RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Tempat bincang isu-isu berkaitan dengan matematik, geography, astronomi dan segala-gala yang berkaitan dengan sains dan teknologi.

Moderator: Moderators

RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Mon Apr 27, 2009 7:21 pm

Dalam beberapa hari ni... saya asyik memikirkan tentang ramalan bencana besar yang akan melanda bumi iaitu pada tahun 21.12.2012. Kira-kira 3 tahun dari sekarang. Belum pun reda kerisauan di hati tiba-tiba muncul pula berita terbaru..... tsunami yang akan berlaku pada 22 Julai 2009! ya... 3 bulan dari sekarang! ditambah pula amaran tsunami ini tersiar di NTV7.

Betulkah ramalan ini akan menjadi kenyataan?
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby tengkurex » Mon Apr 27, 2009 7:25 pm

Aku ada dapat email mengatakan ramalan Tsunami 22 Julai 2009 kunun. Earthquake that create Tsunami is possible but timing is unpredictable. The three areas in the map are located on an existing active tectonic plate boundaries (also known as "pacific rim of fire"). Tectonic movement along the boundaries will create earth quake, and could possibly generate Tsunami, depending on magnitude of movement. Betul atau tidak, tidaklah diketahui tetapi lebih baik berwaspada sajalah.:hmmm:


Hi,

Please be more cautious as the warnings has been given.

Attached a photo for u.

Image

I just received this message from a colleague. I don't know the source of the message; I also don't know the credibility of the content, but just beware.

Below is the content on the message:

"Hello there. I just wanted 2 let you know that please stay away from the beaches all around in the month of July. There is a prediction that there will be another tsunami hitting on July 22nd. It is also when there will be sun eclipse. Predicted that it is going 2 be really bad and countries like Malaysia (Sabah & Sarawak), Singapore, Maldives, Australia, Mauritius, Sri Lanka, India, Indonesia, Philippines are going 2 be badly hit. Please try and stay away from the beaches in July. Better 2 be safe than sorry. Please pass the word around. Please also pray for all beings."

Thanks and have a nice day.

Bless you~




BG Energy Holdings Limited

Registered in England & Wales No: 3763515 Registered address:

100 Thames Valley Park Drive

Reading, Berkshire RG6 1PT UK

Telephone: +44 (0)118 935 3222

Website: http://www.BG-Group.com

P/S: Tsunami is possible but timing is unpredictable

Syntax Error
Last edited by tengkurex on Mon Apr 27, 2009 8:04 pm, edited 1 time in total.
This is our 9 seconds paintball match http://www.youtube.com/watch?v=B0FpwrX7Qe4
"Don't argue with an idiot. They will only drag you down to their level"
User avatar
tengkurex
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 325
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:31 pm
Credit in hand: 17.01
Location: Some where near to your place

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Mon Apr 27, 2009 7:49 pm

ya... inilah email yang sia dapat tu..
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Mon Apr 27, 2009 8:58 pm

kalau kita ingat dulu time tsunami di Acheh... Afrika punya kana juga, ramai juga yang mati. Itu baru 1 pusat gempa di Acheh. ini kali ada 3 pusat gempa ( Tokyo, Taiwan & tengah2 lautan Pasifik ). Nda tau barapa jauh tsunami ni buli pigi.... Bila tingu peta... Sabah, Brunei, Sarawak... cun-cun kana.

Ini kali... mungkin Amerika pun kana juga. Lagi basar dia punya umbak tu... pasal jauh bah. Tau la tsunami ni.. makin jauh makin basarrr umbak! Filipin.. tuuuukoi.. abis tangalam!
Last edited by grosou on Tue Apr 28, 2009 1:59 am, edited 1 time in total.
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby Suffian » Mon Apr 27, 2009 10:46 pm

So just kana berjaga-jaga lah...nanti sa inform dgn kwn2 yg mo pi laut atau panatai dan sebagainya info psl ni :grin:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,123.37
Location: Krypton

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby orangaslisabah » Mon Apr 27, 2009 11:06 pm

Yuii nah..kena naik p kampung sana bawah kaki gunung kinabalu ni kalau gitu. Sana mmg tia kana punya :lol2:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35060
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 310.93
Bank: 132,853.65
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Mon Apr 27, 2009 11:10 pm

sia harap Unit Bencana RTM ( http://unitbencana.blogspot.com ) dapat bagi respon tentang ramalan ini. Supaya urang ramai tida panik!
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby simpod » Mon Apr 27, 2009 11:10 pm

orangaslisabah wrote:Yuii nah..kena naik p kampung sana bawah kaki gunung kinabalu ni kalau gitu. Sana mmg tia kana punya :lol2:

jaga ko buss...
mana tau takana juga... :lol2:
u like ka, u dont like ka, im not bothered

"Thank you for your comments, which we shall give due consideration"

tingau wrote:ingat : jangan kasi makan tu karabau
User avatar
simpod
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 11404
Joined: Fri Aug 15, 2008 3:44 pm
Credit in hand: 15.58
Bank: 70,453.24
Location: KOTA KINABALU-TAMPARULI-RANAU-LIVERPOOL, MERSEYSIDE UK.

