang bercakap berkenaan negara kita, kita jangan peduli walaupun kita kena fikirkan. Kalau kita fikirkan dia tidak ada consulate, maka khuatir kedaulatan dan integriti wilayah kita terjejas, ini melemahkan kedudukan kita. Dari segi undang-undang, mereka tahu mereka adakah hubungan, bermakna mereka mengiktiraf Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.



baca tue....'saya fikir.....' dan perkataan 'dari segi undang-undang'....

Kedua-dua negara sudah menandatangani persetujuan iaitu Malaysia adakan konsulat di Dabau dan Filipina mengadakan konsulat di Kota Kinabalu dan peruntukannya pun sudah ada. Hanya mereka menunggu masa yang sesuai untuk mereka buat langkah politik membuka konsulat di Kota Kinabalu. Jadi, dengan itu kita tidak perlu merasa khuatir berkenaan ini kerana kita akan usahakan tetapi Presiden Glora Macapagal Arroyo nampak mempunyai perasaan kemesraan yang positif terhadap Malaysia. Beliau mahu perhubungan dua hala Malaysia rapat dengan Filipina dan begitu juga mereka menggunakan tempat kita untuk menandatangani perjanjian damai dengan kumpulan di selatan Filipina bagi gencatan senjata dan beliau menghantar dua wakil khasnya untuk berjumpa dengan pemimpin-pemimpin kita. Ini adalah perkembangan-perkembangan yang positif.


buat pengetahuan semua...perjanjian diantara filipina dengan 'kumpulan di selatan filipina'...terutama MNLF telah diadakan di putrajaya...dan menemui jalan buntu....hal ini tidak keluar di surat khabar...sebabnya cukup jelas....bagi sesiapa mempunyai otak untuk berfikir....dan benda ini terlalu dalam untuk dihuraikan....

mereka masih menunggu masa yang sesuai....malangnya sampai sekarang tidak lagi....

yang paling lawak sekali adalah tentang penangkapan Prof Nur Misuari oleh balikatan....setelah kumpulan UTC timbul....anehnya...'balikatan melepaskan Prof Nur Misuari...untuk memimpin MNLF semula...'...fikir2kanlah....

peperangan aidilfitri antara balikatan dan kumpulan MNLF baru baru ini...dari komander kaid....ayat Prof Nur Misuari....'ooooohhhhwww....itu yang diserang balikatan adalah abu sayyaf....bukan MNLF'....kalo di sulu...sebut saja komander kaid...semua tahu itu adalah sayap MNLF....so its something fishy around here....

saya terlalu rindukan salou...hahaha...biasanya dia akan bagi warning....'tolong translate ayat2 yang tidak difahami disini...kalo tidak....anda akan diambil tindakan...'malangnya...sampai sekarang...ayat itu tidak timbul di sini...dan saya terpikir...kenapa la agaknya....lantaran itu biar saya bagitahu....TRANSLATION SECARA KASAR statement suluk yang ada ok...................
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Sun Oct 11, 2009 9:20 pm

UTC Tiyaima' Ha Sabah
Sasuku' sin bangsa ta piyaganak ha Sabah misan way IC atawa passport bang sila awun Sulat Lahir daing ha UTC (kiyawa' ha Buansa) di' sila saggawun ha Sabah. In reason sin Malaysia maluhay da, in Sabah laung niya hak sin Sulu jiyagahan kiyaputan sin Malaysia sadja biya' pagjaga sin British pa North Borneo, sasuku' sin naggulal Tausug atawa Tau Sulu bang awun bukti' in sila raayat sin Sultanate Of Sulu di' sila manjari saggawun. Bang saggawun kugdanan sila sara' sin international law, 1 raayat saggawun sin hambuuk hula' ha bukun hak niya, in multa niya 1 million USD ha United Nation (UN).

Sesiapa yang dilahirkan di sabah...walaupun tiada IC dan passport....tapi jika ada surat lahir UTC (diambil dari Buansa Sulu)...mereka tidak akan ditangkap di sabah. Sebab malaysia bertindak sedemikan cukup mudah, sebab sabah hak sultan sulu, mereka menjadi administration and proctorate menjaga seperti yang dilakukan British kepada North Borneo. Sesiapa orang suluk yang mempunyai bukti bahawa mereka rakyat Sultan Sulu, mereka tidak akan dipenjarakan. Jika ditangkap dan dibawa ke Undang2 Antarabangsa, 1 rakyat dipenjara, denda 1 million USD di PBB bagi setiap rakyat.

