Gambar-gambar suku kaum Cocos

Bincang tentang bahasa & kebudayaan kaum Bajau, Suluk, Lundayeh, Cocos dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby adam-6611 » Mon Aug 31, 2009 11:24 am

Saya ini sekarang sedang mengumpul gambar-gambar orang cocos, sama ada perkahwinan, majlis kondangan, guntingan dan sebagainya untuk dimuatkan ke dalam laman blog saya.
Saya berharap dapat mengumpulkan gambar-gambar yang banyak.
Saya mendapati bahawa informasi dan maklumat di internet pada masa ini tidak memadai untuk menggambarkan kehidupan orang Cocos.
1LAHAD DATU, 1SILAM, 1SABAH, 1MALAYSIA!...
http://adam941225.blogspot.com
http://adam-1silam.blogspot.com
http://1cocos.blogspot.com
adam-6611
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 137
Joined: Tue Feb 05, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 13.45
Location: Kota Kinabalu - Lahad Datu

Advertisement

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby esc » Mon Aug 31, 2009 11:44 am

adam-6611 wrote:Saya ini sekarang sedang mengumpul gambar-gambar orang cocos, sama ada perkahwinan, majlis kondangan, guntingan dan sebagainya untuk dimuatkan ke dalam laman blog saya.
Saya berharap dapat mengumpulkan gambar-gambar yang banyak.
Saya mendapati bahawa informasi dan maklumat di internet pada masa ini tidak memadai untuk menggambarkan kehidupan orang Cocos.


baguslah.. :thumbup1:
tapi sa rasa budaya cocos sama juga macam org melayu sebab mengikut cara islam,
cuma mgkn adat resam saja berbeza.

Image

Orang Cocos of Sabah

(Cocos Malay)

The Orang Cocos are originally from the Cocos (Keeling) Islands who settled this area in the 1950s. Along with them they brought their unique blend of scottish and malay desent.

The Orang Cocos of Sabah are mostly living in Lahad Datu, Kunak, Sandakan and in Tawau.

Orang Cocos now has a population of 4,000 in Sabah. (About 10 times larger than the population remaining in the Cocos Islands themselves) and with a home village of Kampung Cocos near Lahad Datu in Tawau Division in Sabah.

Their ancestors in Cocos Island worked in coconut plantations owned by the English. These early Cocoa Malay families shown a remarkable flair for adaptation. Elements of the English-Scottish traditions were absorbed into Cocos Malay cultural practices. Certain foods, dances and musical influences have a western flavour.

Image

Baju Kurung of the woman consists of a loose tunic (in which it refers to a long collarless shirt with a short neckline that is pinned together with a brooch) and is worn over a skirt or sarong.

The dance of Dansa or Nona Mansaya of Orang Cocos usually performed by 4 or more couples.

They wear an eclectic mix of ruffled tops and native sarongs while dancing to the beat of the rythmic drum & violin. The men wear the Songkok and leather shoes while the women wear the Kebayak with heels.


Map of Cocos Island

The Island where Orang Cocos originally from.
Image
Cocos (Keeling) Islands, is a territory of Australia. There are two atolls and twenty-seven coral islands in the group. The islands are located in the Indian Ocean, about one-half of the way from Australia to Sri Lanka.

Masyarakat Melayu Cocos merupakan satu kumpulan etnik minoriti yang tinggal di beberapa lokasi di Sabah. Antara lokasi penempatan mereka ialah di Lahad Datu, Kunak, Sandakan dan paling ramai di Tawau, Sabah. Masyarakat Cocos pada asalnya menetap di Kepulauan Cocos atau juga dikenali sebagai kepulauan Keeling yang kini merupakan sebahagian daripada Australia. Mereka juga telah mendapat status bumiputra oleh kerajaan persekutuan dan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan.



