Blajar Bahasa Bajau Nak???

Bincang tentang bahasa & kebudayaan kaum Bajau, Suluk, Lundayeh, Cocos dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Postby Nraviva83 » Mon Apr 21, 2008 4:46 pm

apa bajau Beaufort bilang

Kau ni macam "ikan laga"

aku mau kasi kena aku punya kwn ba ini
Selalu sakat urg
fight against Global Warming.
Support the WWF.
User avatar
Nraviva83
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 554
Joined: Fri Apr 18, 2008 5:57 pm
Credit in hand: 0.00
Location: D'Opis

Advertisement

Postby bulat » Wed Jun 11, 2008 9:41 pm

tulung translet ini:

"kau pigi mana"
"aku pigi kadai"
"buli ikut"
bulat
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 170
Joined: Sun May 04, 2008 4:19 pm
Credit in hand: 5.77
Location: Kota Kinabalu

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby Red wine » Mon Jul 07, 2008 12:47 pm

lawa_delah wrote:k lah mari blajar bhasa bajau,

Sape nak tanya soalan??


Can I be your friend? dalam Bajau apo?
Thank You? Bajau apo?
I like to play up my own talents
User avatar
Red wine
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5641
Joined: Tue May 20, 2008 5:59 pm
Credit in hand: 91.45
Bank: 9,925.28

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby satellite88 » Sat Jul 19, 2008 4:00 pm

SDR. tolong terangkan perkataan PIDAK.
T.kasih.
satellite88
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 166
Joined: Sat Sep 16, 2006 3:45 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby northborn88 » Sat Jul 19, 2008 10:13 pm

Ging, aku sebenar kerius ni, camna ko bezakan dialek Bajau Bfort, Bajau Tuaran, or dialek Bajau Semporna?
Ada preferred huruf ka for either dialects, etc?

Aku kasi satu sentence k, ko bagi translation sentence ni dlm tiga dialek tadi (susun bagus2 tau layout taip-an mu atu :lovely: ).

Ayat: Sapa kawan dia pi sana?

And kalu ko ada extra info about beza dialek2 Bajau di Sabah ni, kasitau la, bleh kami2 belajar sama?

Tapi ging, jan la bah pakai tu 'nak or 'sape' tu, ko kan mengajar Bajau jua lam thread ni'...
Makasih ging....Bajau original k, muchas gracias ;-)
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re:

Postby akubahsabahan » Tue May 19, 2009 3:54 pm

pohkai wrote:apa masam mo sakap sama pompuan dalam bajau?

setiap kali saya nampak kau, hati aku lompat macam tu katak :wink:



niceeeee :lolrf: :lolrf: :lolrf:
akubahsabahan
 
Posts: 19
Joined: Mon Mar 30, 2009 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby Suffian » Tue May 19, 2009 3:56 pm

Pahap kam nganat...daha kam mag tuas kok nganat lu
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,103.37
Location: Krypton

Re: Re:

Postby Kutu-Air » Tue May 19, 2009 4:22 pm

akubahsabahan wrote:
pohkai wrote:apa masam mo sakap sama pompuan dalam bajau?

setiap kali saya nampak kau, hati aku lompat macam tu katak :wink:



niceeeee :lolrf: :lolrf: :lolrf:


asal jo kau tekito ku, atai ku pelumpat yen bida' ni pakk.
Happiness is like peeing in your pants... Everyone can see it but only you can feel the warmth.
User avatar
Kutu-Air
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 689
Joined: Fri Feb 20, 2009 11:02 pm
Credit in hand: 14.54
Location: Sembulan, Kota Kinabalu

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby KGC Block Member » Fri May 22, 2009 2:32 am

Hallo...buli dapatkah kamus bajau-melayu atau bajau-english dimana-mana. kalau ada yang tahu dimana buli dapat, tolong kasitau ya. Btul2 mau blajar ni.
KGC Block Member
 
Posts: 1
Joined: Fri May 22, 2009 1:28 am
Credit in hand: 0.00

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby Kutu-Air » Fri May 22, 2009 2:42 am

KGC Block Member wrote:Hallo...buli dapatkah kamus bajau-melayu atau bajau-english dimana-mana. kalau ada yang tahu dimana buli dapat, tolong kasitau ya. Btul2 mau blajar ni.


Ada satu kamus pernah diterbitkan dalam bahasa Bajau - English oleh satu urang Amerika yg tinggal di Kota Belud. Tajuknya "Kamus been gambar" (translation BM = kamus bergambar). Tapi nampak macam lebih kepada kamus untuk budak-budak saja sebab isinya sikit saja walaupun saiz besar.
Dulu saya pernah nampak di kedai buku yg di Jln Pantai. Ndak tau la pula kalau sekarang masih jual lagi. Try cari la dulu di state library, mesti ada tu.
Happiness is like peeing in your pants... Everyone can see it but only you can feel the warmth.
User avatar
Kutu-Air
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 689
Joined: Fri Feb 20, 2009 11:02 pm
Credit in hand: 14.54
Location: Sembulan, Kota Kinabalu

Re: Re:

Postby money_matters » Thu Jul 30, 2009 4:46 pm

Kutu-Air wrote:
akubahsabahan wrote:
pohkai wrote:apa masam mo sakap sama pompuan dalam bajau?

setiap kali saya nampak kau, hati aku lompat macam tu katak :wink:



niceeeee :lolrf: :lolrf: :lolrf:


asal jo kau tekito ku, atai ku pelumpat yen bida' ni pakk.


Ngam bana tau! bana no kau tu sama Kuta Blud = memang betul tu, mimang kau ni Bajau Kota Belud ni hehehe
money_matters
 
Posts: 4
Joined: Thu Jul 30, 2009 4:03 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby money_matters » Thu Jul 30, 2009 4:48 pm

satellite88 wrote:SDR. tolong terangkan perkataan PIDAK.
T.kasih.


kalau saya tidak silaplah..Macam PARANG jak erti dia tu...
money_matters
 
Posts: 4
Joined: Thu Jul 30, 2009 4:03 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Blajar Bahasa Bajau Nak???

Postby Brother_P » Sat Sep 05, 2009 12:33 am

Ging, mau nanya maksud ayat ini, 1. Ur Minjarih ba
2. Baa, aho'hk na.. Tuli na kaa' kumala'k intan
payunggko'..;
:oops:
Brother_P
 
Posts: 1
Joined: Fri Sep 04, 2009 11:10 pm
Credit in hand: 0.00

Previous

Return to Bajau & Other Races

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.