In manga Tausug atawa manga tau Sulu subay sila mawun pa Buansa mag register sin family atawa lawlahasiya' nila ha ofis United Tausug Citezen bat sila mabilang "raayat sin Sultaniyyah sin Sulu". Bang masi-masi naman Philipino atawa nation dugaing hula' di' sila mabilang raayat sin Sultaniyyah sin Sulu salama-lama. Amura ini in makahundung sin bunu' iban pissuku' sin satru' mari katu'. Makaluuy in manga taymanghud ta liyaugan sin manga kaibanan danan sila biyunu'.Pahamun Ta In UTC
In United Tausug Citizen bukun siya tumpukan atawakan gropo amin nag mufarrik daing ha maksud, malaingkan hambuuk siya ngan piyaghambuukun sin manusiya' daing pa katagna'. UTC bang ta Tausugun, Paghambuukan sin manga raayat Tausug piyagnakuraan sin Sultan. Mayta' laung ta in maksud sin UTC bihayan, sabab amunayan in Chop atawakan Label ta daing katagna' pa yadu sawaypa karatung sin manga satru'. Meaning nag balik kita pa asal sin pamarintahan sin kamaas-maasan taniyu. Amurayan in kiyasulat ha United Nation kiya-register sin England. Bang in kamaas-maasan taniyu nabingkuk subay buntulun taniyu bihaun, bang sila nasa' baktulun ta sila sin kasabunnalan.

Tetapi mereka perlu mengambil di Buansa (Ibu Negara Sulu) barulah diiktiraf sebagai rakyat Sultan Sulu. Jika masih ada nama Philipino atau bukan dari Buansa, tidak boleh dikatakan mereka rakyat sultan sulu selama-lamanya.....dot dot dot...

Bang kita umusal "Raayat Sulu piyagnakuraan sin Sultan" manjari kita lilayun ha United Nation, sagawa' bang kita umusal dugaing daing hayan iyanun sadja kita, "Ah!! Problema bayan sin laum Philipines bukun international problem" sabab laung nila bang bukun da Tausug atawakan Sulu Nation iban Sulu Sultanate salama-lama papagbunu'-bunu'un sadja. Wassalam.

(Magsukul pa manga taymanghud daing ha manga UTC Lahad Datu iban Sandakan ha information nila. Labi-luba' na kan Bro. Al amin nakapila na siyaggaw sin polis piyaguwa' da sabab in diyara niya Sulat Lahir daing ha UTC da in katarrangan niya. Laung sin parinta, di' siya manjari saggawun sabab raayat siya sin Sultanate Of Sulu. Mataud da isab in UTC nasaggaw liyuun pa rumah merah sabab imiyan da sila Philipino atawa laung niya kiyawa' nila in Sulat Lahir sin UTC daing ha Philipines. Awun da isab UTC in siyaggaw sabab in sulat Lahir nila nakukumu' iban kiyugdan sin tubig, laung sin polis bahasa palsu kunu' bukun bunnal daing ha UTC Buansa. Pangindan kamu manga taymanghud)

Syukur kepada saudara kita UTC di lahad datu dan sandakan tentang MAKLUMAT mereka.
Al Amin sudah BANYAK KALI KENA TANGKAP oleh Polis Malaysia dan DILEPASKAN sebab beliau ada Surat Lahir UTC dalam keterangan beliau.
Kata Kerajaan pemerintah (Malaysia), dia tidak boleh ditangkap sebab beliau Rakyat Sultan Sulu.
Memang ramai yang ditangkap dan di sumbat ke rumah merah, sebabnya sebab mereka mengambil surat lahir di PHILIPINES (bukan Buansa Sulu)
Ada juga yang mempunyai surat UTC...tetapi polis katakan PALSU sebab tidak diambil di BUANSA SULU.