Kedatangan Masyarakat Melayu Cocos ke Sabah turut membawa bersama keunikan gandingan budaya Scotland dan Melayu dalam tarian Dansa. Dansa amat popular di kalangan Masyarakat Cocos. “Dansa” berasal daripada perkataan “dance” (menari) dalam bahasa Inggeris. Sejarah timbulnya tarian dansa ini bermula sebaik sahaja orang-orang dari Kepualaun Jawa dan juga orang-orang serantau Asia yang telah dibawa ke Kepulauan Cocos telah diperkenalkan tarian-tarian orang Inggeris dan Scottish dan telah diubahsuai mengikut keadaan semasa.



Dansa dipersembahkan pada majlis-majlis perkahwinan mahupun keramaian sebagai satu bentuk hiburan disamping dapat merapatkan hubungan di antara ahli masyarakat.
Image
User avatar
esc
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 171
Joined: Tue Aug 11, 2009 9:39 am
Credit in hand: 0.00
Location: North Kalimantan

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby adam-6611 » Sat Sep 05, 2009 11:53 pm

yang ini di copy terus dari www.etawau.com.my, kalau ada dalam kalangan forumer ne yg boleh memberikan pendapat sendiri, saya sangat mengalu-alukan...
1LAHAD DATU, 1SILAM, 1SABAH, 1MALAYSIA!...
http://adam941225.blogspot.com
http://adam-1silam.blogspot.com
http://1cocos.blogspot.com
adam-6611
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 137
Joined: Tue Feb 05, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 13.45
Location: Kota Kinabalu - Lahad Datu

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby encik kacang » Fri Oct 02, 2009 2:42 pm

jauhnya dorang tasasar... dari australia sampai sabah :slaugh:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby esc » Tue Oct 06, 2009 9:46 am

satsuma wrote:jauhnya dorang tasasar... dari australia sampai sabah :slaugh:


biasalah dulu punya org suka merantau dan mencari kehidupan baru..sampailah disabah.. :lol2:
Image
User avatar
esc
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 171
Joined: Tue Aug 11, 2009 9:39 am
Credit in hand: 0.00
Location: North Kalimantan

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby encik kacang » Tue Oct 06, 2009 11:08 am

esc wrote:
satsuma wrote:jauhnya dorang tasasar... dari australia sampai sabah :slaugh:


biasalah dulu punya org suka merantau dan mencari kehidupan baru..sampailah disabah.. :lol2:


kenapa dorang ndak mau jadi orang autralia???

mengkali ni dorang lari dari rumah gara2 merajuk sama kanggaro mengkali :hmmm:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby awang_samaun » Mon Oct 12, 2009 10:51 pm

satsuma wrote:
esc wrote:
satsuma wrote:jauhnya dorang tasasar... dari australia sampai sabah :slaugh:


biasalah dulu punya org suka merantau dan mencari kehidupan baru..sampailah disabah.. :lol2:


kenapa dorang ndak mau jadi orang autralia???

mengkali ni dorang lari dari rumah gara2 merajuk sama kanggaro mengkali :hmmm:


ada lg kah foto bini2 cocos yg lawa2.. hehe.. manatau buleh diurat.... :lovely:
User avatar
awang_samaun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 321
Joined: Mon Oct 12, 2009 9:23 pm
Credit in hand: 1.00
Bank: 0.56

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby Bukit_Padang_Roller » Mon Oct 12, 2009 10:56 pm

sa mau foto sumandak tidungggg :lol2:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 35,997.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby encik kacang » Mon Oct 12, 2009 11:24 pm

bah jan kamu tekejut ya.,. lupa saya mau kasitaw.,. yg tgh2 tu dulu pernah sebelah kelas dgn saya.,., baru saya perasan dia punya muka.,. :hmmm: :hmmm:
sebab dulu sia sekolah di balung so byk la cocos sana.,.,tapi setakat ni belum pernah sa tapikat sama cocos.,.

