Asal Usul Kaum Suluk / Tausug

Bincang tentang bahasa & kebudayaan kaum Bajau, Suluk, Lundayeh, Cocos dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: SETUJU ATAU TIDAK!!

Postby bushido » Mon Mar 10, 2008 8:31 pm

tayar_botak wrote:
mr.alpha wrote:
tayar_botak wrote:
Tukang_Kasut wrote:kita mesti tahu..prior to 1963 sabah has no sovereignty..until pembentukan malaysia..n those ppl telah lama d sini..ada yg menetap di sini long before 1963..ada yg mmg blk mindanao sementara sbb faktor geografi yg dekat..ulang alik..

apa alasan apabila ada org dusun yg x pernah mendaftar sehingga baru2 ini atas alasan jauh n x tahu..maksudnya, kdg2 org tidak mendaftar sbb oleh faktor ambil lewa..org suluk n bugis mcm tu jg..ada diantara mereka yg cume mendaftar sehingga tahun 70an n 80an (walaupun telah tinggal sebelum 50an 60an) sebab baru mereka tahu pentingya utk mendaftar..

jadi status mereka sbg anak negeri tidak perlu menjadi persoalan..kita mesti tanya..apabila mat salleh berjuang menentang british..beliau x di lihat sbg pendatang..tetapi sebagai saudara yg sama berjuang...mana bangsa lain yg mengaku cintakan negeri sabah ketika ada bangsa lain yg menggadai nyawa berjuang???

kenapa mesti menunggu bangsa pendatang (versi kamu) spt tun mustapha utk mencapai kemerdekaan? dan tun fuad (org australia)...
<------sukung buss.....pintar anak ani...


Alamak tayar butak, kau sekampung sama encik_ikan dan kabunallan kah? lama betul dia urang tidak kenampakan sini. mesti kamu barsapupu-sapupu bah ini kan.

teda lah...sia sepupu TUN MAHathir...ko tidak percaya cuba ko call TUN..


jadi kalau ko sepupu Tun, kamu rasa kamu ada kekebalan?
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Advertisement

Re: SETUJU ATAU TIDAK!!

Postby mr.alpha » Mon Mar 10, 2008 8:36 pm

bushido wrote:
tayar_botak wrote:
mr.alpha wrote:
tayar_botak wrote:
Tukang_Kasut wrote:kita mesti tahu..prior to 1963 sabah has no sovereignty..until pembentukan malaysia..n those ppl telah lama d sini..ada yg menetap di sini long before 1963..ada yg mmg blk mindanao sementara sbb faktor geografi yg dekat..ulang alik..

apa alasan apabila ada org dusun yg x pernah mendaftar sehingga baru2 ini atas alasan jauh n x tahu..maksudnya, kdg2 org tidak mendaftar sbb oleh faktor ambil lewa..org suluk n bugis mcm tu jg..ada diantara mereka yg cume mendaftar sehingga tahun 70an n 80an (walaupun telah tinggal sebelum 50an 60an) sebab baru mereka tahu pentingya utk mendaftar..

jadi status mereka sbg anak negeri tidak perlu menjadi persoalan..kita mesti tanya..apabila mat salleh berjuang menentang british..beliau x di lihat sbg pendatang..tetapi sebagai saudara yg sama berjuang...mana bangsa lain yg mengaku cintakan negeri sabah ketika ada bangsa lain yg menggadai nyawa berjuang???

kenapa mesti menunggu bangsa pendatang (versi kamu) spt tun mustapha utk mencapai kemerdekaan? dan tun fuad (org australia)...
<------sukung buss.....pintar anak ani...


Alamak tayar butak, kau sekampung sama encik_ikan dan kabunallan kah? lama betul dia urang tidak kenampakan sini. mesti kamu barsapupu-sapupu bah ini kan.

teda lah...sia sepupu TUN MAHathir...ko tidak percaya cuba ko call TUN..


jadi kalau ko sepupu Tun, kamu rasa kamu ada kekebalan?