Maksudnya...kalau anda ditangkap...
1. tiada surat beranak atau passport...anda dicop pendatang tanpa izin...
2. jika anda mengambil surat beranak UTC...tapi di filipina...tidak diiktiraf dan dicop pendatang tanpa izin...ditangkap
3. jika anda mengambil surat beranak UTC...dan dari Buansa Sulu...HANYA INI SAJA DIIKTIRAF OLEH KERAJAAN....tidak ditangkap

saya pernah bertanya dan membuat aduan kepada Jabatan Pendaftaran Negara...terutama tentang status menetapkan Hak Warganegara Malaysia...cukup mudah
1. bapa warganegara + emak warganegara + anak lahir di malaysia = anak warganegara
2. bapa asing + emak warganegara + anak lahir di malaysia = anak warganegara
3. bapa warganegara + emak asing + anak lahir di malaysia = anak warganegara
4. bapa penduduk tetap + emak warganegara + anak lahir di malaysia = anak warganegara
5. bapa warganegara + emak penduduk tetap + anak lahir di malaysia = anak warganegara
6. bapa penduduk tetap + emak penduduk tetap + anak lahir di malaysia = anak warganegara
7. bapa penduduk tetap + emak asing + anak lahir di malaysia = anak warganegara
8. bapa asing + emak penduduk tetap + anak lahir di malaysia = anak warganegara
7. bapa asing + emak asing + anak lahir di malaysia = anak warganegara
8. bapa asing + emak asing + anak lahir bukan di malaysia = Bukan warganegara!!!

guess what...yang menjadikan seseorang anak warganegara adalah disebabkan mereka LAHIR DI MALAYSIA dan ada SURAT BERANAK LAHIR DI MALAYSIA...

itu yang dimaklumkan kepada saya....dan sekiranya kanak-kanak jalanan ini lahir di malaysia...dan mempunyai surat beranak malaysia...maka automatik...mereka ini adalah warganegara....Malangnya....RAMAI YANG TIDAK TAHU AKAN HAL INI....sebar-sebarkanlah....

yang menjadi masalah adalah...bilamana mereka pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara...mereka mempunyai self esteem yang terlalu rendah....bila kena sergah sikit....terus jadi kecik....maka sebenarnya...diri mereka sendiri yang menafikan hak mereka....

ini ramai terjadi di kalangan bau bau bacang keluarga saya....abang warganegara....adik bukan...pastu nombor 3 warganegara...nombor 4 bukan...

mereka kata...kalau pergi ke JPN...macam2 alasan diberikan....

tapi pelik....bila SAYA DAN BAPA SAYA PERGI....semua LANCAR...dan TIADA MASALAH....mungkin mereka perlu menjadi sedikit berani untuk bersoal jawab....karakter berani sudah mula hilang di kalangan orang2 suluk sekarang...

saya masih teringat masa saya pergi imigresen dan rumah merah....kes yang ambil masa 3 bulan belum tentu settle...hanya memerlukan kurang 3 jam untuk saya settle....

ayah saya pula....menyelesaikan kes yang ambil masa 3 tahun tak settle-settle...diselesaikan hanya kurang dari 3 minggu....

kadang2 kita perlu tahu HAK KITA....

kadang2 Dasar Kerajaan Sudah BETUL...malangnya...ada sesetengah orang2 kerajaan tidak menyampaikan aspirasi Kerajaan dengan melakukan BIROKRASI....dan buat2 tak tahu konon...kena oleh saya dan ayah saya....hah tunggu laaa....

p/s baru2 ini...saya pergi hospital kerajaan....mereka tidak menjalankan tugasan dengan baik...saya cukup tak puas hati....mereka umpama lepas tangan....sekali keluar ayat ini dari mulut saya....'SAYA NAK BUAT KOMPLEN....saya nak TAHU PROSEDURNYA'.....tup tup...tak sampai 5 minit....mereka semua berubah menjadi MALAIKAT....melayan saya seperti KELAS PERTAMA...walaupun saya cuma 3rd class....
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby Ilmi_arishta » Mon Oct 12, 2009 9:41 am