:hmmm: :hmmm:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby Bukit_Padang_Roller » Mon Oct 12, 2009 11:25 pm

satsuma wrote:bah jan kamu tekejut ya.,. lupa saya mau kasitaw.,. yg tgh2 tu dulu pernah sebelah kelas dgn saya.,., baru saya perasan dia punya muka.,. :hmmm: :hmmm:
sebab dulu sia sekolah di balung so byk la cocos sana.,.,tapi setakat ni belum pernah sa tapikat sama cocos.,.

:hmmm: :hmmm:


kesian ko skul d balung,,,mcm d ujung dunia laitu kn :slaugh:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 35,997.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby encik kacang » Mon Oct 12, 2009 11:28 pm

Bukit_Padang_Roller wrote:
kesian ko skul d balung,,,mcm d ujung dunia laitu kn :slaugh:


dulu la tapi saya waktu tue bawak motor.,., butul2 jauh macam ujung dunia kalau mau pigi bandar :slaugh: :slaugh:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby awang_samaun » Mon Oct 12, 2009 11:30 pm

Bukit_Padang_Roller wrote:
satsuma wrote:bah jan kamu tekejut ya.,. lupa saya mau kasitaw.,. yg tgh2 tu dulu pernah sebelah kelas dgn saya.,., baru saya perasan dia punya muka.,. :hmmm: :hmmm:
sebab dulu sia sekolah di balung so byk la cocos sana.,.,tapi setakat ni belum pernah sa tapikat sama cocos.,.

:hmmm: :hmmm:


kesian ko skul d balung,,,mcm d ujung dunia laitu kn :slaugh:


nya urg brunei mun "balung" atu artinya ubur2 anu bebisa.. mun takana belagau mama jua tu... tapi mun tampat "balung" tu di tawau... banyak kalapa sawit sana...
User avatar
awang_samaun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 321
Joined: Mon Oct 12, 2009 9:23 pm
Credit in hand: 1.00
Bank: 0.56

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby Bukit_Padang_Roller » Mon Oct 12, 2009 11:31 pm

satsuma wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:
kesian ko skul d balung,,,mcm d ujung dunia laitu kn :slaugh:


dulu la tapi saya waktu tue bawak motor.,., butul2 jauh macam ujung dunia kalau mau pigi bandar :slaugh: :slaugh:


:alright:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 35,997.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby encik kacang » Mon Oct 12, 2009 11:33 pm

Bukit_Padang_Roller wrote:
satsuma wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:
kesian ko skul d balung,,,mcm d ujung dunia laitu kn :slaugh:


dulu la tapi saya waktu tue bawak motor.,., butul2 jauh macam ujung dunia kalau mau pigi bandar :slaugh: :slaugh:


:alright:


bah biasa laitu asam garam kehidupan.,.,jan syak kita bangga kalau sudah talampau lama duduk di atas :thumbup1: :thumbup1:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Gambar-gambar suku kaum Cocos

Postby orangaslisabah » Wed May 25, 2011 10:14 am

Cocos ???Ada kawan sia bangsa cocos dulu, dia punya badan tinggi2 dan kepala pun basar-basar mcm keturunan Portugis... :hmmm:


[spoiler]The Orang Cocos are originally from the Cocos (Keeling) Islands who settled in Malaysia in the 1950s. Along with them they brought their unique blend of scottish and malay desent.
The Orang Cocos of Sabah are mostly living in Lahad Datu, Kunak, Sandakan and in Tawau.

Orang Cocos now has a population of 4,000 in Sabah. (About 10 times larger than the population remaining in the Cocos Islands themselves) and with a home village of Kampung Cocos near Lahad Datu in Tawau Division in Sabah.

Their ancestors in Cocos Island worked in coconut plantations owned by the English. These early Cocoa Malay families shown a remarkable flair for adaptation. Elements of the English-Scottish traditions were absorbed into Cocos Malay cultural practices. Certain foods, dances and musical influences have a western flavour.