Tompinai Bush..tiada apa lah bah itu saya bergurau saja sama si tayar_botak, dia pun saja bergurau saja bah itu.
User avatar
mr.alpha
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 359
Joined: Thu Feb 21, 2008 4:22 pm
Credit in hand: 0.00

Postby bushido » Mon Mar 10, 2008 8:40 pm

oh yakah..he he sory mungkin saya sensitif.. maklumlah kalau sebut dr m, memang saya tak suka...he he
tq tobpinai Alpha...
aku ni kadang2 ndak perasan..mungkin saya perlu belajar cara berkawan ni... sorry semua. tq
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby Ishahm » Tue Mar 11, 2008 2:44 pm

Pa sudah kesudahan cerita thread ni?? :roll:

Kabunallan, Encik_Ikan.. Buli kmu kasi aku ref/info ka, di mana buli baca buku pasal asal usul Tausug ni??
Ishahm
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 11, 2008 10:23 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sandakan

Postby tayar_botak » Wed Mar 12, 2008 11:15 am

bushido wrote:oh yakah..he he sory mungkin saya sensitif.. maklumlah kalau sebut dr m, memang saya tak suka...he he
tq tobpinai Alpha...
aku ni kadang2 ndak perasan..mungkin saya perlu belajar cara berkawan ni... sorry semua. tq


bus...napa ko alergy dangar DR m..hehehe :lol:
User avatar
tayar_botak
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 147
Joined: Wed Jan 30, 2008 4:30 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Postby mariagirgis » Mon Apr 14, 2008 11:01 pm

kabunalan, ikan, tukang kasut.. respek kebolehan anda berforum dan berfikir.

Sekiranya anda masih berforum di sini, saya ingin bertanya tentang keturunan org Sulu di china iaitu di sebuah perkampungan di dezhou. Apakah anda ada rujukan tentang mereka? Kerana dari apa yg saya baca dari Annals of Ming Dynasty ada merekodkan tentang seorg sultan dari sulu yg bernama Sultan Paduka Pahala yg berkunjung ke china, baginda sakit meninggal dunia dan di makamkan di Shandong oleh emperor Yong Le. Ada tak sumber dari org sulu tentang ini?
mariagirgis
 
Posts: 8
Joined: Mon Apr 14, 2008 9:49 pm
Credit in hand: 0.00

Postby malasasug » Tue May 13, 2008 12:49 am

malasasug
 
Posts: 21
Joined: Tue May 13, 2008 12:30 am
Credit in hand: 0.00

Postby SilverGold » Tue May 27, 2008 5:42 pm

tiada sambungan lagi ka ini episod?
User avatar
SilverGold
 
Posts: 15
Joined: Fri May 23, 2008 6:34 pm
Credit in hand: 0.00

Postby mylandbelowthewind » Sat Jun 07, 2008 11:17 pm

Saya baca hampir semua post dalam thread asal usul suluk ni .... satu benda yang buat saya tak faham dan meragui integritinya adalah bushido.

No offense brother bushido tapi saya tak tahan dengan percanggahan yang ada dalam diri mu. kamu kata kamu tidak percaya orang2 yg menulis sejarah walaupun penulis2 ini menhabiskan masa bertahun tahun membuat kajian. tapi kamu percaya dengan "sejarah lisan" nenek moyang mu.

kamu kata sejarah boleh diubah. jikalau sejarah boleh berubah walaupun dengan kajian yang bertahun tahun itu, apa kurangnya sejarah yang diturunkan secara lisan? lagilah tidak boleh diguna pakai.

jadi sekarang dengan hujah2 yang panjang, kamu mempertikaikan sejarah dengan menggunakan hujah2 "sejarah lisan" mu, yang sudah pasti amat diragui tahap ketulinannya.

pendek kata kamu mempertikaikan sesuatu yang berasas dengan hujah yang tak berasas. nampak sangat yang kamu ni sorry to say ... berfikiran sempit.

History is written by the victor.

siapa pernah main permainan cerita yang, seorang akan diberi satu cerita dan dia akan menceritakan benda yang sama (exactly word for word) kepada orang kedua dan org kedua akan ceritakan kepada orang ketiga dan seterusnya kepada beberapa orang .... akhir sekali bila disiasat, cerita orang yang terakhir itu amat jauh dan kadang kala langsung tidak sama dengan cerita yang asal yang di ceritakan kepada orang yang pertama.

that is what you call a "sejarah lisan"

and you calling the people who do their homework as unreliable? gagal ko ni.