Saya amat tertarik dengan apa yang dijelaskan oleh CP tentang prosedur kewarganegaraan di malaysia ni. Tapi saya agak keliru juga kalau ia melibatkan imigresen sabah sebab kita masih mempunyai hak menentukan status seseorang walaupun alasan kelahiran diberikan. Kalau layak warganegara tetap akan menjadi warganegara, tapi apa yang kita nampak sekarang kelayakan itu bukan 100% akan dapat sebab ada beberapa kriteria yang perlu dipenuhi. Itu yang saya dengar. Menurut sahabat saya, paling kurang untuk dapat kelayakan penduduk tetap sekurang-kurangnya kena fasih bahasa tempatan. Apa lagi mahu dapat kewarganegaraan, tentu lagi susah. Surat beranak ibu-bapa juga memainkan peranan penting, selebihnya ialah bukti-bukti telah menetap lama dinegera ini dan tidak pernah kembali ke kampung asal. Ini mungkin sukar sebab untuk naik haji pun bangsa suluk sanggup balik ke filipina untuk menggunakan kuota di sana. Tapi ada rakan saya mengatakan, walaupun diorang guna kuota filipina, tapi di tanah suci diorang kena respect sebab tahu berbahasa melayu sebab orang malaysia kena hargai di sana.

Kalau berkenaan keturunan yang dikaitkan dengan hak terhadap sabah, itu kita boleh rujuk kepada Sultan yang pertama sekali memerintah di kepulauan ini iaitu pemerintah barunai Awang Alak Betatar atau Muhamad Shah. Asal-usul keturunan sultan-sultan di sabah ni adalah daripada beliau setelah berjaya mengembangkan agama islam di kepulauan ini. Kalau menurut rekod penduduk asli di sabah ni, islamnya bangsa disabah adalah lebih awal daripada bangsa sulu tausug atau suluk nya urang barunai. Sebab nakhoda bolkiah/ragam telah menakluk kerajaan Sulu pada abad ke - 15 dan membawa ajaran islam kesana. Salah satu bukti tinggalan kerajaan barunai ialah bandar manilad/manila dan keturunan sultan barunai adalah dominan kerana pada masa itu sultan sulu mengahwinkan anak perempuannya dengan adik bungsu sultan barunai. Ini kerana sultan sulu tiada waris lelaki. Itu rekod di sabah dan maklumat ini kami simpan turun-temurun. Berkenaan hak sultan sulu itu sebenarnya masih boleh dipertikaikan sebab kesultanan barunai/brunei masih wujud dan penyerahan oleh sultan muhyiddin sebenar tidak sah dek kehadiran keturunan asal Awang Alak Betatar di tanah besar ni dan ada perjanjian dengan keturunan awang alak betatar di barunai. Tanah besar ialah sabah dan pada masa itu, sultan muhyiddin membelakangkan hak patuan-patuan beliau di tanah besar ini. Tapi apa yang penting, semasa sultanate of sulu heirs menuntut pada 1930-an, di makamah tinggi Jesselton, apa yang mereka tuntut hanya dua buah pulau yang berdekatan dengan kerajaan sulu dan bukan borneo utara. Dan tuntutan mereka telah dipenuhi. Cuma apabila timbul penubuhan malaysia, maka tuntutan tersebut dipanjangkan ke tanah besar ini (sabah). Sebenarnya, bukan pampasan yang dibayar kepada waris sultan sulu sebenar tetapi saguhati yang mana kerajaan berhak untuk memindanya pada bila-bila masa. So, bila sabah masuk malaysia sepatutnya hak tersebut digunakan untuk meneruskan pentadbiran rakyat di sabah ini, tetapi malangnya pemimpin utama pada masa itu Allahyarhan Tun Datu Mustapha Datu Harun tersepit kerana beliau pernah termakan jasa keluarga sultan sulu iaitu sebagai anak angkat sultan sulu. Jadi benda tersebut diteruskan tanpa pengetahuan rakyat. Tapi zaman telah berubah, kesultanan sulu pun sudah berakhir yang sebenarnya seketurunan dengan barunai. Jadi tiada apa-apa yang perlu dirisaukan sebab Sabah tetap sebahagian daripada Malaysia. Malaysia boleh, satu malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Wallahu'alam bissawab.
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby ulatsoket » Mon Oct 12, 2009 9:58 am