Baju Kurung of the woman consists of a loose tunic (in which it refers to a long collarless shirt with a short neckline that is pinned together with a brooch) and is worn over a skirt or sarong.
The dance of Dansa or Nona Mansaya of Orang Cocos usually performed by 4 or more couples.

They wear an eclectic mix of ruffled tops and native sarongs while dancing to the beat of the rythmic drum & violin. The men wear the Songkok and leather shoes while the women wear the Kebayak with heels.

The Island where Orang Cocos originally from.

Cocos (Keeling) Islands, is a territory of Australia. There are two atolls and twenty-seven coral islands in the group. The islands are located in the Indian Ocean, about one-half of the way from Australia to Sri Lanka.


Masyarakat Melayu Cocos merupakan satu kumpulan etnik minoriti yang tinggal di beberapa lokasi di Sabah. Antara lokasi penempatan mereka ialah di Lahad Datu, Kunak, Sandakan dan paling ramai di Tawau, Sabah. Masyarakat Cocos pada asalnya menetap di Kepulauan Cocos atau juga dikenali sebagai kepulauan Keeling yang kini merupakan sebahagian daripada Australia. Mereka juga telah mendapat status bumiputra oleh kerajaan persekutuan dan menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan.

Kedatangan Masyarakat Melayu Cocos ke Sabah turut membawa bersama keunikan gandingan budaya Scotland dan Melayu dalam tarian Dansa. Dansa amat popular di kalangan Masyarakat Cocos. “Dansa” berasal daripada perkataan “dance” (menari) dalam bahasa Inggeris. Sejarah timbulnya tarian dansa ini bermula sebaik sahaja orang-orang dari Kepualaun Jawa dan juga orang-orang serantau Asia yang telah dibawa ke Kepulauan Cocos telah diperkenalkan tarian-tarian orang Inggeris dan Scottish dan telah diubahsuai mengikut keadaan semasa.

Dansa dipersembahkan pada majlis-majlis perkahwinan mahupun keramaian sebagai satu bentuk hiburan disamping dapat merapatkan hubungan di antara ahli masyarakat.

Pada tahun 1974, orang Melayu Pulau Cocos mula berhijrah ke Australia Barat, mengikut jejak orang Melayu Pulau Krismas yang lebih awal berpindah ke sana. Di Pulau Cocos, tidak banyak peluang untuk sara hidup. Mereka bertebaran di Perth, South Hedland, Katanning dan Geraldton. Malahan sejumlah yang lain sampai ke Kathara, Shay Gap, Albury, Broom dan Mt. Newman. Lima belas tahun kemudian, Wan Hashim dan Halim Ali, dua orang sarjana antropologi dan pengajian Melayu terbang ke tempat-tempat tersebut untuk melihat sendiri bagaimana orang pulau yang sedarah dengan mereka meneruskan kehidupan di bumi Australia. Mereka meninjau pelbagai kegiatan ekonomi yang diceburi orang Melayu Australia Barat, menghadiri pelbagai majlis yang berkait dengan kepercayaan dan agama, adat resam dan kesenian, malah mengikuti kegiatan masa senggang 'sepupu' mereka yang telah terpisah oleh lautan beribu batu jaraknya. Walaupun sebahagian besar mereka terlibat dengan pekerjaan kolar biru, dari mekanik hinggalah ke penyelam mutiara, namun mereka terkenal kerana kecekapan dan kerajinan, bekerja keras dan dapat mengekalkan sifat lemah lembut dan sopan santun yang dimiliki oleh orang Melayu. Sungguhpun telah berintergrasi dengan penduduk tempatan, jati diri berjaya dikekalkan. Mereka terikat kuat dengan akar dan leluhur bangsa Melayu.