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby orangaslisabah » Mon Apr 27, 2009 11:18 pm

simpodonvilla wrote:
orangaslisabah wrote:Yuii nah..kena naik p kampung sana bawah kaki gunung kinabalu ni kalau gitu. Sana mmg tia kana punya :lol2:

jaga ko buss...
mana tau takana juga... :lol2:

Jan susah simpon. sia sudah p ukur siang tadi paras tinggi dia, mmg kita punya kg selamat :lol2:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35060
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 310.93
Bank: 132,853.65
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby Salou » Mon Apr 27, 2009 11:22 pm

Siapakah yang membuat ramalan ini? Adakah saintis? Jika saintis yang membuat ramalan sejauh mana tepatnya ramalan itu? Gerhana matahari boleh diramalkan dengan tepat sekali tetapi gempa bumi tidak dapat diramalkan dengan tepat.

Kejadian gempa bumi dan tsunami yang melanda Aceh dahulu jika dapat diramal dengan tepat sudah tentu dapat menyelamatkan ratusan ribu nyawa
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,349.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Mon Apr 27, 2009 11:33 pm

salou wrote:Siapakah yang membuat ramalan ini? Adakah saintis? Jika saintis yang membuat ramalan sejauh mana tepatnya ramalan itu? Gerhana matahari boleh diramalkan dengan tepat sekali tetapi gempa bumi tidak dapat diramalkan dengan tepat.

Kejadian gempa bumi dan tsunami yang melanda Aceh dahulu jika dapat diramal dengan tepat sudah tentu dapat menyelamatkan ratusan ribu nyawa


Sia baru mo cek information di internet.. sia ada dapat di Youtube pasal tu 21/12/2012 ( search 2012 saja ) macam... saintis punya explanation juga la. Pasal tu 22/07/2009.. sia mo dapat tu "Tsunami Alert" di NTV7 ba... macam mana mau cari tu ah? kalau sia nda silap 22 atau 23hb ngkali tu sia dangar di NTV7.
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby tengkurex » Tue Apr 28, 2009 12:14 am

Setahu aku pada 22 Julai 2009, akan berlaku gerhana penuh. Jadi teori yang mengaitkan fenomena alam tersebut dengan earthquake membuat aku skeptic pasal dalam 110 tahun ni terjadi 85 earthquakes bersekala besar iaitu -8 Richter magnitude scale atau lebih. Hanya 2 saja yang berlaku pada masa gerhana penuh tetapi di kawasan yang berlainan. :hmmm: Lagipun dengan teknologi yang ada sekarang, earthquakes are not predictable where and when to happen an hour advance.Inikan lagi beberapa bulan hadapan. :slaugh:

Syntax Error :mrgreen:
This is our 9 seconds paintball match http://www.youtube.com/watch?v=B0FpwrX7Qe4
"Don't argue with an idiot. They will only drag you down to their level"
User avatar
tengkurex
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 325
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:31 pm
Credit in hand: 17.01
Location: Some where near to your place

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby philemon267 » Tue Apr 28, 2009 12:44 am

Sya sudah pikir-pikir mau ambil cuti nanti 22 julai, Diam-diam pigi parking di atas bukit. Macam mana pun ramalan itu waspada sajalah. Apa yang sya tau 22 julai tiada tsunami tapi hanya gerhana matahari sahaja. Dulu dulu pun ada juga gerhana tapi tiada juga tsunami. Jangan takut lah kawan, sya sudah telefon sana atas, dia bilang nda ada tsunami.
philemon267
 
Posts: 18
Joined: Mon Apr 27, 2009 11:47 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby grosou » Tue Apr 28, 2009 1:54 am

http://www.youtube.com/watch?v=PpGJv4-SFz8

Sia rasa tsunami ni nda jadi la... mungkin butul cakap pakar
User avatar
grosou
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 27, 2009 6:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: RAMALAN TSUNAMI 22 JULAI 2009 & 2012

Postby rockmaa » Tue Apr 28, 2009 2:17 am

Kebarangkalan tu tetap ada jg tu tida kira tempat dan waktu. Kalau dtg mana smpt lg kita mo cari tmpt tinggi. Kan bgus klu ada org cipta capsule emergency. Nnt klu ada amaran trus msuk dlm tu capsule yg ada makanan dan oksigen utk terapung dlm satu jangka masa. Sy slalu pikir ni sbb rumah sy siring pantai ja.
Rock maa..
User avatar
rockmaa
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 173
Joined: Tue Apr 28, 2009 1:18 am
Credit in hand: 0.00
Location: Dimana ada oksigen..

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Astronomy, Geography, Mathematics, Science & Technology

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.