as for this thread .... orang suluk (bukan PTI atau pendatang) memang layak jadi peribumi Sabah .. kerana mereka memang suda menetap di sabah sejak beratus tahun sebelum merdeka lagi. cuma orang suluk tempatan tidak mudah dikenali sebagai orang suluk kerana mereka memang sudah berasimilasi dengan orang tempatan dan tiada siapa dapat menyangka mereka orang suluk dan ada di antara mereka tidak pandai cakap suluk. so please, kepada yang menganggap semua orang suluk tu PTI, ... go for DNA test ... silap2 kamu tu pun ada darah suluk kerana orang suluk amat mudah berasimilasi dengan bangsa lain ... sebab tu ada orang suluk mcm muka cina, muka mcm india, pakistan, bugis .. dan muka timor pun ada.

just my 2 cents

p/s: Tenom Pangi, bila dengar nama tempat ini, saya teringat dengan perkataan "tanum panggi" bermakna "tanam ubi" dalam bahasa suluk.
User avatar
mylandbelowthewind
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 692
Joined: Sat Jun 07, 2008 12:43 am
Credit in hand: 39.82

Postby bushido » Sun Jun 08, 2008 4:28 pm

mylandbelowthewind wrote:Saya baca hampir semua post dalam thread asal usul suluk ni .... satu benda yang buat saya tak faham dan meragui integritinya adalah bushido.

No offense brother bushido tapi saya tak tahan dengan percanggahan yang ada dalam diri mu. kamu kata kamu tidak percaya orang2 yg menulis sejarah walaupun penulis2 ini menhabiskan masa bertahun tahun membuat kajian. tapi kamu percaya dengan "sejarah lisan" nenek moyang mu.

kamu kata sejarah boleh diubah. jikalau sejarah boleh berubah walaupun dengan kajian yang bertahun tahun itu, apa kurangnya sejarah yang diturunkan secara lisan? lagilah tidak boleh diguna pakai.

jadi sekarang dengan hujah2 yang panjang, kamu mempertikaikan sejarah dengan menggunakan hujah2 "sejarah lisan" mu, yang sudah pasti amat diragui tahap ketulinannya.

pendek kata kamu mempertikaikan sesuatu yang berasas dengan hujah yang tak berasas. nampak sangat yang kamu ni sorry to say ... berfikiran sempit.

History is written by the victor.

siapa pernah main permainan cerita yang, seorang akan diberi satu cerita dan dia akan menceritakan benda yang sama (exactly word for word) kepada orang kedua dan org kedua akan ceritakan kepada orang ketiga dan seterusnya kepada beberapa orang .... akhir sekali bila disiasat, cerita orang yang terakhir itu amat jauh dan kadang kala langsung tidak sama dengan cerita yang asal yang di ceritakan kepada orang yang pertama.

that is what you call a "sejarah lisan"

and you calling the people who do their homework as unreliable? gagal ko ni.

as for this thread .... orang suluk (bukan PTI atau pendatang) memang layak jadi peribumi Sabah .. kerana mereka memang suda menetap di sabah sejak beratus tahun sebelum merdeka lagi. cuma orang suluk tempatan tidak mudah dikenali sebagai orang suluk kerana mereka memang sudah berasimilasi dengan orang tempatan dan tiada siapa dapat menyangka mereka orang suluk dan ada di antara mereka tidak pandai cakap suluk. so please, kepada yang menganggap semua orang suluk tu PTI, ... go for DNA test ... silap2 kamu tu pun ada darah suluk kerana orang suluk amat mudah berasimilasi dengan bangsa lain ... sebab tu ada orang suluk mcm muka cina, muka mcm india, pakistan, bugis .. dan muka timor pun ada.

just my 2 cents

p/s: Tenom Pangi, bila dengar nama tempat ini, saya teringat dengan perkataan "tanum panggi" bermakna "tanam ubi" dalam bahasa suluk.


sila buktikan bagaimana sulu memerintah bangsa Momogun? saya terima sejarah yg mempunyai bukti pemerintahan dan penjajahannya?

sejarah yg di tulis pun tidak ada bukti pemerintahan terhadap bangsa kami.

ya... memang ada manusia yg sanggup habiskan masa hidupnya menulis sejarah utk menyokong idea pemerintahan bangsa sulu terhadap bangsa kami?