Oh so ka...baru saya tau siapa awang anak betatar. Saya ingat kedutaan mana pula di jalan ampang tu...kalah rumah duta lain2 negara....well itu saja dah menunjukkan siapa sultan sabah yg sebenar. Brunai, not suluk. jangan x ambil pot urg2 sabah. Saya pun baru tau ni.
"It is always preferable to remain silent and appear stupid than to speak up and remove all doubt." Mark Twain
Erm..sekarang saya dah tau kenapa saya perlu menyenyapkan diri..kuikuikui
User avatar
ulatsoket
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1075
Joined: Wed Aug 12, 2009 10:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Postby captain planet » Mon Oct 12, 2009 1:32 pm

itu cukup senang...kita kena rujuk kepada kajian sejarah MUZIUM BRUNAI....dan ketua pengarah Muzium Brunai Yang Berhormat Dato' Pehin telah sedia memberikan kerjasama kepada orang yang sepatutnya...dan kajian yang dijalankan oleh Professor Cesar Adib Majul, Professor Mangubat menjadi rujukan termasuk Buku Kertagama yang menjadi catatan bagi sejarah indonesia....termasuk kajian2 orang2 yang begitu mengkaji mendalam terhadap sejarah....

tentang asal usul islam lebih awal ke brunai....kemudian sulu...itu benar...tadi yang datang itu adalah golongan ahlul bait...yang mengislamkan di brunai adalah ahlul bait...kemudian....golongan ahlul bait yang pernah pergi ke brunai...mengislamkan di sulu pula...

tetapi tentang 'penaklukkan' yang diceritakan...maka perlunya kita merujuk kepada Buku Adib Majul...'penaklukan itu' tidak wujud...dan ini sendiri telah diakui oleh Muzium Brunai...yang berlaku adalah pengislaman keatas suku-suku kaum suluk pada masa itu...yang dilakukan...TANPA PENAKLUKAN...sebab ahlul bait yang bertanggungjawab pada masa itu melaksanakan tradisi selama ini...PENGISLAMAN TANPA PENAKLUKAN...terutama kepada suku kaum buranun...sehingga wujudnya adat istiadat yang turun temurun dilakukan oleh suku kaum buranun...iaitu KADJA....bagi mengingati peristiwa perjanjian mereka dengan MOHADUM....(ini sebut saja kepada golongan tua buranun...mereka akan maklum tentang hal ini)

apa yang jadi adalah...Golongan Ahlul Bait berkahwin dengan puteri raja di brunai...dan beliau diangkat menjadi Sultan....dan kes yang sama berlaku di Sulu...Golongan Ahlul Bait berkahwin dengan puteri raja di sulu...dan beliau diangkat menjadi Sultan....sebab itu saya jelaskan...HAKIKATNYA...mereka asal usulnya adalah SEPUPU...dari rumpun yang sama...iaitu AHLUL BAIT...

kemudian....berlaku seingat saya...sekali lagi perkahwinan diantara keluarga sultan sulu dan sultan brunai...ini menunjukkan mereka saling mengiktiraf antara satu sama lain...

berkenaan awang alak betatar...kenapa....selama sultan sultan brunai memerintah yang diwarisi daripada Ahlul Bait.... sehinggalah Baginda Sultan Muhyiddin memerintah...sehinggalah sekarang Sultan Bolkiah memerintah...'keluarga awang alak betatar itu'...tidak pernah berperang untuk 'menawan semula kerajaan mereka???'...jika ada perjanjian...sampai bila????

kenapa semasa british melakukan perjanjian bersama brunai dan sulu....tiada statement tentang awang alak betatar itu???...dan paling best....jika ada perjanjian sedemikian...sepatutnya Dato Pehin ketua pengarah muzium brunai memaklumkan kepada sesiapa yang berkenaan....

antara pengiktirafan Sultan Brunai terhadap sulu dan kerajaan sambas adalah dengan wujudnya 'PULAU JANGGI'...dan quezon turut tahu berkenaan cerita itu....PULAU JANGGI telah dibahagi kepada 3 bahagian utama....tengah dipegang oleh Sultan Brunai, 2 lagi diberikan kepada kerajaan sambas dan kerajaan sulu....dan ARTIFAK INILAH yang dipegang oleh Datu Raja Bongsu II Datu ali Aman Bin Datu Aliuddin...dan dibawah Jagaan MUZIUM Brunai....