WAN HASHIM WAN TEH, Ph D, Profesor Antropologi Budaya di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA). Kini, menjawat Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Pelajar, UKM. A. HALIM ALI, Profesor Madya dan Penyelaras Sains Sosial di Pusat Pengajian Siswazah, UKM.Pada tahun 1974, orang Melayu Pulau Cocos mula berhijrah ke Australia Barat, mengikut jejak orang Melayu Pulau Krismas yang lebih awal berpindah ke sana. Di Pulau Cocos, tidak banyak peluang untuk sara hidup. Mereka bertebaran di Perth, South Hedland, Katanning dan Geraldton. Malahan sejumlah yang lain sampai ke Kathara, Shay Gap, Albury, Broom dan Mt. Newman. Lima belas tahun kemudian, Wan Hashim dan Halim Ali, dua orang sarjana antropologi dan pengajian Melayu terbang ke tempat-tempat tersebut untuk melihat sendiri bagaimana orang pulau yang sedarah dengan mereka meneruskan kehidupan di bumi Australia. Mereka meninjau pelbagai kegiatan ekonomi yang diceburi orang Melayu Australia Barat, menghadiri pelbagai majlis yang berkait dengan kepercayaan dan agama, adat resam dan kesenian, malah mengikuti kegiatan masa senggang 'sepupu' mereka yang telah terpisah oleh lautan beribu batu jaraknya. Walaupun sebahagian besar mereka terlibat dengan pekerjaan kolar biru, dari mekanik hinggalah ke penyelam mutiara, namun mereka terkenal kerana kecekapan dan kerajinan, bekerja keras dan dapat mengekalkan sifat lemah lembut dan sopan santun yang dimiliki oleh orang Melayu. Sungguhpun telah berintergrasi dengan penduduk tempatan, jati diri berjaya dikekalkan. Mereka terikat kuat dengan akar dan leluhur bangsa Melayu.

WAN HASHIM WAN TEH, Ph D, Profesor Antropologi Budaya di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA). Kini, menjawat Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Pelajar, UKM. A. HALIM ALI, Profesor Madya dan Penyelaras Sains Sosial di Pusat Pengajian Siswazah, UKM.Pada tahun 1974, orang Melayu Pulau Cocos mula berhijrah ke Australia Barat, mengikut jejak orang Melayu Pulau Krismas yang lebih awal berpindah ke sana. Di Pulau Cocos, tidak banyak peluang untuk sara hidup. Mereka bertebaran di Perth, South Hedland, Katanning dan Geraldton. Malahan sejumlah yang lain sampai ke Kathara, Shay Gap, Albury, Broom dan Mt. Newman. Lima belas tahun kemudian, Wan Hashim dan Halim Ali, dua orang sarjana antropologi dan pengajian Melayu terbang ke tempat-tempat tersebut untuk melihat sendiri bagaimana orang pulau yang sedarah dengan mereka meneruskan kehidupan di bumi Australia. Mereka meninjau pelbagai kegiatan ekonomi yang diceburi orang Melayu Australia Barat, menghadiri pelbagai majlis yang berkait dengan kepercayaan dan agama, adat resam dan kesenian, malah mengikuti kegiatan masa senggang 'sepupu' mereka yang telah terpisah oleh lautan beribu batu jaraknya. Walaupun sebahagian besar mereka terlibat dengan pekerjaan kolar biru, dari mekanik hinggalah ke penyelam mutiara, namun mereka terkenal kerana kecekapan dan kerajinan, bekerja keras dan dapat mengekalkan sifat lemah lembut dan sopan santun yang dimiliki oleh orang Melayu. Sungguhpun telah berintergrasi dengan penduduk tempatan, jati diri berjaya dikekalkan. Mereka terikat kuat dengan akar dan leluhur bangsa Melayu.