namun bangsa kami tak pernah di jajah dan di perintah sesiapa. bangsa kami sendiri yg tentukan siapa pemimpin kami sejak dahulu sehinggalah pihak british adalah satu-satunya kuasa yg benar2 layak di katakan sebagai penjajah dan pemerintah bangsa momogun.

sila nyatakan bukti penjajahan dan campurtangan suluk dalam segala pentadbiran kesukuan kami di utara borneo?

sekalipun penulis sejarah yg terdahulu cuba mempromosikan kehebatan dan kedaulatan Sulu dan pada masa sama sejarah tersebut membuatkan seolah-olah bangsa kami macam kerbau di cucuk hidung dan hanya mengangkang di terhadap kekuasan sulu namun itu hanyalah satu penulisan yang basi, ketahuilah bahawa kami tidak pernah di jajah sulu dan tidak ada buktikan kerana itu memang tak pernah terjadi.

Apa jenis pelaburan dan sistem kemasyarakatan yang kesultanan sulu tinggalkan dalam bangsa kami? cara membuat rumah panjang? cara membuat ladang? mencipta adat bangsa kami? mencipta agama labus bangsa kami? mencipta sistem kepercayaan tani kami?

apa jenis sistem tinggalan sulu pada masyarakat kami? cara tanam padi bukit? cara membuat lesung padi? cara menenun kain? cara menternak kerbau, babi dan sebagainya?

tiada apa-apa sistem yang pernah di ajarkan oleh sulu dalam bangsa KDM. kami tak pernah di jajah dan di perintah. Semua kemahiran dalam bangsa kami adalah lahir dari sistem kesukuan kami sendiri... bukannya di sumbangkan oleh kesultanan sulu dalam bentuk penjajahan dan pemerintahan kepada bangsa kami.

kamu cakap orang habiskan masa utk mengkaji.. saya pun boleh habiskan masa saya sepanjang hayat utk menolak kajian penjajahan yg hanya berlaku atas kertas tersebut.
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby bushido » Mon Jun 09, 2008 9:19 am

Dan jangan campur baurkan ttg kehadiran suluk di sabah sebelum british sampai, selepas british sampai dan selepas sabah merdeka di dalam malaysia. 3 hal ini mempunyai kronologi sendiri yang memang kami sebagai peribumi di sabah ini tahu hakikatnya.

Kamu tahukah apa itu PENJAJAHAN oleh sebuah KERAJAAN?

Rakyat yang dijajah kehilangan hak memilih pemimpin yang diingininya. Rakyat atau bangsa yang di jajah di campur tangani hal-ehwal mereka dalam adat masyarakat, menguruskan adat-adat bangsa mereka dan budayanya dari segi agama, corak kemasyarakatan, seni bina budaya dan sebagainya. Manakala Penjajahnya berhak menentukan nasib siapapun di dalam bangsa yg di jajah dan di perintahnya dan dijajahnya!

Apa kes dengan bangsa sulu dan bangsa momogun? sila terangkan semua ceritanya. jangan buat pemerintahan atas kertas dan tak tahu apa-apapun ttg bangsa yg di jajah. tiada catatan ttg pemerintahan dalam bangsa momogun oleh sulu. sulu sendiri tak ada tulisan ttg corak pemerintahan mereka dalam bangsa momogun, sulu sendiri tiada pernah kenakan cukai dan pelbagai campur tangan kepada bangsa kami malah tiada seinci pun tanah momogun yang tidak mendatangkan perang pada zaman dulu apabila di usik oleh sulu mahupun brunei. 2 kaki dalamnya tanah yg di gali oleh orang asing di tanah momogun itu sudah merupakan permulaan perang. sesiapa saja yg menggali tanah 2 kaki dalamnya di tanah momogun akan di pancung leher ini adalah hukum tanah Momogun dan hanya british yg mampu berkompromi dan akhirnya menghapuskan hukum itu namun british sendiri mengalah dengan meninggalkan Kudat dan berpindah ke Sandakan.

Dalam sejarah hanya Momogun Rungus dan Murut yang memberikan penentangan yang paling sengit dalam sejarah penjajahan british di sabah dan dalam semuanya itu pihak sulu cuba membolot semua penentangan terhadap penjajah atas nama Sulu. ini memang tidak adil dan satu pembohongan. pengkaji sejarah bersikap pilih kasih dalam menulis sejarah dan cuba utk hanya memfokuskan kepada kekuasaan sulu.

