fungsi otak kanan dan otak kiri..

Tempat bincang isu-isu berkaitan dengan matematik, geography, astronomi dan segala-gala yang berkaitan dengan sains dan teknologi.

Moderator: Moderators

fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby encik kacang » Fri Sep 11, 2009 4:59 am

Image
Image

Image

Image


aku sendiri pon tak tahu =.=" :hmmm:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Advertisement

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby Salou » Fri Sep 11, 2009 8:20 am

Satsuma topik ini sepatutnya diletak di forum Sains. Saya pindahkan dahulu.
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,299.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby Suffian » Fri Sep 11, 2009 9:08 am

Otak tengah?otak depan?otak belakang? :hmmm:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,073.37
Location: Krypton

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby encik kacang » Fri Sep 11, 2009 9:53 am

otak belakang :slaugh:

Image

otak depan :slaugh:

Image

tengok otak tengah yg warna kuning tu


Image
apa lagi?

Image
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby bluedianthus » Fri Sep 11, 2009 5:02 pm

otak kanan, lebih kepada kreativiti dan selalunya dikaitkan dengan orang yang menggunakan tangan kiri (kidal)
manakala otak kiri lebih kepada pengiraan, sistematik dalam mengatur pelan perancangang..namun kedua-duanya
mempunyai saling kaitan...apabila penggunaan otak kanan dan kiri ini dikombinasikan, ia akan mendorong neuron dalam otak kita untuk berfungsi dengan hebat...~ dari buku Membina Imaginasi Cemerlang karya HM Tuah Iskandar
User avatar
bluedianthus
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 203
Joined: Tue Jul 07, 2009 9:10 pm
Credit in hand: 12.34
Bank: 0.21
Location: Kota Kinabalu Sabah

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby yomogbaini » Thu Oct 08, 2009 4:22 pm

yg saya tau otak kiri utk calculation dan otak kanan utk sastera...sigu saya ckp dulu :lol2:
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,653.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby encik kacang » Fri Oct 09, 2009 1:28 am

yomogbaini wrote:yg saya tau otak kiri utk calculation dan otak kanan utk sastera...sigu saya ckp dulu :lol2:


biasanya yg duluan pandai belajar adalah perempuan kerana dorang punya energy otak sangat2 luar biasa berbanding laki2 terutama dari segi jumlah golongan pintar (kalau angkat barang2 berat memang la ndak kuat sebab dorang pikir berat tue ndak walau bulum try angkat)

walaupun sedemikian :hmmm: :hmmm: laki2 lah paling pandai berbanding perempuan (bukan dari segi material sahaja) jika betul2 dorang belajar (laki2) :hmmm:

ini di akui oleh semua masyarakat serta penyelidik seluruh dunia...
bak kata pepatah

1 laki2 mempunyai 1 akal 9 nafsu - malas adalah satu2nya.. tetapi 1 akal ini sangat2 luar biasa dan selalu mengalahkan 9 nafsu ...
1 perempuan mempunyai 1 nafsu 9 akal - tetapi almost the time nafsu mereka lebih kuat daripada 9 akal itu.. jadi amat sukar utk mereka menahan nafsu..

nombor 1 dan 9 adalah angka untuk membezakan kebesaran akal dengan nafsu perempuan dan lelaki... contoh: 1 akal = 9 nafsu begitu jugak sebaliknya

:thumbup1:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby v madone » Wed Mar 09, 2011 2:56 pm

Sa rasa otak kanan sa lebe baik. :slaugh:
R seguirá siendo una ..
User avatar
v madone
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 19099
Joined: Mon May 11, 2009 3:45 pm
Credit in hand: 208.13
Bank: 11,015.58
Location: Amster-Dam

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby BosouTurongou » Thu Mar 10, 2011 6:16 pm

v madone wrote:Sa rasa otak kanan sa lebe baik. :slaugh:

sya pula rasa otak kiri sya miring-miring... :mrgreen:
Buli Runding bah..!!!
User avatar
BosouTurongou
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12411
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:18 pm
Credit in hand: -76.72
Bank: 192,380.59
Location: Sini-sini Bah Sya ni..

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby encik kacang » Thu Mar 10, 2011 6:18 pm

jan sak ada otak blue sama kuning :slaugh: green boleh :mrgreen:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25707
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 308.56
Bank: 10,258.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: fungsi otak kanan dan otak kiri..

Postby v madone » Fri Mar 11, 2011 10:32 am

BosouTurongou wrote:
v madone wrote:Sa rasa otak kanan sa lebe baik. :slaugh:

sya pula rasa otak kiri sya miring-miring... :mrgreen:

Tanda gegaran kuat melanda tu. :slaugh:
R seguirá siendo una ..
User avatar
v madone
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 19099
Joined: Mon May 11, 2009 3:45 pm
Credit in hand: 208.13
Bank: 11,015.58
Location: Amster-Dam


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Astronomy, Geography, Mathematics, Science & Technology

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.