WAN HASHIM WAN TEH, Ph D, Profesor Antropologi Budaya di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA). Kini, menjawat Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Pelajar, UKM. A. HALIM ALI, Profesor Madya dan Penyelaras Sains Sosial di Pusat Pengajian Siswazah, UKM.Pada tahun 1974, orang Melayu Pulau Cocos mula berhijrah ke Australia Barat, mengikut jejak orang Melayu Pulau Krismas yang lebih awal berpindah ke sana. Di Pulau Cocos, tidak banyak peluang untuk sara hidup. Mereka bertebaran di Perth, South Hedland, Katanning dan Geraldton. Malahan sejumlah yang lain sampai ke Kathara, Shay Gap, Albury, Broom dan Mt. Newman. Lima belas tahun kemudian, Wan Hashim dan Halim Ali, dua orang sarjana antropologi dan pengajian Melayu terbang ke tempat-tempat tersebut untuk melihat sendiri bagaimana orang pulau yang sedarah dengan mereka meneruskan kehidupan di bumi Australia. Mereka meninjau pelbagai kegiatan ekonomi yang diceburi orang Melayu Australia Barat, menghadiri pelbagai majlis yang berkait dengan kepercayaan dan agama, adat resam dan kesenian, malah mengikuti kegiatan masa senggang 'sepupu' mereka yang telah terpisah oleh lautan beribu batu jaraknya. Walaupun sebahagian besar mereka terlibat dengan pekerjaan kolar biru, dari mekanik hinggalah ke penyelam mutiara, namun mereka terkenal kerana kecekapan dan kerajinan, bekerja keras dan dapat mengekalkan sifat lemah lembut dan sopan santun yang dimiliki oleh orang Melayu. Sungguhpun telah berintergrasi dengan penduduk tempatan, jati diri berjaya dikekalkan. Mereka terikat kuat dengan akar dan leluhur bangsa Melayu.

WAN HASHIM WAN TEH, Ph D, Profesor Antropologi Budaya di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA). Kini, menjawat Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Pelajar, UKM. A. HALIM ALI, Profesor Madya dan Penyelaras Sains Sosial di Pusat Pengajian Siswazah, UKM.Pada tahun 1974, orang Melayu Pulau Cocos mula berhijrah ke Australia Barat, mengikut jejak orang Melayu Pulau Krismas yang lebih awal berpindah ke sana. Di Pulau Cocos, tidak banyak peluang untuk sara hidup. Mereka bertebaran di Perth, South Hedland, Katanning dan Geraldton. Malahan sejumlah yang lain sampai ke Kathara, Shay Gap, Albury, Broom dan Mt. Newman. Lima belas tahun kemudian, Wan Hashim dan Halim Ali, dua orang sarjana antropologi dan pengajian Melayu terbang ke tempat-tempat tersebut untuk melihat sendiri bagaimana orang pulau yang sedarah dengan mereka meneruskan kehidupan di bumi Australia. Mereka meninjau pelbagai kegiatan ekonomi yang diceburi orang Melayu Australia Barat, menghadiri pelbagai majlis yang berkait dengan kepercayaan dan agama, adat resam dan kesenian, malah mengikuti kegiatan masa senggang 'sepupu' mereka yang telah terpisah oleh lautan beribu batu jaraknya. Walaupun sebahagian besar mereka terlibat dengan pekerjaan kolar biru, dari mekanik hinggalah ke penyelam mutiara, namun mereka terkenal kerana kecekapan dan kerajinan, bekerja keras dan dapat mengekalkan sifat lemah lembut dan sopan santun yang dimiliki oleh orang Melayu. Sungguhpun telah berintergrasi dengan penduduk tempatan, jati diri berjaya dikekalkan. Mereka terikat kuat dengan akar dan leluhur bangsa Melayu.

WAN HASHIM WAN TEH, Ph D, Profesor Antropologi Budaya di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA). Kini, menjawat Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Pelajar, UKM. A. HALIM ALI, Profesor Madya dan Penyelaras Sains Sosial di Pusat Pengajian Siswazah, UKM.[/spoiler]
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35179
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 110.04
Bank: 135,062.86
Location: KOTA KINABALU-RANAU


Return to Bajau & Other Races

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.