Penjajahan itu sendiri dalam definisinya adalah pendudukan oleh suatu negara / pemerintahan dengan menggunakan kekuatan bersenjata terhadap negara lainnya yang dijajahnya, akibatnya yang disebut penjajahan itu harus ada faktor kekuatan bersenjata oleh suatu negara asing, dan yang didudukinya juga harus merupakan suatu negara / pemerintahan, namun kes di Tanah Momogun ini ialah jangankan MENDUDUKI naik DARAT pun tak mampu… Nak menentukan siapa pemimpin dalam KESUKUAN MOMOGUN pun tak ada hak baik Sulu mahupun Brunei. Sultan mana satu diantara Sulu dan Brunei ini yang pernah menundukkan Galzaman Momogun? Siapa yg pernah menawan mana-mana Kubu Pesisir pantai Momogun? Tulang-tulang mereka bersemadi di lautan di laut cina selatan dan teluk marudu. Apakah itu satu penjajahan dan bukti ketuanan mereka? Itu semua karut. Penipuan sejarah dan manipulasi ke atas Momogun yang belum tahu persuratan pada zaman itu. Bangsa yg tak tahu persuratan bukan bermakna bangsa yg tak tahu mempertahankan bangsa.
Last edited by bushido on Mon Jun 09, 2008 9:58 am, edited 1 time in total.
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby airbus320 » Mon Jun 09, 2008 9:51 am

There is fact, and there is fiction. There is truth's and half-truth's. And then there is bullshit (i.e. fiction) where fantasy stories are made up.

Its up to you, as an individual to make a decision to believe or not believe what you see, read or hear...because knowledge is power and that knowledge can make you a better person and also someone who thinks outside the box.
User avatar
airbus320
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4681
Joined: Tue Mar 01, 2005 8:21 pm
Credit in hand: 0.00

Postby bushido » Mon Jun 09, 2008 12:03 pm

Kita perlu perhitungkan kembali segala tulisan2 lepas yang seolah2 tidak memberikan nilai kepada bangsa peribumi sabah. penulisan sejarah yang hanya menuliskan pihaknya sahaja tanpa memikirkan keadaan yg berlaku sebenarnya.

sebagai contoh Syarif Osman bukanlah seorang pemimpin, bukan juga penguasa yg menetapkan undang2 di teluk marudu.. dia hanyala seorang ketua lanun yg menyerang penduduk tempatan termasuk brunei pun di serangnya. Telah berlawan dengan Aki Kolobon di mana pihak pedagang brunei mengadu akan gangguan yg di lakukan oleh sarif osman.

dgn tanpa mengkaji keseluruhan latar belakang sarif osman yg begitu tidak ada apapun sumbangan kepada penduduk teluk marudu dgn menggelarkannya sebagai pahlawan konon... apakah penulis ttg itu telah habiskan hayatnya utk menulis sejarah yg benar atau menulis sejarah yg palsu? Itu tak berbaloi... penulis sembarang saja mengagungkan ketokohan seorang ketua lanun
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby mylandbelowthewind » Sun Jun 15, 2008 9:35 am

bushido wrote:
ya... memang ada manusia yg sanggup habiskan masa hidupnya menulis sejarah utk menyokong idea pemerintahan bangsa sulu terhadap bangsa kami?


bila ko ckp begini seolah-olah ko ni ada issue dengan orang2 suluk.... mungkin ko suda lupa tapi bukan bangsa kau saja yang ada di sabah ni... bangsa lain pun ada. bila ko ckp begini seolah2 its you guys against them. you narrowed it down to them against us.

manusia yang menulis sejarah yang kau tolak bulat2 itu adalah golongan pengkaji sejarah dan yang PALING PENTING SEKALI mereka bukan orang Suluk. apa untungnya mereka menghabiskan hidup mereka menyokong idea pemerintahan suluk? mereka bukan orang suluk. Owh mungkinkah mereka menyokong idea tu atas dasar bukti yang mereka perolehi dan bukan dari sejarah lisan?


bushido wrote:Kamu tahukah apa itu PENJAJAHAN oleh sebuah KERAJAAN?