tentang heirs of sulu yang pernah menuntut...saya pun sudah huraikan secara panjang lebar....dan saya nyatakan...mereka cumalah 'heirs'....bukan HEIRS AND SUCCESSOR seperti yang dikehendaki dalam surat perjanjian jamalul azam II.....langsung terbatal....

jika saguhati....kenapa...sampai bila2 masa...sehinggalah sekarang....'KERAJAAN TIDAK MEMINDANYA???'...something to remember yaaa....

tentang Tun Datu Mustapha sebagai anak angkat sultan sulu...sultan yang mana???sebab yang sebenarnya diiktiraf Sultan oleh Rumah Bicara...sehingga kali terakhir adalah Sultan Jamalul Azam II yang telah mati diracun...selepas itu....amilbangsa...dan yang mengaku dari keturunan jamalul azam II semuanya terbatal....

dan jika pihak tuan sekalian pergi ke muzium brunai....maka tuan2 akan lebih mengetahui...beliau...Tun Datu Mustapha...dari susur galur yang mana....saya saja tanak bagitau yang ini...sebab jika saya bagitau...ada orang yang akan memanipulasikan ayat saya....

jadi maksud saya adalah...jika tuan2 ingin menyebut tentang kerajaan berunai...pihak tuan kenalah pergi ke brunai untuk buat kajian....kalau pihak tuan menyebut tentang kerajaan sulu...pihak tuan perlu berhubung kepada sulu...

bukan mengikut rekod sabah...bahawa berunai sebenarnya diperintah oleh dot dot dot...mana lagi benar....Sejarah Brunai di Muzium Brunai atau sejarah Brunai di Muzium sabah???

mana lagi benar???Pengislaman sulu yang dibuat kajiannya di sabah...atau pengislaman sulu yang kajiannya dibuat di sulu sendiri???

fikir fikirkanlah ye...

persoalan ini terlalu dalam untuk dikupas....kenapa Queen menghantar wakil beliau iaitu Mr Stacy untuk berjumpa dengan Sultan Bantilan Muizzuddin II Bin Datu Wasik beberapa tahun lepas???....

kenapa Sultan Bantilan Muizzuddin II pernah ada dinner dengan Gloria Macapagal Arroyo dan Sultan Brunai di meja yang sama???

sebab itu statement saya....Prof Nur Misuari adalah MUSUH FILIPINA....tetapi kenapa...Selepas Sultan Bantilan Muizzuddin timbul...FILIPINA membenarkan Prof Nur Misuari Keluar Penjara...dan Memimpin MNLF untuk melawan filipina???

are u with me????

kadang2 kita perlu 'ke sana' untuk menilai situasi sebenar....

dan statement di atas...

kenapa kalo orang yang tiada IC, tiada Passport, atau yang mengaku filipino....DIHANTAR KE FILIPIN...tetapi sesiapa yang membawa Surat Beranak UTC yang ditanda tangan oleh Datu Ladjamura @ Datu Uda Bin Datu Wasik iaitu Sultan Bantilan Muizzuddin II dari BUANSA SULU tidak dikacau oleh 'PENYENGAT PUTEH' dan 'PENYENGAT BIRU'...???malahan mereka akan dilepaskan dan bebas....

dan bukan saja mereka....TENTERA LAUT FILIPINA...TENTERA DARAT FILIPINA...Polis2 FILIPINA...jika ada orang menunjukkan Surat Lahir ini...Mereka tidak berani buat apa2 keatas orang tersebut...Malahan MEJAR POLIS DI BUANSA sendiri...melepaskan mereka dan Meminta maaf....dan merendah diri yang teramat sangat...moga2...mereka tidak melaporkannya ke mahkamah.....

mungkin apa yang saya tulis ini sudah terlalu dalam sangat....saya mohon untuk berundur diri....

sekian terima kasih....

p/s bangga menjadi rakyat malaysia...
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,018.88
Location: Kuala Lumpur KL

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Bajau & Other Races

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 1 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.