Rakyat yang dijajah kehilangan hak memilih pemimpin yang diingininya. Rakyat atau bangsa yang di jajah di campur tangani hal-ehwal mereka dalam adat masyarakat, menguruskan adat-adat bangsa mereka dan budayanya dari segi agama, corak kemasyarakatan, seni bina budaya dan sebagainya. Manakala Penjajahnya berhak menentukan nasib siapapun di dalam bangsa yg di jajah dan di perintahnya dan dijajahnya!


Cuba ko baca post si airbus320 tu ... dia ckp "think outside the box" not "think that you are thinking outside the box" sistem pemerintahan ada banyak jenis ... bukan hanya penjajahan (jgn close minded bah bushido).

ya betul memang british layak dipanggil penjajah kerana mereka memang penjajah. tidak semestinya pemerintah itu mengambil segala hak yang ada daripada yang diperintah. beza orang kita dengan orang barat, kita menghormati adat dan tatasusila masing2. momogun pula jenis yang ... "lantak kau laa janji jgn ganggu adat aku suda" punya orang.

Cuba pikir betul2 Bushido ... apa beza 2 ayat di bawah ...

"di bawah jajahan"
"di bawah pemerintahan"

bushido wrote:dgn tanpa mengkaji keseluruhan latar belakang sarif osman yg begitu tidak ada apapun sumbangan kepada penduduk teluk marudu dgn menggelarkannya sebagai pahlawan konon... apakah penulis ttg itu telah habiskan hayatnya utk menulis sejarah yg benar atau menulis sejarah yg palsu? Itu tak berbaloi... penulis sembarang saja mengagungkan ketokohan seorang ketua lanun

apa bezanya dengan aki yang ko agung2kan tu yang sanggup mengorbankan orang kampungnya sendiri dengan alasan menentang penjajah? atau monsopiad yang diagung2kan tapi akhirnya mati di tangan orangnya sendiri kerana dia sendiri yang dahagakan darah dan sanggup memenggal kepala orgnya. tapi tgklah keagungan yang diberi sama dia ... sampai ada perkampungan budaya khas di bawah nama dia.

aku cadangkan ko sendiri tulis your own version of sejarah sabah. lepas tu kita tggu orang lain (yang mcm kau) menolak segala apa yang ko tulis dan mempertikaikan apa yang kau tulis sama seperti apa yang ko pertikaikan apa yang orang lain tulis. i know its confusing ... thats what you are :lol: confused

here's the thing bushido ... i can see that you are in self denial .... ko tidak sanggup bangsa kau diperintah oleh bangsa lain. i think i can understand that.... tapi bukannya bangsa kau sendiri ada kerajaan di sabah ni. kamu cuma ada ketua kampung sahaja. tiada satu sistem kerajaan berpusat. pendek kata ... kamu tidak layak dilantik sebagai pemerintah sabah. sebab itu pengkaji sejarah tidak meletakkan bangsa mu jadi pemerintah sabah.

dan if you ask me ..... aku tidak kisah siapa yang memerintah siapa. lantaklah diorg ... yang penting orang suluk memang ada hak peribumi si sabah. tiada siapa pun samada kadazan, dusun, murut, bajau, rungus atau apa bangsa sekalipun boleh meragut hak yang ada pada orang suluk. itulah tujuan thread ini sebenarnya ... bukan siapa yang memerintah sabah tapi siapa orang suluk.

arguement ko tu tidak sesuai dalam thread ni ... aku setuju dengan cadangan orang lain supaya ko buka thread lain.
User avatar
mylandbelowthewind
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 692
Joined: Sat Jun 07, 2008 12:43 am
Credit in hand: 39.82

Postby teapear » Sun Jun 15, 2008 10:13 am

aku memang nda nafikan memang kaum suluk ni banyak berjasa kepada sabah...


mereka ni sejak zaman british di sabah lagi mereka telah banyak membantu sabah..

salah satu contoh Mat Salleh berketurunan suluk paitan...

pastu diikuti zaman Tun Mustapha..

biarpun aku nda suka sedikit dgn berberapa perangai pti yg buat kacau..

tapi aku juga nda dapat nafikan kepentingan suluk kepada sabah sejak
zaman dulu...
teapear
 
Posts: 65
Joined: Thu Feb 07, 2008 10:43 am
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Bajau & Other Races

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.